Sunt cariera și maternitatea în război?
Realitatea arată că, în întreaga lume, maternitatea și cariera sunt de multe ori în opoziție. Femeile se tem că ascensiunea lor profesională va fi amânată sau întreruptă dacă aduc copii pe lume și rămân acasă să-i îngrijească. Altele au în desfășurare proiecte pe care nu se îndură să le părăsească, an după an, până ce se oprește ceasul biologic. Tot mai multe femei cu o carieră promițătoare amână decizia de a deveni mame, se limitează de cele mai multe ori la un singur copil sau renunță definitiv la maternitate.
Statistici îngrijorătoare…
Suntem în al 29-lea an de reducere a numărului populației țării noastre și de deteriorare a structurii pe vârste. Anual, numărul românilor din interiorul granițelor noastre scade cu 140-150 de mii de persoane, conform Centrului de Cercetări Demografice.
În fiecare zi, sute de români pleacă din România. Cei mai mulți sunt tineri care, probabil,vor naște și vor crește copiii în alte țări. Peste 17% au vârsta cuprinsă între 25 și 29 de ani, iar 4,5% fac parte din grupa de vârstă 20-24 de ani. România se numără printre statele membre UE care au o rată mică a natalității (9,6 la 1.000 de locuitori) și o rată ridicată a mortalității (13 la 1.000 de locuitori).
Rata mortalității infantile este dublă față de media din Uniunea Europeană (7 decese la 1000 de copii născuți), cauza principală fiind nașterile premature, în lipsa accesului la servicii de sănătate de calitate. Conform raportului Eurostat din 2018, Bucureștiul este capitala europeană cu cea mai mică rată a natalității din Europa, respectiv 8,4 copii la 1000 de locuitori, la polul opus aflându-se Londra și Bruxelles, unde numărul nou-născuților este aproape dublu.
… privite cu prea multă ușurință
În fața cifrelor alarmante, am căutat informații despre ce fac angajatorii și instituțiile statului, ca să aflu ce soluții avem în vedere pentru a diminua această problemă uriașă și de necontestat. Am tras două concluzii:
✓ La nivel macro, problema este privită cu indiferență și superficialitate;
✓ Singurele măsuri sunt concediul maternal și paternal și indemnizația de creștere a copilului, ce-i drept generoase, comparativ cu alte țări. De acestea beneficiază, însă, doar femeile salariate. Dar asta nu rezolvă problema ratei natalității la sate, unde se constată cea mai gravă depopulare. Nu se reduc nici îngrijorările mamelor referitor la sistemele precare de educație și sănătate și la viitorul copiilor.
Când e vorba de rata foarte mică a natalității, se întâmplă același lucru ca și în cazul numărului mic al IMM-urilor create, sau al plecării masive a talentelor din companii și din țară: cauzele sunt mult mai multe decât cele financiare.
Ca dovadă, cu toate că au avantajul concediului postnatal și de îngrijire copil, cu toate că acum și tații pot rămâne cu bebelușii acasă, tot mai multe femei cu o carieră promițătoare amână decizia de a deveni mame, se limitează de cele mai multe ori la un singur copil sau renunță definitiv să nască sau să adopte.
Ce e de făcut?
De regulă, femeile se tem că absența îndelungată de la serviciu le face mai puțin dezirabile, în mod tacit, în pofida oricăror legi. Iar studiile au arătat că femeile sunt mai afectate în ascensiunea profesională decât bărbații, atunci când rămân în concediul de îngrijire a copiilor. Multe femei au fost martore la (sau au auzit despre) situații în care proaspetelor mame, întoarse la serviciu, nu li s-au dat înapoi clienții sau responsabilitățile anterioare concediului.
În plus, colegii le-au primit ostil, cu aluzii sau reproșuri deschise legate de supraîncărcarea la care fuseseră supuși în lipsa lor. Decizia de a avea program redus nu funcționează în general, ele fiind nevoite să rămână la serviciu mai mult decât cele patru sau șase ore oficiale. Iar unii recrutori ridică sprânceana când citesc în CV că o candidată a stat cu femei și familiile lor – soții ar trebui să se pregătească mental, dar și efectiv, pentru îngrijirea copiilor.
