Angajatorii din România prioritizează echilibrul între agilitatea afacerii și stabilitatea angajaților | STUDIU

Conform studiului Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România, două treimi dintre angajatorii locali (66%) consideră extrem de importantă ajustarea structurii organizaționale pentru echilibrarea agilității și flexibilității necesare dezvoltării afacerii cu stabilitatea și siguranța de care au nevoie angajații. Cu toate acestea, doar 28% dintre aceștia au înregistrat progrese semnificative în această direcție. La nivel global, importanța acestui echilibru este recunoscută de 72% dintre angajatori, ceea ce indică o tendință comună, dar și o provocare majoră pentru companii.
Prioritizarea abilităților în procesul de recrutare
Un alt aspect relevant dezvăluit de studiu este legat de prioritizarea abilităților în procesul de recrutare. Peste 70% dintre liderii din România (72%) susțin că acordarea unei atenții sporite competențelor precum curiozitatea, inteligența emoțională și adaptabilitatea este crucială pentru compensarea lipsei de experiență observată frecvent la noii angajați. Cu toate acestea, doar 28% dintre companii fac eforturi concrete pentru integrarea acestor criterii în selecția personalului.
„În contextul în care granițele tradiționale dintre funcții, industrii și forme de muncă se estompează rapid, organizațiile trebuie să regândească arhitectura lor internă pentru îmbinarea agilității operaționale cu stabilitatea necesară angajaților. În plus, succesul pe termen lung va depinde de capacitatea de orchestrare a unui ecosistem complex, ce include resurse umane, inteligență artificială și tehnologii avansate, ce au în centru sustenabilitatea capitalului uman”, a declarat Raluca Bontaș, Partener Deloitte România.
Pe lângă aceste priorități, studiul evidențiază și alte tendințe importante pentru mediul de afaceri local:
- 56% dintre companii consideră esențială depășirea obstacolelor cu privire la integrarea sustenabilității capitalului uman ca strategie de business, însă doar 24% aplică măsuri concrete în această privință.
- 59% dintre angajatori români recunosc importanța adaptării la tendința dispariției posturilor de începători, înlocuite de soluții bazate pe inteligența artificială, precum și la oportunitățile de învățare continuă la locul de muncă.
- 82% cred că oferirea oportunităților de dezvoltare personală și eliminarea activităților fără valoare adăugată sunt factori cheie pentru sporirea productivității angajaților.
- 68% dintre respondenți susțin necesitatea regândirii sistemului de management al performanței, astfel încât să reflecte mai bine contribuția reală a angajaților și să întărească încrederea acestora în organizație.
- 67% consideră că rolul managerului de nivel mediu trebuie reinventat, axându-se mai mult pe stimularea performanțelor umane, încurajarea schimbării și coeziunea echipelor, decât pe simpla supraveghere a sarcinilor.
Dezvoltarea unei forțe de muncă reziliente
„Redefinirea modului de evaluare a performanței, deblocarea potențialului creativ al angajaților și integrarea tehnologiilor de inteligență artificială sunt provocări majore pentru liderii români. Este crucial ca aceștia să își recalibreze prioritățile strategice pentru dezvoltarea unei forțe de muncă reziliente, capabilă să performeze într-un mediu volatil și incert”, a afirmat Doina Patrubani, Senior Adviser Human Capital, Deloitte România.
În contextul accelerării transformărilor digitale, 66% dintre angajatorii din România consideră foarte importantă reinventarea beneficiilor și practicilor legate de forța de muncă pentru reflectarea colaborării dintre oameni și tehnologie, un procent apropiat de media globală (69%). De asemenea, 52% observă nevoia de adaptare la granițele tot mai neclare între munca umană și cea automatizată.
Raportul Deloitte 2025 Global Human Capital Trends pentru România a fost realizat pe baza răspunsurilor a 370 de lideri de business și HR din industrii diverse, printre care produse de consum, energie și servicii financiare.
Acest studiu scoate în evidență atât provocările actuale ale pieței muncii din România, cât și oportunitățile pe care le oferă transformările organizaționale și tehnologice. Echilibrarea nevoii de agilitate cu cea de stabilitate, precum și prioritizarea abilităților umane în recrutare și management, devin factori critici pentru companiile care vor să prospere într-un mediu de afaceri din ce în ce mai complex și dinamic.
Foto: Deloitte