3 temeri legate de freelancing și câte un răspuns pentru fiecare
Iată mai jos trei temeri legate de freelancing și câte un răspuns pentru fiecare dintre ele:
1. Nu voi reuși ca freelancer
Teama de eșec este una dintre cele mai frecvente și intense, iar în freelancing ea își face rapid apariția. Obișnuiește-te cu ea, căci teama aceasta te va urmări o vreme.
Succesul sau insuccesul ține de obiectivele pe care tu ți le stabilești, de nevoile și ambițiile tale. Dacă ești bun în ceea ce faci și dacă tratezi freelancingul serios, probabil că în timp vei vedea rezultatele.
Ce se întâmplă dacă nu reușești? În cel mai rău caz, te angajezi din nou. Ai câștigat o perioadă mai liberă pentru tine și ai avut o experiență de învățare pe cinste! Probabil vei fi mai bun la următorul job datorită experienței ca freelancer.
2. Mă voi simți izolat
Primul șoc pe care îl trăiești atunci când pleci de la job și devii freelancer este că… ești singur.
Freelancingul înseamnă să lucrezi pe cont propriu, să fii 100% responsabil pentru munca ta, dar nu înseamnă neapărat să te izolezi. Poți lucra într-un spațiu de co-working alături de alți freelanceri sau antreprenori, îți poți căuta colaboratori cu care să faci echipă bună pe proiecte, te poți alătura anumitor comunități în funcție de domeniul și interesele tale. Și ar fi bine să îți faci timp pentru a-ți cultiva relațiile și pentru a-ți lărgi rețeaua de contacte.
3. Nu voi avea venituri constante și suficiente
Dacă atunci când ești angajat veniturile sunt fixe și se schimbă, cel mai probabil, dacă ești promovat sau când schimbi jobul, în freelancing tu îți stabilești singur prețurile.
Ia în calcul valoarea pe care o aduci clienților tăi și prezintă-le oferta ta din această perspectivă. În acest fel, vei putea să propui bugete corecte, care să îți permită să continui.
Cât privește veniturile constante, atât timp cât ești freelancer trebuie să te obișnuiești cu ideea că vei avea o predictibilitate redusă a veniturilor. Dacă te ocupi de new business în mod constant și dacă ești chibzuit cu cheltuielile, ai șanse mari să câștigi chiar mai bine decât ca angajat. Fiindcă în freelancing nu există nici limită de jos, nici de sus – limitele sunt cele stabilite de tine.
Catrinel Burghelea ține cursul Cum să fii un freelancer de succes la Fundația Calea Victoriei, începând cu 8 mai, așa că vei putea discuta cu ea față în față despre ce înseamnă să fii freelancer și cum poți avea succes dacă alegi să lucrezi în această variantă.
Găsești detalii despre programul cursului și înscriere pe www.victoriei.ro.