3 situaţii în care un antreprenor ar putea găsi soluţia într-o asigurare de răspundere civilă
Fie că eşti CEO-ul unui business de renume sau un antreprenor la început de drum, achiziţionarea unei asigurări de răspundere civilă poate fi cea mai bună soluţie pentru evitarea unui context critic. Iată doar câteva dintre situaţiile ipotetice ce pot necesita o astfel de asigurare.
-
Dacă oferi servicii de consultanţă…
Dacă ai o afacere care oferă servicii de consultanţă sau furnizează orice tip de consiliere în schimbul unui fee, asigurarea de răspundere civilă te poate proteja împotriva unei eventuale acţiuni în instanţă, în cazul în care un client pretinde că a suferit pierderi financiare sau daune de reputaţie, din cauza sfaturilor primite de la compania ta.
Există, de asemenea, clienţi care, înainte de a semna contractul cu o firmă de consultanţă, cer ca partenerul lor în servicii de consultanţă să aibă o astfel de asigurare, înainte de a porni colaborarea.
Valoarea poliţei depinde de specificul fiecărei companii asigurate şi se personalizează în funcţie de nevoile fiecărui client. Ea poate acoperi pagubele materiale, cheltuielile de judecată şi cheltuielile de limitare sau diminuare a pagubelor.
2. În cazul în care deții un hotel sau o unitate de cazare
Hotelurile pot prezenta multe riscuri de accidentare iar dacă igiena nu este respectată, riscurile se pot extinde la afecţiuni contagioase. Chiar dacă hotelul tău este atent controlat şi respectă normele de igienă şi siguranţă, este recomandabil să închei o asigurare de răspundere civilă a unităţilor turistice şi hoteliere, pentru a avea sprijin în eventualitatea unui proces intentat de un client care a avut o experienţă neplăcută în interiorul unităţii.
Situaţiile pot varia, de la o fractură cauzată de o cădere pe scări până la o toxiinfecţie alimentară asociată cu meniul hotelului sau o boală contagioasă contractată din toaletă camerei, conform clientului. O asigurare de răspundere civilă poate acoperi daunele ce pot deriva dintr-un astfel de context.
3. Faţă de propriii angajaţi
Principala resursă a afacerii tale sunt angajaţii. Accidentele la locul de muncă pot aduce companiei un proces de lungă durată şi deteriorarea relaţiei dintre angajat şi angajator, în urma căruia angajatorul va fi nevoit să plătească daune materiale angajatului care a suferit accidentul.
În cazul unei astfel de accidentări, firma trebuie să anunţe compania de asigurări în cel mai scurt timp, furnizându-i informaţii detaliate despre eveniment: data şi locul, ora, numele martorilor şi cel al angajatului afectat, precum şi alte informaţii pertinente.
Asigurarea te acoperă pentru răspunderea civilă în calitate de angajator, pe perioada specificată în asigurare, atât pentru vătămări corporale suferite de angajat în timpul prestării îndatoririlor de muncă, cât şi în cazul distrugerii bunurilor aparţinând angajatului.
Fie că afacerea ta este similară celor enumerate mai sus sau conştientizezi riscul unui accident de muncă, încheierea unei poliţe de răspundere civilă în cel mai scurt timp, conform nevoilor companiei tale, este o măsură responsabilă pentru optimizarea evoluţiei firmei tale, eliminând riscurile financiare ale unui eventual proces.
Sursa foto: Shutterstock, Unsplash