Fintech și vacanțele românilor: mai multă planificare, concedii mai lungi și bugete mai bine gestionate

În această eră digitală în continuă expansiune, fintech-ul devine un aliat de nădejde pentru români în planificarea vacanțelor. Studiile recente arată că utilizatorii acestor tehnologii financiare reușesc să își organizeze concediile mai lungi și să își gestioneze mai eficient bugetele.
Românii și vacanțele: o privire generală
Potrivit unui studiu realizat de Reveal Marketing Research, 71% dintre români intenționează să aleagă destinații locale pentru vacanțele de vară. Probabil pentru evitarea situațiilor neprevăzute întâmpinate în ultimele două vacanțe, în timpul pandemiei COVID-19. Doar 26% au menționat intenția pentru călătorii în străinătate. 11% nu și-au planificat încă zilele libere pentru acest an. În schimb, utilizatorii fintech manifestă o intenție semnificativ mai mare de petrecere a vacanțelor în afacerea țării (33%).
Durata vacanțelor: utilizatorii fintech aleg concedii mai lungi
În ceea ce privește durata vacanțelor, 6 din 10 români menționează o perioadă medie de până la o săptămână. Cu toate acestea, utilizatorii fintech tind să ia concedii mai lungi de 9 zile (31%), comparativ cu non-utilizatorii (21%). Această diferență sugerează o planificare mai detaliată și o mai mare flexibilitate financiară în rândul celor care adoptă soluții financiare digitale.
Planificarea bugetului: estimări și realitate
Românii intenționează să aloce un buget mediu de 2.894 RON (aproximativ 586 EUR) pentru vacanță. Totuși, această sumă subestimează cheltuielile reale, care ajung la aproape 3.651 RON (aproximativ 739 EUR), adică o diferență de aproape 30%. Bugetul este împărțit astfel: 39% pentru cazare, 27% pentru mese, 17% pentru transport și 17% pentru divertisment. Utilizatorii fintech sunt mai confortabili să utilizeze banii din salariu pentru vacanță (38% față de 35% în rândul non-utilizatorilor), datorită veniturilor mai mari și unei gestionări financiare mai eficiente.
Instrumente digitale: planificare și economisire
Majoritatea românilor preferă să își planifice și să își bugeteze vacanțele din timp. Potrivit studiului, 47% dintre respondenți intenționează să își rezerve vacanțele de vară online, pe site-uri precum Booking, Airbnb sau prin aplicații digitale precum Revolut Stays. Utilizatorii fintech preferă aceste instrumente într-o măsură semnificativ mai mare (52%) comparativ cu non-utilizatorii (42%).
În ceea ce privește sursele de finanțare pentru vacanță, cele mai comune comportamente ale respondenților sunt economisirea în timp (73%) sau utilizarea banilor din salariu (36%). Utilizatorii fintech sunt mai deschiși către soluții financiare moderne, precum credite pentru vacanță (9%), comparativ cu non-utilizatorii (5%).
CITEȘTE ȘI: AI domină companiile. Câte firme folosesc inteligența artificială
„…fenomenul epuizării la locul de muncă este o realitate observată de o parte semnificativă a angajaților din România ce necesită măsuri pentru a minimiza stresul la locul de muncă. Factorii precum genul, vârsta, statutul familial și nivelul de venit influențează în mod semnificativ percepția de împlinire la locul de muncă, iar înțelegerea acestor diferențe este esențială pentru elaborarea unor strategii de gestionare a resurselor umane și pentru crearea unui mediu de lucru mai motivant pentru toți angajații”, a menționat Marius Luican , CEO al Reveal Marketing Research.
Așadar, fintech-ul joacă un rol crucial în facilitarea planificării și gestionării vacanțelor pentru români. Prin utilizarea instrumentelor digitale, aceștia pot economisi timp și bani. În acest fel au o experiență de vacanță mai plăcută și mai bine organizată.
Ne puteți urmări și pe Canalul WhatsApp – Revista CARIERE
Foto: ID 116558631 @ Fizkes | Dreamstime.com