Virgil Ianțu: “Suntem bolnavi și vlăguiți de niște monștri care continuă să ia tot ce e bun și frumos de la oameni și de la țară. De asta mă încăpățânez să rămân”
Și se bucură că prin “Câștigă România” – emisiunea concurs de la TVR 2 pe care o prezintă se creează o insula culturală și de divertisment, vizitată de tot mai mulți oameni. Printre ei sunt și foarte mulți copii. Iar în întâlnirile pe care le are cu copiii, Virgil Ianțu le spune să fie buni cu ceilalți și le transmite una dintre învățăturile lui Nicolae Iorga. Și anume că “omul cu adevărat bun este doar cel care ar fi putut face rău și nu a făcut”…
Vorbim despre viață, profesie și România cu Virgil ianțu, în cadrul unui interviu inedit pe care cunoscutul prezentator TV l-a acordat Revistei CARIERE.
***
Virgil Ianțu, te consideri un brand?
Cred că lucrurile pe care le faci în viață te caracterizează. Deciziile, drumul pe care îți construiesti viața personală și profesioinala, toate astea construiesc un brand.
Dacă nu te-ai fi făcut prezentator de emisiuni tv, ce te-ai fi făcut – sună un pic ca întrebările pentru copii de genul “ce vrei să te faci când vei fi mare”, dar ce profesie ai fi ales “la schimb”?
Probabil lucram la radio, la tv ca ilustrator muzical, în Corul Radio sau cine știe…Nu îmi pun probleme de acest gen. Eu doar mă bucur de ce mi se întâmplă.
Ai declarat de curând că nu faci ceva care nu trece prin sufletul tău și care nu rezonează cu nebunia ta… Poți să dezvolți? “Nebunia” a început încă de la „Vrei să fii milionar?“, ai microbul în sânge și se pare că vrei să îl păstrezi. Așa e?
Nebunia mea înseamnă libertate. Atunci când mintea îmi zboară și îmi pornesc toate motorasele din cap. Îmi place “razna” că stare. Te ajută mult la creativitate, inspirație, improvizație, neprevăzut, stări contrastante, emoțîi.
Ce profesie ți-ai dori pentru fiica ta?
Sunt atât de atent la acest subiect încât nici nu îndrăznesc să mă gândesc la asta. De acum, deja, îi spun că are libertatea să aleagă și sper să rămân așa în relația cu ea. E drumul ei, nu al meu!
De ce ai rămas în România? Și ce te leagă de țară?
În afară de mamă, frate, prieteni, mă leagă dorința să fac ceva care să conteze. Să schimb ce nu îmi place. Vreau să pot spune mai târziu că am un mic merit pentru mai binele acestei țări. Sufăr când văd ce se întâmplă în politică, în sănătate, în învățământ și, în general, în societate. Suntem bolnavi, nevăzători și vlaguiti de niște monștri care continuă să ia tot ce e bun și frumos de la oameni și de la țară. De asta mă încăpățânez să rămân.
Cum… câștigi România? Care sunt noutățile?
Deocamdată mă bucur că prin “Câștigă România” creăm o insula culturală și de divertisment, vizitată de tot mai mulți oameni. Printre ei sunt și foarte mulți copii, care înțeleg că este extrem de important să îți cunoști țara, cultura, trecutul, oamenii și realizările și să ai modele reale. Noi cei din echipă suntem foarte norocoși să întâlnim zilnic astfel de oameni și le suntem recunoscători pentru tot ce învățăm de la ei.
Când “ieși în stradă”, pentru ce și de ce ieși?
Pe mine branduirea unui protest mă cam deranjează. Nu mai prezintă credibilitate și îți da senzația că cineva sau altceva e în spatele a ceea ce crezi tu. Eu ies să “țip”. Alături de familie și de prieteni care cred, la fel ca și mine, că avem datoria de a nu ne lasă călcați în picioare. Mergem în piață, votăm, muncim și plătim taxe…plătim taxe…plătim taxe!
Care este cea mai frumoasă amintire din copilărie?
Toată copilăria mea a fost frumoasă. Și grea din cauza meseriei începute la preșcolari, vioara, dar foarte frumoasă datorită părinților, prietenilor și minunatului oraș, Timișoara. Am muncit de mic, dar am și știut să mă joc și o fac în continuare.
Cel mai greu moment al tău din viață?
De suferințe nu ne putem feri și cred că grele sunt momentele în care te desparți de un părinte sau de cineva drag. În rest, sunt un om ferit de greutăți mari. Poate au fost, dar ele trec atunci când crezi în ce urmează.
Ai un motto? Sau motto-ul preferat al cuiva care a devenit și motto-ul tău preferat…
În întâlnirile pe care le am cu copiii le spun să fie buni cu ceilalți și le transmit una din învățăturile lui Nicolae Iorga, că “omul cu adevărat bun este doar cel care ar fi putut face rău și nu a făcut”.
Care crezi că este viitorul televiziunii, ca profesie, în lumea nebună în care trăim?
Ca în orice lucru de pe lumea asta, există un ciclu. Acum, cu mici excepții, suntem în perioada în care ne uităm înainte, ne minunăm de ce vedem și ne facem cruce privind în sus. Eu, de ceva vreme, mă tot uit în sus, îmi fac cruce și aștept momentul în care voi putea privi senin înainte. Astăzi e foarte dificil să faci această meserie respectându-ți principiile și valorile, doar se vede cu ochiul liber, dar va trece și perioada asta.
Va veni alta și mai grea! 🙂
Majoritatea îl cunosc ca gazdă a emisiunii “Vrei să fii miliardar/milionar?”, ca jurat în cadrul Megastar, ori ca simpaticul partener de dialog al celor mici în “Copiii spun lucruri trăznite”. A absolvit Academia Națională de Muzică în 1995 la secția Compoziție, Muzicologie și Pedagogie Muzicală, iar imediat după terminarea facultații a intrat în Corul Național de Cameră Madrigal, alături de care a cântat în toată lumea.
În anul 2000 intră în televiziune făcând istorie cu primul sezon “Vrei să fii miliardar?” (Prima TV). De atunci a construit în paralel o carieră în divertisment și muzică. Cele mai cunoscute proiecte muzicale sunt alături de cei de la The Fifties, în trupa lui Ștefan Bănică Jr., și, cel mai recent ca lider al trupei Bucharest Jazz Orchestra. În ultimii ani Virgil a dezvoltat o pasiune pentru psihologia copiilor, lucru care s-a concretizat în proiectul de educație “Copiii spun” – un curs ca o joacă și în seria online “Copiii spun…”. Acum prezintă la TVR 2 primul concurs de cultura generală despre țara noastră – “Câștigă România”.