3 schimbări pe care le vom vedea în următorii ani la locul de muncă
Cum muncim, unde muncim și cum folosim spațiul de lucru - toate s-au schimbat în doar zece ani și se vor schimba chiar mai mult în viitor.
În urmă cu zece ani, se vorbea mult despre importanța de a fi proactiv la locul de muncă, despre multitasking și gândirea win-win. Astăzi, pe lista obiceiurilor oamenilor de succes intră și flexibilitatea, inteligența emoțională și căutarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Întreg peisajul de lucru este în schimbare: munca la distanță, reglementată oficial în România de la începutul acestui an, începe să ia locul programului de la 9 la 5, interviurile de angajare via Skype nu mai miră pe nimeni și se vorbește tot mai mult despre desființarea ierarhiei corporatiste.
Specialiștii cred că următorii ani vor aduce și alte schimbări în privința modului în care ne raportăm la locul de muncă:
Munca remote nu va mai fi doar o opțiune
În Europa și Statele Unite, tot mai multe persoane lucrează deja ca nomazi digitali, iar numărul acestora este așteptat să crească în următorii ani. A lucra oricând, de oriunde este un mod de lucru împrumutat deja și în interiorul anumitor companii, care le permit angajaților să își desfășoare o parte din activitate de acasă sau le pun acestora la dispoziție un spațiu de lucru unde este încurajată mobilitatea.
Și totuși, ar putea fi mai avantajos să lucrezi la birou
În viitor, tehnologia va penetra spațiul de lucru chiar mai mult decât a făcut-o până acum: angajații își vor desfășura activitatea în clădiri inteligente, echipate cu senzori care ar putea, de exemplu, să urmărească temperatura corpului și să ajusteze temperatura la interior în funcție de aceasta.
Adaptarea mediului de lucru la nevoile angajaților ar putea însemna și mai multe spații pentru relaxare sau pentru pauzele de socializare și o mai mare prezență a tehnologiei în această zonă. Unele tehnologii, cum este cazul IQOS, dispozitivul care încălzește tutunul, fără să îl ardă și fără fum, scrum sau miros neplăcut, sunt deja văzute ca icebreakers în timpul întâlnirilor și evenimentelor de business.
Dispare ierarhia tradițională la locul de muncă
Angajații petrec astăzi în jur de 4,5 ani în cadrul aceluiași loc de muncă, în cazul generației Millennials această perioadă fiind chiar mai scurtă. Specialiștii în resurse umane cred că acest lucru va duce la eliminarea treptată a ierarhiei tradiționale în interiorul companiilor, flexibilitatea devenind mai importantă decât experiența acumulată anterior.
Sursa foto: Shutterstock.com