Secretele și capcanele muncii în regim hibrid
Nu este un moft și nici un obicei temporar – munca hibridă este aici pentru a rămâne mai mult decât cred unii care susțin sus și tare că ne vom întoarce la felul în care se desfășura munca înainte. Asta pentru că, de fapt, realitatea arată o schimbare fundamentală în ceea ce privește așteptările și preferințele pe care le au angajații în raport cu angajatorii. Fapt care, inevitabil, vine cu niște provocări și costuri.
Pandemia i-a determinat pe oameni să reevalueze cu adevărat rolul pe care munca îl joacă în viețile lor. Și, în multe cazuri, acest lucru le-a schimbat atitudinea față de aspectele vieții în afara muncii. Mulți au început să se întrebe: oare chiar așa vreau să-mi petrec timpul? Sunt fericit/ă la această companie sau în acest rol? Și dacă răspunsul este nu, atunci ei vor fi mai predispuși să-și caute de muncă altundeva. Mulți angajați au dobândit acum o autonomie mai mare în timpul tranziției către lucrul hibrid. Acum pot avea libertatea de a face exerciții fizice, de a se odihni puțin ori de a rezolva o treabă importantă în timpul zilei. Sau își pot îngriji membrii familiei ori animalele de companie.
Totodată, timpul și banii pe care îi cheltuiau înainte pe navetă pot fi acum folosiți pentru a face alte lucruri mai valoroase sau mai plăcute, iar în același timp, ei pot fi la fel de productivi – sau chiar mai productivi – la locul de muncă. Astfel, oamenii încep să vadă flexibilitatea ca pe un drept, nu ca pe un bonus. Și acest lucru se dovedește foarte dificil pentru organizații să revină asupra acestui aspect, mai ales dacă doresc să păstreze și să atragă talente de top.
FLEXIBILITATEA ȘI SALARIUL MAI MARE DEVIN PRIORITĂȚI CRUCIALE PENTRU ANGAJAȚI
O schimbare semnificativă în echilibrul de putere de pe piața muncii este în plină desfășurare, cu angajații câștigând influență și determinați să caute noi oportunități profesionale. Conform unui studiu global realizat de EY – „Reîntoarcerea la muncă. Noile condiții“ –, piața muncii se confruntă cu transformări importante, pe fondul creșterii inflației, al reducerii numărului de locuri de muncă și al cererii crescute pentru flexibilitate.
Sondajul publicat la începutul lui 2023 arată că
două cincimi dintre angajați au declarat că ar fi dispuși să renunțe la locul de muncă actual în decursul acestui an, în comparație cu doar 7fi în 2021. Studiul mai evidențiază că angajații își schimbă prioritățile în căutarea unui nou loc de muncă. Dacă în trecut stabilitatea angajatorului era cea mai importantă, acum angajații își doresc salarii mai mari, oportunități de carieră mai bune și mai multă flexibilitate. Inflația în creștere și existența unor roluri neocupate contribuie la dorința lor de a căuta noi oportunități.
În acest context, lucrul de acasă și flexibilitatea în programul de lucru sunt din ce în ce mai căutate de angajați. 80fi dintre respondenți și-ar dori să lucreze de acasă, în timp ce doar 22fi dintre angajatori doresc ca angajații să revină la birou cinci zile pe săptămână. Această discrepanță poate duce la tensiuni între angajați și angajatori, iar flexibilitatea va deveni un factor-cheie în atragerea și reținerea talentelor.
Totodată, angajații tind să acorde o importanță tot mai mare…
Continuarea materialului o găsiți în site-ul Revistei HR Manager.
*Photo by freepik.com
**Proiectul „Work Smart” este suținut de ING Bank România. Să lucrezi la ING înseamnă să ai libertatea de a explora și de a învăța. Ideile tale sunt ascultate și beneficiezi de încrederea și sprijinul echipei pentru a face lucrurile să se întâmple zi de zi.