Simplu ca “Buna ziua”
Altfel spus, acordam timp salutului, caci a saluta in graba sau pe fuga este nepoliticos. Barbatii sunt cei care saluta primii cand intalnesc o femeie, indiferent de functia pe care o au. Daca femeia intinde mana, barbatul o va saruta sau o va strange usor. Femeia nu trebuie sa forteze sarutarea mainii, dar nici nu o va respinge. Desi este un gest de curtoazie, astazi e considerat demodat, iar in mediul profesional a disparut. Totusi, e firesc sa stim cum sa ne comportam si cum sa reactionam in situatiile in care se recurge la acest gest.
Un alt criteriu al salutului este varsta. Cei tineri ii saluta pe cei mult mai in varsta, indiferent de sex, cei cu varste apropiate se saluta simultan. Daca intram intr-o incapere, salutam cu un salut general pe toti cei aflati acolo si apoi salutam persoana pe care o cautam. La fel procedam si cand iesim. Daca pe culoar intalnim un grup, salutam grupul; la fel se procedeaza si in cazul unei intruniri.
Intr-un grup, cele care-si strang mana mai intai sunt femeile, apoi barbatii strang mana femeilor, iar ei isi strang mana ultimii. Strangerea mainii poate fi si semn de multumire, de felicitare, de scuza. A refuza o mana intinsa in semn de salut este o jignire grava.
Desi este un gest simplu, salutul poate transmite emotii negative. Deseori acestea apar daca cineva nu ne raspunde la salut sau daca ne raspunde in graba, fara pic de zambet, fara sa ne priveasca, de parca nu am merita atentie. Am cunoscut cu totii astfel de situatii. Chiar daca persoana ne-a ofensat, nu vom rezolva nimic daca nu-i raspundem la salut. Putem saluta scurt, iar supararea o vom exprima in alt mod. Sunt persoane care chiar asa considera ca-si pot exprima nemultumirile, nu saluta sau nu raspund la salut. Altele nu vor sa piarda timp la discutii si saluta cu raceala pe cineva care pare doritor sa schimbe o vorba.
Decat sa-i lasam pe oameni cu un gust amar, mai bine ne oprim, salutam si ne scuzam, spunand ca nu avem timp de conversatie.
Pe strada, in locurile publice sau in situatii speciale (nunti, inmormantari, reuniuni etc.) vom adapta formula de salut. Nu vom tipa, nu ne vom manifesta zgomotos emotiile, vom folosi formule verbale adecvate. "Buna ziua" si "La revedere" raman formulele cele mai politicoase atunci cand avem de a face cu persoane straine sau cu situatii oficiale. Nici "Salve" sau "Salut", nici "Pa" si nici "Te pupic". Apropo, acesta din urma s-a raspandit ca o epidemie si nu vad unde s-ar gasi vaccinul potrivit. Mai ales tinerii sunt adeptii unor formule neconventionale de salut, fara sa-si dea seama ca pot jigni sau ca nu asa isi vor masca sau diminua emotiile.
Salutul marcheaza momentul prezen-tarii, are un rol determinant in formarea primei impresii, este poarta spre o noua relatie. Fie si numai pentru atat, si merita sa-i acordam mai multa atentie.