Angajați cu împrumut, un trend în creștere pe piața muncii din România
În ultimul deceniu, numărul de angajați cu împrumut a crescut de 20 de ori în România, în special în industriile HoReCa, farmaceutică, retail și logistică. La nivelul Uniunii Europene, există peste 27 de milioane de astfel de angajați. Această creștere poate fi atribuită crizei de angajați. Firmele beneficiază de acest trend pe mai multe paliere. Producția nu suferă pierderi deoarece agențiile de leasing de angajați asigură mereu un flux constant de forță de muncă.
Cheltuielile cu acești angajați devin responsabilitatea agențiilor, iar departamentul de resurse umane nu trebuie să se ocupe de procesul de recrutare. Există unele beneficii pentru angajații din agenții. Mulți sunt atribuiți în alte părți sau chiar continuă în același loc, asigurându-și un flux continuu de venituri. Unii dintre ei rămân în acest regim de lucru deoarece se simt bine, în timp ce alții sunt atrași de contractele pe perioade scurte și avantajoase din punct de vedere financiar.
Cu toate acestea, există o problemă pe termen lung. Aceasta constă în instabilitatea veniturilor și în dificultatea de a-ți face planuri de viitor, cum ar fi accesul la finanțare sau obținerea unui credit pentru achiziții importante. Așadar, angajații trebuie să fie foarte atenți nu numai la avantaje, dar și la dezavantaje atunci când intră în colaborări pe termen determinat sau pe contracte de acest fel.
Mobilitatea globală a forței de muncă
93% dintre angajaţi afirmă că munca la nivel internațional le-ar „schimba viața”, 88% dintre angajatori cred că mobilitatea poate contribui la rezolvarea deficitului de talente la nivel global, însă doar 47% dintre companii au în prezent o politică de mobilitate coerentă, care să răspundă cererii tot mai mari de muncă %exibilă, potrivit studiului EY 2023 Mobility Reimagined Survey.
90% dintre angajații intervievați ar accepta o misiune pe termen scurt, fără a-și muta familiile, pentru a răspunde unei nevoi de afaceri, în timp ce 88% sunt deschiși la oportunități transfrontaliere pe termen mai lung, în circumstanțele potrivite. Între timp, 88% dintre profesioniștii în resurse umane spun că angajatorii consideră mobilitatea ca o soluţie pentru a aborda deficitul de talente la nivel global, iar 90% dintre aceștia intenționează să mențină sau să crească sfera de mobilitate a organizației în următorii trei ani.
Organizațiile văd, de asemenea, valoarea flexibilității și a mobilității la locul de muncă pentru a-și atinge obiectivele de diversitate, egalitate și incluziune (DE&I), 6 din 10 (61%) spunând că aceasta oferă oportunități de dezvoltare pentru grupurile subreprezentate. În timp ce 3 din 4 angajatori (74%) consideră că mobilitatea este crucială pentru continuitatea afacerii, mai puțin de jumătate (47%) spun că au o politică de mobilitate coerentă la nivel global care abordează opțiuni precum mobilitatea hibridă, relocarea sau proiectele temporare.
Studiul a sondat opiniile a peste 1.000 de profesioniști din domeniul resurselor umane (HR) și al mobilității, și ale angajaților mobili din 16 țări și șase sectoare-cheie, abordând diverse forme de misiuni de mobilitate transfrontalieră, inclusiv relocarea angajaților pentru muncă, călătorii de afaceri, navetă și muncă hibridă/la distanță.
AI va înlocui joburile entry-level?
Obținerea unui loc de muncă imediat după absolvirea facultății poate deveni mai dificilă pe măsură ce inteligența artificială (AI) începe deja să preia poziții de entry-level. Angajatorii vor căuta mai multe abilități și experiență decât au mulți tineri la începutul carierei acum, arată o analiză realizată de specialiștii de la MIT. Taskurile ce pot fi automatizate reprezintă o mare parte din ceea ce în prezent considerăm locuri de muncă bune pentru începători în multe industrii.
Pe măsură ce inteligența artificială face abilitățile mai accesibile, angajatorii vor acorda o valoare mai mare cunoașterii modului în care să folosești aceste abilități. De la marketingul digital la contabilitate, locurile de muncă entry-level influențate de inteligența artificială vor începe să semene mult cu locurile de muncă de nivel mediu de astăzi, care cer ani de experiență.
Ca rezultat, ani de experiență – sau echivalentul în abilități demonstrabile și certificări – sunt ceea ce angajatorii probabil vor adăuga la descrierile locurilor de muncă de entry-level.
Pe scurt, angajatorii ar putea să aibă așteptări ca angajații la început de carieră să fie familiarizați cu inteligența artificială și să fie aproximativ 50% mai productivi. Și acest lucru înseamnă că, în timp ce discrepanța de abilități s-ar putea micșora, discrepanța de experiență ar putea deveni o adevărată prăpastie.
*Proiectul „Work Smart” este suținut de ING Bank România. Să lucrezi la ING înseamnă să ai libertatea de a explora și de a învăța. Ideile tale sunt ascultate și beneficiezi de încrederea și sprijinul echipei pentru a face lucrurile să se întâmple zi de zi.
**Photo by Austin Distel on Unsplash