5 lucruri care îți pot distruge afacerea și cum să le eviți
Lucruri care îți pot distruge afacerea:
1. Vei încerca să faci prea mult de unul singur
O afacere aflată la început de drum necesita cu siguranță un volum uriaș de muncă. E important să știi cât să muncești, când e momentul de a interveni în activitatea angajaților și când trebuie să îi lași pe ei să ducă un plan mai departe, explică publicația americană Entrepreneur.com. Nu ai început o afacere ca să le faci de unul singur pe toate. Trebuie să înveți să dai direcția și să îi motivezi pe oamenii din jurul tău. Atâta timp cât vei încerca să faci prea multe de unul singur, există riscul real ca rezultatele să fie modeste și ar putea reprezenta o lovitură grea pentru viitorul afacerii tale.
2. Siguranța datelor
Într-o lume digitală, datele clienților, ale afacerii, angajaților și toate documentele importante sunt stocate în ceea ce noi numim acum cloud sau pe servere interne. Programele eficiente de protecție a datelor firmelor pot fi costisitoare, mai ales pentru o afacere la început de drum, motiv pentru care recomandarea unei soluții de back-up este de a păstra documentele și datele și pe hârtia clasică. O astfel de hartie de copiator poate face diferența în situații de criză între salvarea firmei și distrugerea ei. O variantă mai puțin modernă, dar ieftină și care necesită doar un spațiu fizic de stocare. O investiție de acest fel poate oferi liniștea că datele extrem de valoroase ale firmei sunt în siguranță, atât în mediul virtual, dar și în cel fizic.
3. Nu poți anticipa următorii pași financiari
Pentru o firmă, unul dintre aspectele cheie este cel al cash flow-ului, adică sumele de bani care intră și ies din firmă. Un antreprenor fără experiență trebuie să învețe repede să anticipeze când afacerea sa va avea nevoie de o infuzie de capital, ca să nu se scufunde. Predictibilitatea nu este garanția succesului, dar e oxigenul de care o firmă are nevoie ca el să fie posibil într-un viitor.
4. Nu accepți alte idei
Selecția angajaților este și ea vitală. Evită capcana de a aduce în firmă oameni care gândesc la fel și, mai ales, care îți dau mereu dreptate în tot ceea ce faci. Caută diversitate în opinie și acțiune pentru a putea avea mereu resurse interne de a depăși probleme neprevăzute. Orice afacere va avea de suferit dacă angajații ei de top nu sunt plătiți suficient și, mai rău, lăsați să plece la competiție. Echipa e cea mai puternică armă a unui business, mai ales la început de drum.
5. Îți extinzi afacerea prea repede
Potrivit americanilor de la publicația de business Inc.com, un risc major pentru orice antreprenor care încearcă să-și impună ideile proaspete pe piață e să nu-și dea seama când să se oprească. Orice succes de moment trebuie tratat la adevăratele sale dimensiuni. Există cazuri în care un start bun a născut și iluzii care s-au dovedit extrem de nocive. O afacere care s-a extins înainte să suporte o transformare de acest fel e destinată eșecului. Tot ce se va întâmpla va fi să te trezești cu mult prea mulți angajați și un dezechilibru total în bilanț.
Care sunt cele mai mari riscuri de care te temi atunci când ai o afacere la început de drum?
Sursă foto: Shutterstock / Copyright F8 studio