3 factori esențiali care îi ajută pe studenți să se angajeze mai repede după absolvire
-
Voluntariatul cântărește mult într-un CV în care lipsește experiența în muncă
Activitățile de voluntariat îi pun adesea pe oameni în situații asemănătoare cu cele de la un loc de muncă. Aceste activități, indiferent care este domeniul, contribuie la dezvoltarea abilităților de lucru în echipă, cât și la dezvoltarea unor calități esențiale la orice loc de muncă – responsabilitate, lucrul cu termene limită, asumarea unor rezultate.
Există nenumărate cauze, fundații și organizații pentru care tinerii pot face voluntariat. De la activități caritabile, la meditații pentru elevi defavorizați, la voluntariat în organizații artistice – orice experiență de acest fel este demnă de a atrage atenția angajatorilor în lipsa unui job anterior. În campusul studențesc West Gate, dezvoltat de Liviu Tudor, sunt încurajate astfel de activități, tocmai pentru că ele cântăresc atât de mult în CV-ul unui candidat. Studenții care locuiesc acolo pot chiar să se implice în activități organizatorice în cadrul campusului.
-
Internship-urile – plătite sau neplătite – sunt de mare ajutor pentru a experimenta practic mediul de lucru
Internship-urile reprezintă un mod prin care orice tânăr student sau absolvent poate vedea la prima mână ce înseamnă să lucrezi într-o anumită companie și într-un anumit domeniu. Este o etapă dinainte de angajare în care ei pot învăța o mulțime de lucruri, fără să aibă însă responsabilitățile unui angajat permanent.
O mulțime de companii mari oferă anual programe de internship la finalul cărora angajează unii dintre interni. Internship-urile sunt de obicei plătite, însă veniturile nu sunt mari. Ele reprezintă mai mult un mod de a învăța prin practică, fiind de mare ajutor când vine vremea angajării. Cu ajutorul internship-urilor, tinerii pot să vadă cu ochii lor ce înseamnă să lucreze și să clădească o carieră într-o anumită arie. În vacanțele de vară dintre anii de facultate un internship este o idee excelentă, ce merită încercată.
-
Proiecte personale remunerate
În prezent foarte multe firme aleg să lucreze cu freelanceri și colaboratori externi. Este vorba despre proiecte ce se finalizează în scurt timp și care sunt foarte apreciate în CV-urile candidaților tineri, care nu se pot lăuda cu o experiență bogată în muncă. În orice domeniu există oportunități de acest fel, de la ținerea contabilității pentru o firmă de mici dimensiuni, în cazul studenților din zona economică, până la realizarea unor logo-uri, pentru studenții din zona artelor.
Proiectele personale remunerate pot fi și hobby-urile. Câtă vreme cineva a apelat la serviciile tale și le-a plătit, activitatea poate fi menționată în CV. Așadar, chiar și activități precum traduceri, realizarea unor decorațiuni hand-made sau întreținerea unei pagini de social media pentru o firmă reprezintă activități demne de a fi trecute în CV și care vor face o impresie bună.
Chiar dacă nu par de importanță majoră, cei trei factori enumerați mai sus pot face diferența între doi candidați fără experiență în muncă. Ei nu țin neaparat de un domeniu anume. În aproape orice arie, desigur, în afara celor foarte specializate (medici, arhitecți, piloți etc.), aceste aspecte pot ajuta enorm un candidat fără experiență.
Sursa foto: Shutterstock