Urmați acești doi pași esențiali înainte de a intra în concediul de creștere copil
În afara faptului că ai multe gânduri legate de perioada de sarcină și de cea de după naștere, plecarea de la locul de muncă este un alt motiv de îngrijorare pentru majoritatea oamenilor care intră în concediu de creștere copil, spune Alexandra Cavoulacos, The Muse.
Frumos din partea celui care urmează să absenteze o perioadă mai lungă de timp este să lase lucrurile în ordine. Când vine vorba de capitolul gestionarea timpului, nu toată lumea reușește să se încadreze într-un anumit „tipar”.
Planul Alexandrei a fost de a-și lua în total cinci săptămâni înainte de concediu de creştere a copilului pentru a se deconecta de la locul de muncă, asta pentru a se putea bucura de timp prețios cu soțul și nou-născutul. „Dar pentru că acesta a fost planul meu și pentru că am avut de întocmit cinci rapoarte directe în afară de o serie de responsabilități și proiecte importante, trebuia să fiu grijulie și organizată în legătură cu modul în care trebuia să gestionez tranziția.”
Ea a creat un sistem din două părți care i-a făcut tranziția mai ușoară și pe care îl recomandă oricărei persoane care se află în această situație.
1. Planificarea săptămânală
Deși concediul este perioada în care toți ne dorim să nu mai planificăm nimic și să ne bucurăm de libertatea absolută, un minim de organizare și planificare este necesară, înainte de plecare. Ceea ce vom rezolva anterior ne poate scuti de multe probleme și eforturi în timpul concediului. Din moment ce „bebelușii pot veni oricând”, Alexandra şi-a planificat ultimele cinci săptămâni înainte de „data scadentă”.
"Mi-am dat seama că nu poți face lucrurile pe genunchi. Asta ar face treaba grea colegilor de echipă. Am încercat să abordăm fiecare proiect în parte împreună, ca să nu uităm ceva important, împachetându-le astfel pe toate așa cum a trebuit înainte de marea plecare. Scopul a fost acela de îi informa pe toți despre lucrurile pe care le făceam astfel încât ei să poată prelua și continua cu activitățle și proiectele mele.
Notă importantă: Am păstrat o săptămână „de rezervă” și mi-am transferat rapoartele directe către managerii interimari din timp pentru a ușura tranziția".
2. Pregătirea documentației
Cel de-al doilea pas a fost pregătirea documentelor. "Fișa postului și proiectele finalizate sau în derulare sunt foarte importante și, trebuie musai lăsate în documente oficiale, printate și semnate pentru o comunicare mai eficientă. Este important să aveți toate informațiile importante prezentate în aceste documente oficiale, care pot varia în funcție de rolul dumneavoastră în companie și de companie în sine", spunea Alexandra.
În acest sens, ea a identificat șase secțiuni cheie:
- Logistică: data la care vă aflați, planul pentru momentul în care veți începe să lucrați de la domiciliu (dacă alegeți asta) , ultima zi în birou și durata de concediu pe care intenționați să o luați, informații de contact pentru medic și spital în caz de urgență.
- Întâlniri recurente: întâlniri pe care le conduceți și la care participați, stabiliți cine le va conduce în locul dvs. sau dacă acestea vor fi anulate.
- Rapoarte directe: cine va raporta în timp ce lipsiți, dacă altcineva va petrece timp în plus pentru realizarea îndatoririlor dumneavoastră, cât de dese erau întâlnirile de business și cine se va ocupa de acestea și orice alte informații relevante.
- Aprobări: lista de lucruri pe care le aprobați sau trebuie să le faceți (de exemplu, semnarea contractelor, aprobarea cheltuielilor care depășesc o anumită sumă etc.) și cine va fi sau vor fi persoanele care vor face asta în locul dumneavoastră.
- Fluxul de informații: o listă foarte scurtă a lucrurilor importante pentru care doriți să obțineți actualizări pe adresa de e-mail personală (dacă există), precum și subiectele/activitățile pe care doriți să continuați să le faceți sau de care doriți să fiți informată fiind prezentă în CC cu adresa dvs. personală sau de lucru pentru a le putea citi atunci când vă veți întoarce la muncă.
- Altele: document pentru diverse informații. Este mai bine să se găsească aici, chiar dacă oamenii nu îl citesc imediat, mai degrabă decât să-i lași să se întrebe.
*Acest articol a apărut inițial pe The Daily Muse și a fost reprodus cu permisiune de Fast Company.
Vă invităm să rămâneți alături de noi!
Sunteţi de acord să vă abonaţi la newsletter-ul nostru?
*Datele personale prelucrate pot fi: nume, prenume, adresa de e-mail, funcția pe care o dețineți în companie, numărul de telefon.