Profesionistă, perseverentă, femeie, mamă
La una dintre aniversările din copilărie, Alina Dumitraşcu a primit un cadou mai puţin obişnuit: Codul Penal adnotat. „Lectura acestei cărţi m-a fascinat şi, deşi provin dintr-o familie de ingineri şi am urmat un liceu de informatică, din acel moment mi-am dorit să studiez dreptul”, spune Alina Dumitraşcu.
Citește și Angajații talentați inovează și optimizează costurile
A fost consecventă în urmărirea acestui vis: în 1999 absolvea Facultatea de Drept din cadrul Universităţii „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, în 2001 termina primul masterat la Universitatea Bucureşti, în Drept Privat Internaţional, pentru ca în 2003 să îl finalizeze şi pe cel în Dreptul Muncii şi Relaţii Comerciale. Peste încă doi ani finaliza un MBA în cadrul Academiei de Studii Economice, iar în 2011 era doctor în Drept. „Am făcut-o cu pasiune şi am învăţat cu plăcere, ceea ce constituie un avantaj ca mod de pornire pe un anumit drum în viaţă”, spune Alina, care consideră că „performanţa ia naştere numai pe baza unui efort suplimentar şi a unor studii interconectate”.
Ca mulţi absolvenţi de Drept, şi-a început cariera ca tânăr avocat într-un cabinet de avocatură, dar la un moment dat şi-a deschis chiar propriul cabinet. O etapă extrem de solicitantă, dar şi interesantă în acelaşi timp, după cum şi-o aminteşte, în care a depus foarte mult efort şi a învăţat foarte mult. „Un business pe cont propriu nu este ceva uşor, presupune un plan bine definit, răbdarea de a urma acest plan, abilitatea de a-ţi asuma anumite riscuri şi multe altele. A fost o experienţă care m-a disciplinat şi m-a maturizat”.
Citește și Comitete de carieră în interiorul companiei, pentru creşterea talentelor
A făcut însă alegerea de a face o schimbare din dorinţa de a se specializa într-un anumit segment al dreptului şi de implicare în litigii compexe ale căror rezultate să îi aducă satisfacţii profesionale imediate. „A fost o vârstă, o etapă, o viziune şi o alegere pe care nu o regret”, spune Alina Dumitraşcu.
Etapei propriului cabinet de avocatură i-a urmat cea a angajării într-o companie de stat, mai exact la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). În această companie de stat a ocupat şi prima funcţie de conducere, ceea ce o face să spună că există şi a existat, inclusiv la nivelul organizaţiilor publice o deschidere pentru susţinerea unei tinere femei-lider.
Citește și Managementul talentelor, un program win-win
De altfel, din punctul ei de vedere, provocarea, atunci când ajungi în top, ca femeie, vine mai mult din interior decât din exterior. „Cred că cea mai mare provocare este o constantă a ultimilor ani, fiindcă a fi lider înseamnă a face ceea ce trebuie făcut şi nicidecum a fi popular. Provocarea constă în a rămâne autentic şi, ca să citez un bun prieten şi mentor, provocarea constă în a rămâne inflexibil atunci când se cere negocierea corectitudinii şi disciplinei”.
„Am fost crescută cu ideea că performanţa profesională şi spiritul superior se simt şi imprimă respect, deci, având o astfel de atitudine, nu am lăsat loc pentru prejudecăţi din partea nimănui.”, mai spune Alina Dumitraşcu, Head of Legal al Enel Distribuţie Muntenia/ Banat/ Dobrogea.
Ce înseamnă o femeie influentă?
O persoană care îi inspiră pe cei din jur, atât ca om, ca femeie, cât şi ca profesionist.
Care sunt calităţile care nu trebuie să lipsească unei femei lider?
Profesionalism, pasiune, perseverenţă, autodisciplină, empatie, entuziasm.
Aţi făcut vreun sacrificiu în viaţa de familie pentru carieră?
Chiar dacă această carieră a presupus şi perioade aglomerate, nu poate fi vorba despre un sacrificiu, ci despre un echilibru între o meserie care răspunde aspiraţiilor mele şi mă face fericită, trăire care se răsfrânge asupra mea ca femeie şi ca mamă.
Ce citiţi?
În ultima perioadă îmi place să citesc eseuri şi, bineînţeles, cărţi pentru copii băieţelului meu care mă aşteaptă acasă în fiecare seară, nerăbdător. Bucuria lui ascultându-mă citind mă face să trăiesc în prezent şi să realizez că sunt cu adevărat fericită.
Cum vă încărcaţi bateriile?
Puţine lucruri sunt mai importante decat a fi un părinte extraordinar. În timpul liber încerc să fiu cea mai bună mamă pentru băieţelul meu, Sasha, de 6 ani, şi sper să reuşesc. Râsul lui zglobiu îmi umple bateriile cel mai rapid. Cred, totodată, că micile amănunte pot face viaţa cu adevărat frumoasă!
Cum arată o zi obişnuită de lucru?
Dimineţile sunt uşor aglomerate, fiindcă trebuie să mă organizez în privinţa micului dejun, drumului către grădiniţă şi a întâlnirilor programate în acest interval. Prânzul este un moment special pe care încerc să îl petrec râzând împreună cu oameni dragi. Urmează după-amiaza, care, de cele mai multe ori, se suprapune cu seara, perioada dedicată exclusiv serviciului şi, în unele zile, unor cursuri de perfecţionare sau de coaching pe care le urmez cu consecvenţă, pentru că numai în acest fel se poate discuta despre atingerea unei performanţe. Seara este momentul de relaxare al zilei, pe care îl petrec împreuna cu Sasha, în familie sau împreună cu prieteni apropiaţi. Sunt norocoasă să am o viaţă atât de plină şi de frumoasă!