Urci, ca sa stii cand sa cobori
Echipamentul necesar unei partide de catarat este format din espadrile, ham si un dispozitiv de filat. Din fericire, nu intra in categoria sporturilor extreme, deoarece se practica in conditii de securitate. O sala care iti ofera posibilitatea sa faci escalade si bouldering este mai atractiva. Un alt criteriu dupa care ar trebui sa va alegeti sala in care sa va antrenati este complexitatea panourilor pe care le ofera: cu cat are mai multe piste si o plaja mai mare de niveluri de dificultate, cu atat este mai captivant. Panourile trebuie sa fie cat mai inalte iar pentru cataratul pe coarda, incepe sa conteze si tipul de pereti (drepti, in surplomba etc.) care, la randul lor, trebuie sa fie cat mai variati. Cel mai important aspect al unei sali de escalada este siguranta. Locatia aleasa trebuie sa indeplineasca toate normele de siguranta si sa dispuna de toate autorizatiile.
Exista doua modalitati de a te catara: cu coarda sau fara coarda, situatie in care se numeste ca faci bouldering. "Bouldering-ul consta in catararea pe niste bolovani de pana la sase metri inaltime, dar se poate practica si pe structuri artificiale. In bouldering, traseele sunt scurte, cu doar cateva miscari (pasi) care insa, ridica probleme de tehnica, dinamica si forta. Astfel ca, in acest sport, este foarte important cum executi miscarea", ne-a explicat Dana Dobrescu, Corporate Communications Manager la L'Oreal Romania.
Pasiunea Danei Dobrescu pentru catarat a aparut in copilarie, cand, alaturi de tatal ei, pasionat de speologie, a pornit intr-o aventura in Cheile Bicazului. El a invatat-o sa faca primii pasi pe stanca. La aproape 20 de ani distanta, Dana a inceput cursurile de escalada la un club din Bucuresti. "Am pornit cu o luna de initiere, alaturi de instructorul de la club si, in ciuda faptului ca in prima zi mi s-a parut mult mai greu decat ma asteptam, nu m-am lasat. De altfel, am constatat ca primele doua-trei sedinte sunt ca un dus cu apa rece pentru multi incepatori, care se sperie si renunta. Dar pentru ca mi s-a parut mai mult frumos decat greu, am continuat sa vin la sala si dupa cursul de initiere". Acum se duce de doua ori pe saptamana la sala de escaladat si, cand nu are timp de asta, acasa o asteapta o placa speciala de antrenament.
Pentru ea, boulderingul reprezinta o lectie despre cum sa treci de "nu pot". "Exista multe situatii in care chiar crezi ca e imposibil, pana cand ajungi sa te convingi, peste doar cateva minute, ca totusi se poate", spune ea. Pe de alta parte, mai inseamna si un exercitiu de imaginatie, deoarece un traseu de bouldering poate fi abordat in mai multe moduri, iar cataratorul trebuie sa il gaseasca pe cel care i se potriveste cel mai bine. Si nu in ultimul rand, cataratul este un sport de echipa. "Am invatat cum sa am rabdare, sa nu renunt dupa prima sau a doua ratare a unui traseu care pare greu, chiar imposibil, si sa repet o miscare pana imi reuseste. Totodata, mi-am dezvoltat abilitatile analitice, pentru ca abordarea intuitiva, care ma ajuta cateodata, poate sa nu fie potrivita", adauga Dana. Anamaria Tecu a inceput sa practice escalada in urma cu doi ani, in timp ce studia arhitectura la o universitate din Toulouse, Franta. Acum, dupa doi ani, vorbeste despre escalada ca despre pasiunea care i-a schimbat viata. "A fost ca si cand as fi gasit un cadou din copilarie pe care nu apucasem niciodata sa il deschid", ne-a descris ea prima experienta pe care a trait-o pe un panou de catarat. "Cel care m-a initiat in acest sport a fost omul care mai tarziu avea sa-mi devina profesor, coleg de coarda, dar mai mult decat orice, un extraordinar prieten".
Initial, a inceput antrenamentul in sala, pentru ca mai apoi, sa descopere adevarata aventura in Muntii Pirinei. "A fost nevoie de o singura lungime de coarda parcursa pe un perete natural pentru ca sala sa nu mai fie niciodata la fel. Dupa prima iesire intr-o excursie de escalada pe munte, sala a devenit doar un mijloc de antrenament pentru adevarata escalada, cea din natura. E un antrenament pe care il fac de fiecare data cu bucurie si cu placere, dar care, din pacate, nu se ridica niciodata la senzatia si intensitatea pe care muntele le poate oferi", ne-a marturisit Anamaria Tecu.
Acum se afla in Paris, lucreaza ca arhitect debutant la firma BRS Architectes si continua sa mearga la sala de escaladat cel putin o data pe saptamana. Pentru ea, "escalada inseamna sa dai tot ce ai mai bun din tine, stiind ca faci asta in prezenta constanta a riscului de a gresi, de a cadea, de a te intoarce. Astfel, in viata de zi cu zi, inveti ca o cadere nu e decat un nou mod de a o lua de la inceput. Actul de a cadea, sau de a cobori devine doar un pas asumat intr-un proces constructiv de care ai nevoie ca sa mergi mai departe". In Bucuresti, sunt mai multe locuri unde se poate practica acest sport, precum: Galactic Indoor Climbing GYM, Ecran Club sau Vertical Spirit. Pentru escalada pe munte, exista cateva locuri preferate: Caraimanul, de 2384 m care stapaneste orasul Busteni, Costila, de 2490 m, situat la nord de Caraiman, Morarul si Bucsoiu, la Est si respectiv la Nord-Est de Varful Omu.
Nu va mai ramane decat sa faceti un singur pas pana departe.