Viața este pe termen lung – dozează totul corespunzător, recalibrează și îmbunătățește continuu
Sănătatea schimbă modul de gândire, modul și viteza de reacție, opinii, idei, într-un cuvânt: TOTUL. Cât de mult ne interesează sănătatea în sine? Sau, o întrebare și mai bună: când ne interesează de sănătate? Răspunsul majorității este: atunci când vine boala. Nu știm să reacționăm pentru că nu ne afectează ceea ce nu știm. La 27 de ani, a fost diagnosticată cu cancer de sân. Nu a căutat vindecarea pentru că, evident, la un astfel de diagnostic, nu știi cum să reacționezi. A căutat să meargă înainte pe propriul drum, să se transforme. Femeia puternică din punct de vedere emoțional, care a înființat Asociația Imunis, vine către voi cu o poveste cel puțin interesantă despre cum să faci față unei boli despre care știi prea puține și cum este să „radiezi chiar și atunci când plouă”. Cosmina Grigore, într-un interviu marca Revista CARIERE, pentru secțiunea Work Life Balance.
Cum a fost adolescența Cosminei Grigore, înainte de diagnostic?
Nici în copilărie și nici în adolescență nu m-am simțit înțeleasă. Nu am simțit că îmi găsesc locul. Am avut mereu mulți oameni în jurul meu, dar nu am simțit că „aparțin” unei găști. Am gândit mereu altfel și am avut mereu un alt fel de a fi și de a face lucrurile. Prietenii sau colegii spuneau: „așa e ea, mai nebună”, „mereu are idei”. Așa era: tot timpul observam lucruri care puteau fi îmbunătățite și făceam lucrurile astfel încât să se întâmple și oamenii mereu se opuneau la început și făceau mișto și apoi, după implementare, li se părea ceva fie util, fie o experiență extraordinară, fie transformator. Am fost și bullied destul de mult. Am fost mereu foarte muncitoare și perseverentă cu obiectivele mele și deși am fost rănită foarte mult, am continuat să cred în ce consideram eu că îmi va fi cu adevărat util. Nu am ieșit foarte mult în oraș, ci am fost mai degrabă genul interesat de muncă. Iar munca nu pentru bani, ci pentru cât de mult avea capacitatea să mă eleveze, să mă rafineze, să mă crească, să mă upgradeze. Așa că, la 19 ani mi-am îndeplinit visul de a lucra în mediul diplomatic. Mi-am dorit mereu familie și copii, drept urmare, m-am căsătorit și am născut la 24 de ani. Nici atunci și nici acum nu mi-a plăcut să fac lucrurile „oricum o fi”, „ca să fie”. Țin mult de tot la timp și nu îmi place să îl pierd pe relații, joburi sau proiecte irelevante pentru mine sau societate.
Cum s-a schimbat viața după diagnosticare?
Au trecut 10 ani de la diagnosticare. Uitându-mă în urmă pot spune că, pricipalul mod în care „s-a schimbat” viața mea este că a devenit mai autentic aliniată la sufletul meu. Simt că în acești 10 ani am reușit să îmi schimb traiectoria de viață – prin niște decizii pe care majoritatea nu le-au înțeles – într-un mod în care îmi susține adevăratul fel de a fi. Am înțeles și învățat să accept despre mine că sunt o persoană extrem de sensibilă, introvertă și că modul în care eram înainte era, de fapt, o mască. Gradual, am învățat să mă las să fiu naturală, să nu mă mai doară că alții nu mă înțeleg, să nu mă mai simt respinsă pentru că alții nu mă înțeleg. Am înțeles că autenticitatea este cea mai puternică frecvență, cel mai ușor mod de a trăi. Când alegi să trăiești cum ești tu autentic, se triază oamenii de pe lângă tine, proiectele, tot.
În acești 10 ani de la diagnosticare mi-am schimbat total cariera pe care o aveam – PR și branding, organizare de conferințe. M-am certificat ca nutriționist, instructor de pilates, coach, asistentă medicală și navigator de pacienți. Am studiat nutrigenomica, echilibru hormonal, tantra, tehnici de mindfulness și respirație și am căutat să înțeleg cum putem să folosim corpul și calitatea sănătății noastre pentru a naviga frecvențele din câmpul cuantic și, automat, a ne schimba viața. Am creat Imunis – prima asociație de lifestyle post diagnostic oncologic și multe programe unice în România cum ar fi Feminitate după cancer sau Money for Great Hearts (primul program de antreprenoriat și leadership dedicat pacienților oncologici). Am creat și Original – brandul meu de coaching și mi-am dezvoltat propria metodă de coaching – Becoming an Original. Consider că fiecare om este o idee nouă a universului și trebuie tratată ca atare. Ajut oamenii să se așeze în autenticitatea lor, ceea ce le menține, în mod natural, o stare nu doar de sănătate, ci de wellbeing.
Mi-am crescut copilul alături de soțul meu, ne-am mutat la casă, avem cățel și pisoiași și o grădină care îmi face tare bine să o îngrijesc.