Foarte puține organizații au proceduri standard pentru angajații care își iau concediu de îngrijire a copiilor, maternal sau paternal. Ca urmare, improvizează soluții de moment și lasă povara repartizării sarcinilor rămase descoperite pe umerii celor în cauză – părintele care își ia concediu și colegii care preiau sarcini ce nu le aparțineau. Primii sunt de multe ori tratați ca și când ar fi vinovați de suprasolicitarea colegilor sau ar pleca să se distreze. De ce oare se întâmplă așa, de vreme ce nașterea copiilor este un lucru normal și benefic pentru toată lumea?
Managerii ar trebui să fie conștienți că, tratând cu atenție femeile cu copii, le stimulează să rămână în companie, ceea ce este esențial, în această criză acută de oameni. În Canada și Australia, spre exemplu, s-a creat un program numit „Ținem legătura“, prin care părinții rămași acasă cu copiii se pot conecta cu locul de muncă și cu colegii, copilul doi ani. Mai multe femei mi-au mărturisit cât de mult le consumă toate aceste lucruri.
Pe de altă parte, proaspetele mămici sunt conștiente că prelungirea șederii acasă cu bebelușii contribuie la starea lor de bine, fiindcă cercetările au demonstrat că în acest fel se reduce mortalitatea infantilă și stresul mamei.
Și atunci, ce să facă? Să-și asume aceste riscuri?
După părerea mea, merită! Am exemplul unei mame care, deși se întorsese la serviciu când copilul avea câteva luni pentru a-și relua postul și activitatea care-i plăceau foarte mult, a reintrat în concediu de îngrijire a copilului, cu toate că știa că șeful ei nu-i va ierta asta. „De carieră – a spus ea, voi avea timp să mă ocup zeci de ani, până la pensie. Dar copilul meu nu va mai avea niciodată vârsta asta și are nevoie de mine“. Și-a reluat activitatea când copilul avea aproape doi ani, dar într-o altă companie.
Abordarea aceasta mi se pare cea mai bună. Dar ce e de făcut pentru ca mai multe femei să gândească așa? Răspunsul are multiple fațete. În primul rând, este nevoie ca angajatorii să încurajeze maternitatea și să nu pună în pericol cariera femeilor talentate pentru că rămân un timp
cu copiii acasă. Apoi este vorba despre așa cum au convenit de comun acord, înainte ca bebelușul să se nască. Se stabilește o persoană de legătură pentru părintele aflat în concediul de îngrijire a
copilului, de regulă superiorul direct, care îl ține la curent cu evoluția activității.
Cum să te pregătești pentru a deveni mamă
Pe de altă parte, e bine ca femeile să se pregătească din timp pentru concediul de maternitate. Specialiștii arată că astfel au mai multe șanse de promovare când revin la lucru, pentru că-și demonstrează capacitatea de organizare, comunicare și negociere și atașamentul față de compania unde doresc să se întoarcă. Problemele organizatorice legate de găsirea bonei sau a creșei/grădiniței e bine să fie rezolvate încă din timpul sarcinii. La serviciu, șeful va fi anunțat primul și din timp că evenimentul se va produce și cât de lung va fi concediul, ca acesta să se
pregătească pentru perioada de absență.
E bine ca viitoarea mamă să facă o descriere detaliată a activităților sale și o propunere de repartizare a acestora către colegi, alegându-i pe cei care le vor considera atractive. De asemenea, înainte să înceapă concediul, e bine să le predea activitatea cu multă atenție. Să îi prezinte clienților și partenerilor din afara firmei pe colegii care le vor înlocui temporar, precizând că va reveni la ei imediat ce se vor reîntoarce la serviciu, specificând și data, cu aproximație. Deși nu este obligatoriu,
este bine să-și exprime disponibilitatea de a vorbi la telefon cu colegii, la anumite ore și în limite clare, dacă este cazul. De asemenea, e bine să știe că atât perioada pre și post natală, cât și reluarea activității, sunt pline de emoții. Dieta, mișcarea, odihna le vor fi de ajutor pentru starea de bine.
Articol preluat din Revista CARIERE, nr. 255/martie 2019, care se găsește în rețeaua InMedio și în aeroporturi. Pentru detalii legate de abonare, click AICI!