Povestea sahului spusa de Vlad Ardeleanu
Acesta este un elogiu adus tie, cititorule, pentru ca in urma discutiei cu Vlad Ardeleanu, CEO-ul companiei de finantari IpoteciDirect, am descoperit cat de mult conteaza increderea in sine pentru a obtine succesul. Pentru fiecare, succesul poate insemna altceva. Tocmai de aceea, Vlad Ardeleanu a inceput sa traiasca diferitele forme ale acestuia inca de cand era copil. S-a aflat in top 20, insa nu al celor mai puternici oameni de afaceri, pentru ca era inca junior, ci al celor mai buni jucatori de sah.
Inainte de a trece la detaliile despre pasiunea sa, sahul, Vlad a vorbit despre sport si despre beneficiile acestuia asupra mintii omenesti. Pentru ca un invingator are o personalitate si un psihic la fel de puternic. "Un om de afaceri este de succes daca are in spate o experienta sportiva", spune Vlad Ardeleanu. In ambele cazuri, confruntarea este totul si efortul depus este acelasi. Sportul te invata sa fii determinat, sa nu renunti atunci cand ceilalti iti spun sa te opresti si mai mult, "sportul te invata care sunt satisfactiile care urmeaza succesului si te invata sa ai aceasta aderenta la dificultati, sa treci peste ele si sa castigi".
Sahul l-a descoperit alaturi de bunicul sau, pe la varsta de sase ani, iar din clasa a patra a inceput sa frecventeze Clubul Scolar Sportiv din Timisoara. Tot de atunci, a inceput sa ia acest joc mai in serios, sa aiba antrenori si sa participe la turnee alaturi de echipa Vointa. Acesta a fost startul, si tot atunci a inceput sa admire din ce in ce mai mult sportul nobil. Acum joaca ocazional, in turnee sau de sarbatori, cu cei din anturaj si alaturi directorul financiar al companiei Ozone Laboratories, care ii este un bun prieten. Jucatorii acestui sport se impart in diferite categorii, iar Vlad Ardeleanu a ajuns sa fie candidat de maestru. Punctajul obtinut pentru a deveni maestru l-a pierdut insa, deoarece nu a mai participat la competitii oficiale care sa ii aduca titlul.
Modul de deschidere a jocului este foarte important, iar acest lucru se intampla in functie de piesele cu care joci si de adversarul pe care-l ai, explica Ardeleanu: "Este ca in tenis, cel care serveste este mai agresiv, iar prima miscare este decisiva. De obicei, se joaca in functie de personalitatea adversarului".
Sportul dezvolta personalitatea jucatorului si te invata cum sa lupti in mod etic, deoarece la fel ca si in afaceri, totul se intampla dupa reguli. "Sahul m-a ajutat in organizarea mintii, mi-a format o gandire strategica. Sahul de fapt, este bazat pe doua lucruri esentiale: strategie si tact. Tactica este reprezentata de regulie de joc, pe care trebuie sa le stie toata lumea, iar strategia este acel element superior care face diferenta".
O partida reusita de sah este garantata de personalitatea jucatorilor, cu cat esti mai puternic, cu atat victoria este mai aproape: "Daca te concentrezi pe miscarile adversarului, daca incerci sa te protejezi mai mult decat sa ataci, atunci invingi mai greu".
Cea mai importanta componenta a jocului este cea psihologica, un jucator trebuie sa fie puternic, determinat si sa-si doreasca sa castige, aflam de la Vlad Ardeleanu: "Daca eu as incepe sa antrenez pe cineva, as porni cu o pregatire psihologica inainte de toate. Asta pentru ca eu nu prea am avut parte de acest lucru. Pe vremea cand am inceput eu sa joc, nu eram invatati sa avem incredere in noi, deoarece nu era nevoie de indivizi".
Atat de mare este implicarea intelectuala, incat partidele pe care le joaca ii raman intiparite in memorie chiar si timp de cateva zile dupa ce s-au consumat: "Are loc un consum extraordinar de resurse, poti slabi si cate 3-4 kg in timpul unui joc oficial, este incredibil, deoarece lupti cu cineva pe care nu il atingi". Pentru a face fata unui asemenea efort, ai nevoie de o pregatire fizica serioasa, aspect pe care tanarul om de afaceri nu l-a neglijat. Sportul pe care l-a practicat in paralel a fost fotbalul, iar asta i-a garantat un organism tonic.
Exista doua personalitati din lumea sahului pe care Vlad Ardeleanu le apreciaza: Maestra Corina Peptan, pentru modul de joc, si Marea Maestra Internationala Elisabeta Polihroniade care, pe langa jocurile deosebite pe care le face, a initiat actiuni pentru cei din lumea sahului. Si el isi doreste sa faca astfel de lucruri, poate chiar sa organizeze pe viitor un turneu de sah care sa aiba loc in Timisoara.
Motociclismul este o alta pasiune a lui Vlad Ardeleanu. Aceasta activitate il scoate total din viata cotidiana si presupune mult timp petrecut in natura. Chiar daca unii dintre noi s-ar fi gandit ca a merge cu motorul inseamna doar doua lucruri (viteza mare si oase rupte) aflam ca, de fapt, daca te concentrezi 100% pe clipa, pe acum, ai sansa sa descoperi un alt ritm de ardere a timpului liber.
Sper ca nu ati ramas cu impresia ca aceasta poveste a fost doar pentru entertainment. Nu uitati ca personajul principal este, de fapt, CEO-ul unei companii romanesti. Si pentru ca atu-ul lui Vlad Ardeleanu este inteligenta emotionala, acum am descoperit cu totii unde-si are radacinile aceasta calitate.