Constinuu să scriu, să citesc și să spun da doar lucrurilor și oamenilor care sunt în aliniament cu mine.
Care a fost lecția cea mai de preț învățată în perioada „bolii”? (scriu în ghilimele pentru că ai spus la un moment dat despre tine că ești o supraviețuitoare).
Nu consider că sunt o supraviețuitoare. Nu asta mă definește. Sunt mai degrabă un Memories Teller – o creatoare și o scriitoare a vieții pe care doresc să o trăiesc. Lecția cea mai de preț pe care am învățat-o este că adevărata monedă cu care tranzacționăm ORICE în această viață este energia noastră. Calitatea și cantitatea energiei noastre determină calitatea și conținutul vieții noastre. Și asta aplic și în coaching cu clienții mei și la Imunis și asta mă ajută să generez procese de transformare pe termen lung în viețile lor.
Care a fost sau este cea mai mare teamă vis-a-vis de această boală? Cancerul este o boală care poate recidiva. Organismul este proiectat d astfel încât să lupte cu orice tip de boală. Cât la sută contează mintea/creierul/gândirea în astfel de momente?
Cea mai mare teamă a fost că nu am să știu cum să trec de acea perioadă și să mă recompun și să îmi creez o viață bună pentru mine. Am învățat că mintea și emoțiile contează enorm și ele influențează inclusiv capacitatea corpului de a se reface, de a-și reface resursele și de a activa imunitatea. Trebuie să te lași să crezi înainte de a avea dovada. Să crezi că meriți și că te așteaptă o viață mai bună.
Care este cea mai de preț lecție învățată în toată perioada de după diagnosticare până la vindecare?
Că tu ești leader-ul vieții tale. Că a decide este un VERB-DAR. Faptul că putem decide este un dar. Tu decizi și Universul face echipă cu tine. Trebuie să înveți să folosești acest dar – a decide și să înveți să faci echipă cu Universul.
Ai înființat Asociația Imunis, prin care derulezi proiecte inovatoare, unice în România, precum Caravana Noul Pacient cu Cancer, Școala pentru prevenție și vindecare sau Feminitate dupa cancer. Ești primul pacient devenit Patient Coach din România, consilier în nutriție, instructor de Pilates, ai urmat cursuri de nutrigenomică, Navigator de pacienți si scoala de asistenti medicali. Cum a venit ideea asociației pe care ai înființat-o? Ce a influențat numele asociației? De ce Imunis?
Imunis vine de la imunitate. Pentru că am crezut și cred în această capacitate a corpului de regenerare. După cele 10 operații pe care le-am avut și numeroase alte boli prin care am trecut nu am niciun dubiu că corpul nostru este un laborator extraordinar pe care trebuie să știm să îl „echipăm” corespunzător cu nutrienți, odihnă, mișcare, relaxare. Este esențial să știi să îți menții imunitatea, sau să o activezi corect dacă cumva, ai fost diagnosticat cu o boală complexă.
Ce înseamnă Asociația Imunis pentru Cosmina Grigore ca om?
O lecție de viață. O oglindă a modului meu de a fi. O comunitate iubită și iubitoare. Un proces de vindecare în sine.
Ce înseamnă Asociația Imunis pentru Cosmina Grigore ca pacient? Ai trecut și prin această etapă și ai devenit apoi primul pacient devenit Patient Coach.
Imunis m-a învățat cum sunt eu ca leader. Leadership-ul meu implică faptul că am darul natural de a ști să creez contexte și comunități în care oamenii învață să-și rescrie povestea vieții. Ghidez și inspir prin propriul meu exemplu de putere personală, devoțiune pentru viața mea și modul de a iubi oamenii.
În proiectele pe care le derulezi, întâlneșt pacienți cu trăiri asemănătoare. Te regăsești în poveștile lor? Când cineva îți povestește ceva prin care ai trecut și tu, ce simți?
Da, mereu mă regăsesc și mereu sunt recunoscătoare că am trecut prin atâtea feluri de durere – fizică, mentală, emoțională – pentru că doar așa îi pot înțelege și pot scoate din „tolba” mea cu resurse, tehnici de transformare care să îi ajute. Cu fiecare om cu care lucrez și care este dispus să își rescrie viața – atât la Originals cât și la Imunis, simt o iubire și Devoțiune și mai mare pentru ceea ce fac și pentru oameni.
Care este cel mai de preț sfat primit în viața ta de la cineva?
Ești mai puternică decât crezi.
Care este motto-ul după care îți ghidezi viața?
Viața este pe termen lung – dozează totul corespunzător, recalibrează și îmbunătățește astfel încât când te vei uita în urmă la viața pe care ți-ai construit-o să zici: „Sunt mândru de viața pe care am trăit-o. Am inima plină de iubire pentru viața pe care am trăit-o și oamenii pe care i-am cunoscut.”
*Acest material este susținut de Sodexo Benefits and Rewards Services.