8 abilități necesare pentru avansarea în carieră
Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay
Care este secretul succesului profesional? O mare parte din secret stă în disciplină și în abilitățile tehnice pe care le ai în domeniul tău. Însă, o altă parte a succesului se leagă de acele ”soft skills” de care ai tot auzit cu siguranță că se vorbește.
Aceste ”soft skills” sunt, de fapt, abilitățile de relaționare pe care le ai: cum te înțelegi cu oamenii din jur, cum comunici și cum colaborezi cu ei, precum și caracteristicile personale pe care le aduci la locul de muncă: optimismul, motivația și deschiderea către nou.
Aceste abilități nu sunt întotdeauna ușor de identificat, însă absența lor poate să dăuneze serios întregii tale productivități și te poate ține pe loc din calea succesului.
Iată care sunt 10 dintre cele mai importante abilități personale pe care este necesar să le ai ca să ai succes în ceea ce faci:
- Abilități de comunicare
Pentru a comunica eficient, este necesar să asculți cu grijă ce vor ceilalți să îți transmită. Interpretează atent contextul discuției, exprimă-te clar, spune-ți punctul de vedere, încearcă să fii atent la limbajul corpului și încearcă să iți prezinți ideea fară a-i intimida pe ceilalți și fară a-i plictisi!
Caracteristicile de personalitate au un rol esențial în abilitățile de comunicare. Unele persoane au tendința să comunice direct la obiect, își centrează argumentele pe logică și pe date clare, în timp ce alte persoane sunt cooperante și atente la emoțiile celorlalți. Ambele variante sunt valoroase, însă pot fi înțelese greșit dacă nu sunt adresate în contextul potrivit.
- Flexibilitatea
Schimbarea face parte din orice business. Companiile au nevoie de angajați destul de flexibili pentru a putea lucra cu noi inițiative, pentru a fi deschiși la noi idei și pentru a se adapta la schimbări.
Studiile au descoperit o relație semnificativă între performanța la locul de muncă și flexibilitate.
A fi flexibil nu înseamnă că trebuie să sari într-o sarcină nouă ca un expert, mai degrabă înseamnă să fii deschis către a accepta noi responsabilități și să înveți diferite lucruri.
În general, managerii caută persoane capabile să își iasă din zona de confort și să caute noi soluții, atunci când prima idee eșuează.
- Fii un om de echipă
A lucra în echipă poate fi o provocare, dar dacă ai abilitatea aceasta, cu siguranță te va ajuta să ai performanțe ridicate la locul de muncă. Angajatorii caută oameni capabili să negocieze, să coopereze și să gestioneze conflictele cu ceilalți, pentru a atinge un obiectiv comun. Iar aici, intră și abilitatea de a crea relații de durată cu clienții și beneficiarii.
Ce înseamnă să fii un om de echipă? Înseamnă să știi care este obiectivul comun al echipei și să iți cunoști rolul în echipă. Totodată, este esențial să îți cunoști punctele tari, responsabilitățile și să știi cum iți poți pune în valoare caracteristicile pentru a beneficia întreaga echipă. Iar atunci când îți pui aceste caracteristici în evidență, este necesar să-ți comunici ideile într-o manieră respectuoasă.
- Atitudine pozitivă
Sunt foarte multe lucruri pe care nu le poți schimba la locul tău de muncă, de la oamenii cu care lucrezi, până la faptul că imprimanta s-a stricat din nou. Singurul lucru pe care îl poți schimba este modalitatea în care aceste lucruri te afectează. În general, angajatorilor le plac oamenii calmi, raționali, care nu aduc tensiune în birou.
Studiile au arătat că persoanele care mențin o dispoziție caldă și optimistă în birou, au mai bune relații la locul de muncă, sunt mai fericiți cu job-ul lor și iau decizii mai bune. Alte studii arată că o atitudine pozitivă poate să ajute și la longevitate.
Încearcă să faci haz de necaz atunci când lucrurile o iau razna, ia-ți pauze și încearcă să îi încurajezi pe cei din jurul tău.
- Vorbitul în public
Cine este terifiat de vorbitul în public? Aproape toată lumea, având în vedere că vorbitul în public este frica numărul unu în America.
Însă, a ști cum să ții o prezentare structurată, cum să fii natural în fata celorlalți și cum să îți prezinți ideea într-un mod în care ceilalți vor percepe ceea ce vrei să le transmiți, este esențial la locul de muncă. Iar locul de muncă care încearcă să te scoată din zona de confort și te pune să vorbești în public, este locul de muncă potrivit pentru tine!
Află cum poți să scapi de frica de a vorbi în public, aici.
- Integritatea
Din punctul de vedere al managerului, există două abilitați esențiale pentru a-ți păstra integritatea și pentru a o arăta:
- Să faci întotdeauna ceea ce spui că vrei să faci
- Recunoaște-ți greșeala, în loc să o minimizezi sau să o ascunzi
- Gestionează-ți timpul adecvat
Telefoane care sună, mesaje, e-mail-uri, întâlniri, deadline-uri, proiecte, deja ești multitasking, știu. Suntem mai ocupați decât oricare altă generație de până acum.
A gestiona timpul nu este o artă, ci este o abilitate pe care o poți deprinde. Este capacitatea de a putea să te axezi pe proiectele importante și să aduci valoare în business. Acest lucru înseamnă să știi cum să prioritizezi ceea ce ai de făcut, cum să programezi ceea ce ai de făcut, cum să delegi și cum să nu fii distras de surse externe.
Deși gestionarea timpului este o abilitate destul de greu de încorporat, află ce pași poți pune în aplicare pentru a gestiona timpul adecvat, aici.
- Asertivitatea
În orice job ai avea, vei găsi următoarele tipologii conflictuale:
- Pasivul: Cel care pleacă pentru a evita orice urmă de conflict
- Pasiv agresivul: Cel care își exprimă sentimentele negative prin acțiuni și nu prin cuvinte
- Agresivul: Cel care răspunde la o situație conflictuală într-o modalitate ostilă și răutăcioasă
- Asertivul: Cel care își spune părerea într-o manieră respectuoasă, clară și concisă.
Angajatorii caută întotdeauna tipologia asertivă. De ce? Pentru că aceste persoane știu cum să ia decizii și cum să gestioneze un conflict, fară a-i denigra pe cei din jur.
Deși poate părea dificil la început să pui în aplicare toate aceste abilitați, vestea bună este că ele pot fi învățate, chiar dacă nu le-ai mai utilizat până acum. Fă-ți un inventar al punctelor tari și punctelor slabe și începe să exersezi pentru dezvoltarea ”soft skill-urilor” care te vor ajuta să ai succes garantat în carieră!