VIATA IN verde la birou
Trecand peste rolul estetic, plantele aduc o multime de beneficii angajatilor: curata aerul de noxe si absorb radiatiile electromagnetice, reduc zgomotul si stresul si imbunatatesc umiditatea camerei.
Si inca ceva: este dovedit stiintific ca productivitatea angajatilor este mult mai ridicata atunci cand isi desfasoara activitatea intr-un mediu in care exista plante.
Potrivit specialistilor NASA, pentru ca plantele sa fie cu adevarat eficiente in curatarea aerului este nevoie sa existe o planta de ghiveci la o suta de metri patrati. Printre plantele care sunt cunoscute pentru proprietatile de curatare/improspatare a aerului, amintim: crizantema, gerbera si azalea.
Intrucat tendinta actuala este sa fim din ce in ce mai "verzi", economi si refractari la tot ce e artificial, nu a fost o surpriza sa aflam ca au aparut de ceva vreme pe piata companii care ofera consultanta in ceea ce priveste decorarea spatiilor corporate cu plante naturale.
De pilda, compania Hollandia Green a infiintat un departament specializat, intitulat Green at Work, dedicat serviciilor de amenajare si intretinere a plantelor naturale in spatii de birouri. Potrivit specialistilor, cele mai multe companii prefera "amestecul" de plante, alegerea lor fiind determinata si de conditiile specifice birourilor din Bucuresti. Ventilatia artificiala, variatiile de temperatura de la un anotimp la altul, lumina naturala insuficienta, aglomeratia, poluarea electromagnetica si praful sunt cateva dintre elementele care trebuie luate in calcul atunci cand se alege o anumita planta. "Usurinta intretinerii mixului de specii ales este data in special de indemanarea si instruirea angajatilor. Plantele propuse clientilor sunt in general exotice si provin din sere. Le propunem plante robuste, care sa reziste pe termen lung si sa genereze masa verde suficienta", spune Gabriela Gruianu-Gambra, Managing Director la divizia specializata Green at Work.
Alternativa: aranjamentele florale
Exista si companii care prefera aranjamentele florale, asezate cu tact pe mesele din receptie, pe birourile directorilor sau in zonele frecventate de clienti. Specialistii in designul "verde", care nu sunt adeptii aranjamentelor din flori taiate, recomanda orhideele si bromeliile in ghivece decorative. Acestea au o durata de viata de patru-sase saptamani si au un aspect placut, viu. "O amenajare trebuie sa aiba un aspect unitar, sa acopere toate zonele dintr-o firma, fara a exagera, dar si fara a neglija anumite spatii. Cea mai importanta conditie este sa existe suficienta lumina naturala", spune Gabriela Gruianu-Gambra.
Electrogrup, Realitatea TV, Maestro Business Center, OMV, Lukoil au apelat la serviciile florariilor Magnolia pentru decorarea cu plante si arbusti a birourilor, salilor de conferinte si receptiilor. Se pare ca in prezent tendinta este de a decora incaperile cu plante care au o adaptabilitate sporita la spatiile inchise si care nu necesita ingrijiri deosebite. "Clientii solicita in general plante precum: yucca, dracaena, nolina, croton, philodendron, epipremnum si ficus benjamina tricolor. Printre plantele exotice amintim chicas si bonsaii de ficus microcarpa", spune Florica Maniutiu, inginer horticultor la florariile mentionate. O alta planta foarte rezistenta, eleganta si exotica, care isi mentine florile pe tot parcusul anului, daca are parte de o intretinere buna, este phalaenopsis.
Daca insa va decideti sa optati pentru un aranjament floral este bine sa ascultati sfatul unui florist sau designer. De pilda, Manuela Oancea, decorator floral la Studio Floral – prefera sa mearga la sediul clientului si sa se convinga singura de ce anume este nevoie.
"Pentru a crea un aranjament potrivit, in armonie cu restul lucrurilor din locatia respectiva, eu prefer sa merg la fata locului. Am avut situatii in care mi s-a spus: <
Flori dupa buget
Ce isi doresc majoritatea clientilor? Un aranjament care sa reziste o perioada lunga de timp, lucru dificil de obtinut cand vorbim despre flori taiate. "Acest lucru nu e chiar imposibil daca se aleg flori exotice cum sunt anthurium, orhideea, proteea, brunia, bambusul – acestea sunt specii care rezista chiar si timp de o luna. Fara un buget mare, se poate realiza un aranjament simplu si rafinat, care sa capteze atentia prin ineditul designului si nu prin numarul mare de flori folosite", explica Manuela Oancea.
Clientii-companii care intentioneaza sa isi decoreze mediul de lucru cu plante naturale trebuie sa investeasca in jur de 150 – 400 lei pentru o planta, dar pretul variaza in functie de specie, marime si de ghiveciul decorativ ales. In alcatuirea bugetului trebuie sa se tina seama si de faptul ca plantele sosite din sera necesita transplantare in ghivece mai mari, cu un amestec de pamant si fertilizanti. Ulterior, aceasta operatiune se efectueaza la fiecare doi ani in sediile clientului. "Studiile internationale arata ca, pe termen lung, un spatiu de birouri ar trebui sa le ofere angajatilor care lucreaza acolo o planta mare/persoana. Insa, sunt putine spatii de birou in Romania in care se respecta aceasta regula. La noi se achizitioneaza in general o planta la 4, 5 angajati", precizeaza Managing Directorul de la Hollandia Green.
Plantele cresc randamentul
Angajatii companiei Ocif Group se pot considera foarte norocosi deoarece isi petrec mare parte din zi in showroomul Vivando Unirii, loc in care predomina plantele verzi. "Este foarte important sa lucrezi intr-un mediu cald, aerisit si primitor. Iar aceasta senzatie poate fi creata prin prezenta plantelor", declara Cristina Danila, Director de Marketing la Ocif Group. Atenti la calitatea mediului si la gradul de verdeata din interiorul companiei sunt si cei de la Cetelem.
Potrivit Irinei Stoian, HR Manager al companiei, imbunatatirea calitatii vietii angajatilor este una dintre preocuparile constante. "Ne-am dorit si am reusit sa cream un mediu de lucru placut si relaxant in care fiecare sa se simta ca acasa. Am redecorat birourile in culori vesele, in care verdele natural predomina. Putem spune ca am adoptat, cu responsabilitate, un stil de viata verde! Iar investitia realizata a meritat pe deplin. De altfel, este un lucru dovedit stiintific ca productivitatea angajatilor este mult mai ridicata atunci cand isi desfasoara activitatea intr-un mediu in care exista plante".
"O floare asezata pe birou aduce doar beneficii", spune si Anca Bidian, CEO la KIWI Finance. "Biroul, pentru multi dintre noi este a doua casa. De aceea, consideram esentiala crearea unei atmosfere relaxante. Mai mult decat atat, plantele au marele merit de a diminua stresul. Colegii iubitori de plante isi formeaza mici tabieturi ingrijind regulat ghivecele din birourile lor, reusind astfel sa se relaxeze si sa fie mai creativi".
"Cu o floare nu se face primavara"… dar se poate incerca. Din observatiile noastre, interes exista. Lumea a inceput sa fie mai atenta la calitatea aerului, a mediului de lucru, la aspectul sediilor si, nu in ultimul rand, la starea de bine a angajatilor.