Ce ne face lideri excepţionali
Probabil nu există o reţetă sigură pe care să o aplicăm pas cu pas şi să ne transformăm peste noapte în lideri excepţionali şi de succes, cu amprente adânci în lumea în care trăim. Poate pentru că, pur şi simplu, viaţa noastră depinde de un număr foarte mare de variabile, de situaţii şi conjuncturi. Dar, ca în orice alt domeniu, în mod cert sunt multe lucruri pe care le putem învăţa în leadership, la fel cum putem învăţa orice altceva. Ne-am pus în minte să definim un lider excepţional şi am apelat la un specialist. Andrei Goşu de la Ascendis, consultant în domeniul dezvoltării organizaţionale spune că un lider excepţional este un lider care are rezultate excepţionale. În lumea în care trăim, rezultatele sunt cele care contează. Bineînţeles, deşi şi succesele pe termen scurt sunt importante, luăm în calcul rezultatele pe termen mediu şi lung. O părere personală care s-ar putea să intrige: misiunea unui lider de organizaţie, în vremuri tulburi, este profitul! Pentru că în perioada aceasta de criză nu ai cum să faci profit dacă nu ai clienţi satisfăcuţi, dacă nu ai o echipă motivată şi creativă, dacă nu ai procesele organizaţionale foarte bine puse la punct, dacă nu ai un climat organizaţional sănătos, dacă nu alegi strategia corectă, dacă nu eşti etic. Oamenii respiră aer. Companiile respiră profit.
Cât contează carisma
Carisma este o calitate care te ajută cu siguranţă în leadership. Din păcate nu se poate antrena. Conform dicţionarului explicativ al limbii române, carisma este un dar particular oferit prin graţie divină. În plus, carisma este relativă. Un om care mie mi se pare a fi carismatic poate fi perceput ca fiind antipatic de altcineva. Din acest motiv, în programele lor de leadership trainerii de la Ascendis nu dezbat prea mult subiectul. Liderul carismatic este acea persoană care atrage atenţia, care atrage blitz-urile. Este liderul care „electrizează“ audienţa, care este pe prima pagină a ziarelor, ale cărui citate sunt pe buzele tuturor. Dacă are şi rezultate, poate fi liderul perfect pentru că trage compania în siajul imaginii sale. Riscul unei organizaţii cu un astfel de leadership este, totuşi, însemnat. Ce se întâmplă cu organizaţia după ce liderul se retrage? „El lidero massimo” e ca stejarul la umbra căruia nu creşte nimic. Andrei crede mai degrabă în leadershipul colectiv. Compania pe care o conduce ajută organizaţiile să-şi dezvolte o cultură a leadershipului, în care toţi angajaţii să-şi asume obiective şi să aibă iniţiativă. Liderul carismatic poate intra în istorie. Leadershipul colectiv ajută compania să nu devină istorie.
Liderii în România
Andrei face parte din echipa Ascendis din 2005 şi în tot acest timp a întâlnit oameni importanţi din domenii diverse. „Am cunoscut foarte multi lideri adevăraţi“, spune el. „Sunt organizaţii în România, nu puţine, care, în mediul acesta complicat, au nişte rezultate extraordinare. Din punctul nostru de vedere, cei care le conduc sunt nişte lideri excepţionali, care au înţeles că nimic nu este mai jalnic decât un lider care se plânge.
Ce putem învăţa
Leadershipul se poate învăţa. Curba lui Gauss se aplică şi aici; 5-10% dintre oameni se nasc lideri, 5-10% nu pot fi lideri oricât s-ar antrena, iar 80-90% sunt oameni normali ce pot deprinde arta de a conduce cu condiţia să se desfăşoare într-un mediu preocupat de dezvoltarea leadershipului. Nu trebuie să faci lucruri sofisticate pentru a fi lider. Ca să parafrazez un fost coleg de liceu, leadershipul ar fi ceva simplu dacă n-ar fi atât de complicat! E ca în comunicare, e mai uşor să comunici alambicat şi stufos decât simplu şi clar. În opinia lui Andrei, în acest moment liderul cu cea mai puternică imagine pozitivă din România este Mugur Isărescu. Această calitate este trecută în fişa postului oricărui guvernator de Bancă Naţională.
Roger Darlington, specialistul britanic în comunicare, crede că tehnicile şi abilităţile unui bun lider pot fi învăţate şi că de fapt foarte puţini oameni sunt lideri înnăscuţi. Potrivit lui, un adevărat lider trebuie să fie foarte apropiat de echipa sa, pe care să o inspire şi de care să îi pese cu adevărat şi alături de care să crească. Un alt specialist, Mark Harrison, afirmă că leadership-ul nu este o trăsătură specifică doar directorilor generali, managerilor sau antrenorilor. Şi Harrison susţine că orice om îşi poate exersa abilitatea de a performa şi de a fi un bun lider. De fapt, un bun lider – chiar dacă nu ne referim la liderul unei organizaţii – , are mai multe şanse să obţină ceea ce îşi propune în viaţă decât un lider slab, care va obţine aproape totul cu un efort mult mai mare.
„Liderul carismatic poate intra în istorie. Leadershipul colectiv ajută compania să nu devină istorie.“ Andrei Goşu, Director General Ascendis