10 lucruri despre sănătatea mintală la locul de muncă pe care angajatorii și angajații ar trebui să le cunoască
Din păcate, diagnosticul de boală mintală este unul puternic stigmatizat în ziua de azi și poate reprezenta o experiență îngrozitoare la locul de muncă, atât pentru angajați, cât și pentru angajatori. Dacă vrei să îți evaluezi nivelul de wellbeing, poți face testul pe scala Ryff aici !
Adesea, cea mai critică piesă lipsă a puzzle-ului legat de sănătatea mintală la locul de muncă este educația. Iată primele 10 lucruri pe care angajatorii și angajații ar trebui să le cunoască.
1. Problemele de sănătate mintală sunt prezente în orice loc de muncă
Sănătatea mintală este mai mult un spectru. Foarte puțini oameni sunt 100% sănătoși din punct de vedere mintal, iar pe parcursul întregii vieți, se deplasează înainte și înapoi pe acest spectru, la fel cum se întâmplă și cu sănătatea fizică. Indiferent de poziția din acel spectru, starea lor se află cu ei peste tot, inclusiv la locul de muncă, unde mulți oameni își petrec până la o treime din viață.
Deși estimările variază, un studiu a constatat că Statele Unite au pierderi de 193,2 miliarde de dolari pe an din cauza problemelor de sănătate mintală. Confruntarea cu aceste realități este esențială pentru organizații, pentru că este un lucru bun pentru angajați și pentru că ignorarea sănătății mintale la locul de muncă are rezultate negative în afaceri.
2. Angajații au drepturi legate de sănătate mintală la locul de muncă
În timp ce există o mulțime de angajatori care pot lua în considerare să facă ceva pentru a sprijini sănătatea mintală a angajaților, există, de asemenea, și anumite lucruri pe care trebuie sau nu să le facă. De exemplu:
- În S.U.A., angajatorii nu pot să-i concedieze pe angajați, să-i forțeze să renunțe la muncă sau să respingă pe cineva pentru un loc de muncă sau o promovare bazându-se pe sănătatea mintală, ci dimpotrivă să le asigure locuri de muncă rezonabile;
- De asemenea, angajații își pot lua până la 12 săptămâni de concediu fără plată pentru a face față unei crize psihiatrice;
- În România, persoanele cu probleme psihice şi certificat de handicap pot solicita să lucreze mai puţin de 8 ore pe zi şi pot primi trei zile în plus de concediu;
- Mai mult, ei nu pot fi concediaţi fără un preaviz de minimum 30 de zile lucrătoare.
Înțelegerea drepturilor pe care angajații cu boli mintale le au poate, de asemenea, ajuta la motivarea acelora care au nevoie de îngrijiri de sănătate mintală.
3. Conștientizarea sănătății mintale este următorul val de progres social
Din fericire, societatea devine din ce în ce mai conștientă de necesitatea de a aborda sănătatea mintală, iar unii angajatori fac același lucru.
Unul dintre cei mai mari pași pe care un angajator îl poate lua este să schimbe cultura din jurul condițiilor de sănătate mintală, deoarece stigma este un motiv principal pentru care oamenii nu caută tratament. Scopul este ca oamenii să fie suficient de încrezători să spună când au nevoie de ajutor.
4. Conversațiile despre sănătatea mintală între angajați și management pot ajuta
Nimeni nu este obligat să discute despre sănătatea mintală cu un manager și, în unele cazuri, dezvăluirea unor astfel de informații într-un mediu de lucru poate să nu fie cea mai bună soluție. Cu toate acestea, o conversație proactivă îi poate ajuta pe unii angajați să obțină sprijinul de care au nevoie la locul de muncă.
Se recomandă includerea resurselor umane și a unui manager în această conversație – sau, în cazul în care compania este mică, a proprietarului și a unei a treia părți de încredere – angajatul venind pregătit cu o notă de la medic în care se explică diagnosticul și recomandările.
5. Ignorarea problemelor de sănătate mintală la locul de muncă poate face mai rău, dar abordarea lor poate contribui la îmbunătățirea acestora
Angajații care se confruntă cu problemele de sănătate mintală au foarte multe lucruri pe cap deoarece încearcă să găsească cel mai bun plan de tratament. Din păcate, lupta lor se poate înrăutăți atunci când un loc de muncă nu îi susține.
