Zboara! De azi, nu doar in vise
Petra Votisky ocupa postul de Country Manager al companiei de Executive Search si consultanta HR, Human Value International, din Romania. S-a nascut in Budapesta, dar odata cu postul obtinut la Human Value International s-a mutat in Romania. Este pasionata de sporturile extreme: alpinism, snowboarding si rafting si considera ca tara noastra este potrivita pentru aceste experiente aflate la limita dintre placere si durere. Placerea nu trebuie explicata. Cat despre durere, nu e simplu sa cari in spate un echipament de 20 de kg sau sa suporti cazaturile de pe partie. Dar toate aceste eforturi sunt incununate de o portie mare de adrenalina care iti da energia sa incepi saptamana dupa saptamana, cu zambetul pe buze.
Daca iarna se da cu snowboardul, din martie pana in octombrie, cateva weekenduri pe luna, Petra Votisky zboara cu parapanta deasupra Brasovului. A inceput sa practice acest sport extrem in urma cu zece ani: "Am participat la un curs specializat, care a durat cam cinci weekend-uri. La sfarsitul acestuia, puteam zbura singura. Astfel, am trecut primul nivel de examinare. Cativa ani mai tarziu, in Elvetia, am facut o pregatire speciala, legata de siguranta, in cadrul careia am invatat cum sa evit si sa rezolv situatiile periculoase. Dupa finalizarea acestei etape am trecut nivelul doi de examinare".
Un echipament necesar zborului costa in jur de 1.000 de euro: "Parapanta nu trebuie sa fie neaparat noua, poti sa o cumperi cu 400 – 600 de euro", aflam de la Petra Votisky. Restul echipamentului, hamul, aripa, parasuta de rezerva, casca, variometrul si GPS-ul costa inca 400 de euro. "Odata ce ai propriul echipament si licenta de zbor, singurele costuri suplimentare sunt cele de transport, cazare, urcare pe munte (telescaun, telecabina, telegondola etc)".
Pentru a practica zborul cu parapanta, trebuie sa tineti cont de cativa factori. In primul rand, nu trebuie sa va aventurati in zbor daca nu aveti certificarile necesare. Pentru inceput, puteti zbura alaturi de un pilot. La Brasov, exista un centru care asigura zboruri in tandem la un pret ce variaza intre 50 si 100 de euro. Un alt factor foarte important de care trebuie sa tineti cont este, bineinteles, vremea.
Nu in ultimul rand, prudenta salveaza vieti, asa ca trebuie sa va cunoasteti abilitatile si sa aveti incredere ca folositi un echipament sigur. Daca doriti sa invatati sa pilotati pe cont propriu o parapanta, e de dorit sa urmati cursurile necesare care se tin in centrele din Brasov si Miercurea Ciuc.
Pana atunci, Petra Votisky va da primele indicatii despre procedura de zbor: "Odata ce stiti ca aveti aripile in spate, alergati putin pentru a va arunca in aer. Totodata, sperati la o vreme buna, care sa ridice fluxul de aer cald, pentru ca, facand cercuri, sa castigati in inaltime. Zborul poate dura mai multe ore si puteti plana pana la 50 de kilometri sau chiar mai mult, dar doar in conditii meteorologice favorabile. Iar daca ati vazut vreodata cum aterizeaza un avion, atunci stiti si cum sa va comportati pentru a atinge in siguranta pamantul." Simplu, nu?