Cu toate acestea, angajatorii pot oferi resurse, programe și o conducere grijulie pentru a sprijini angajații în eforturile lor de a aborda și de a îmbunătăți sănătatea lor mintală.
Managerul joacă un rol imens în eliminarea stigmei legat de sănătate mintală la locul de muncă. Acesta poate dezvolta atât programe de instruire, cum ar fi asistența medicală primară la locul de muncă, cât și discutarea propriilor experiențe.
6. Mulți angajați nu-și dau seama că au acces la programe de asistență specială
O resursă comună pe care unii angajatori o oferă sunt programele de asistență pentru angajați, chiar dacă este de obicei insuficient utilizată. Adesea, acest lucru se datorează faptului că angajații nu sunt conștienți de existența acestor programe sau nu știu că pot fi accesate prin intermediul telefonului și că sunt confidențiale.
În mod obișnuit, aceste programe includ câteva sesiuni de consiliere gratuită și pot face o trimitere către un furnizor de servicii de sănătate mintală dacă este necesar.
7. Condițiile de sănătate mintală sunt în mare măsură tratabile
Oferirea de resurse îi avantajează pe angajatori deoarece acestea au drept rezultat accesul persoanelor care au nevoie de îngrijire, ceea ce duce la rezultate mai bune și la angajați mai productivi.
Există multe percepții greșite despre cum arată o boală mintală. Însă condițiile cronice de sănătate mintală pot fi cu adevărat tratate și oricine poate fi un bun profesionist și productiv la locul de muncă cu sprijinul și tratamentul adecvat.
Cea mai bună modalitate de a obține astfel de rezultate pozitive este de a avea resursele și sprijinul cât mai la îndemână, astfel încât angajații să poată aborda problemele de sănătate mintală cât mai curând posibil. Intervenția timpurie este crucială, deoarece oamenii pot obține ajutor și pot să se întoarcă sau să rămână în poziția lor.
8. Angajații pot lua măsuri pentru îmbunătățirea și menținerea bunăstării lor la locul de muncă
Locurile de muncă pot fi stresante prin natura lor. Indiferent de atmosfera generală, indivizii pot dezvolta obiceiuri care ajută la susținerea propriei sănătăți mintale. Aceasta poate include obținerea unui somn suficient, efectuarea exercițiilor fizice și colaborarea cu un furnizor de asistență medicală pentru a identifica ce va funcționa cel mai bine.
În timp ce lucrează, angajații își pot îmbunătăți sănătatea mintală prin luarea de pauze, prin crearea unor planuri personale pentru identificarea semnelor de stres și prin educarea lor în ceea ce privește resursele și instrumentele disponibile de ajutor.
9. Majoritatea oamenilor nu știe cum să reacționeze la o urgență de sănătate mintală
Situațiile de urgență legate de sănătatea mintală se pot întâmpla la locul de muncă, așa cum se pot întâmpla în public sau acasă. Oamenii știu ce să facă dacă cineva cade, dar dacă cineva are un atac de panică, atunci oamenii încep să șușotească.. Nimeni nu știe ce să facă.
Există însă soluții. Anumite programe de formare îi ajută pe manageri și pe angajați să înțeleagă semnele și simptomele unei situații de urgență în domeniul sănătății mintale în curs de desfășurare, precum și cum să răspundă la o astfel de situație.
10. Colegii de serviciu pot contribui la susținerea reciprocă a sănătății mintale
Colegii de serviciu pot ajuta la crearea unei atmosfere de susținere într-un loc de muncă în următoarele moduri:
- Acordați atenție schimbărilor semnificative de comportament ale colegilor: par suprasolicitați, iritați sau triști?
- Într-un loc privat, un coleg poate menționa cu bunăvoință că a observat o schimbare și își exprimă dorința de a ști dacă angajatul este în regulă;
- Ascultați. Distribuiți toate resursele care ar putea oferi un ajutor suplimentar unui coleg.
Și, mai presus de toate, nu judecați. Tratați-i pe toți cu demnitate și respect!