Află ce personalitate financiară ai! Primul pas spre o relație sănătoasă cu banii tăi
„Adrian, de fiecare dată când intru în hipermarket să iau pâine și lapte las 300 lei. Nu înțeleg cum e posibil!”
***
Întâlnesc frecvent astfel de „nedumeriri” la cursurile pe care le țin angajaților din companii. După câteva mii de participanți e ușor să identifici tiparele de personalitate financiară. De fapt, acesta e primul pas din cei 7 ai sistemului de organizare financiară pe care îl predau. Îi vom descoperi rând pe rând în articolele viitoare însă este vital, mai întâi, să te cunoști ceva mai bine pentru a construi o relație mai sănătoasă cu banii tăi.
CINE EȘTI? Ce personalitate financiară ai?
Oamenii încearcă diverse soluții pentru a-și gestiona mai bine banii. Ce-au văzut pe la părinți, bunici, colegi sau au citit pe net… De multe ori constată că nu funcționează și deseori abandonează. Cauza este simplă – trebuie mai întâi să fii conștient de propria personalitate financiară (și a partenerului de cuplu) pentru a folosi acele metode care ți se potrivesc. Realitatea este că așa ne naștem și este foarte greu să te schimbi ulterior. Dacă ai un frate sau o soră probabil că sunteți destul de diferiți deși ați crescut în aceeași casă, ați auzit aceleași lucruri de la părinți și ați avut experiențe similare. Iată care sunt cele 4 tipuri, cum te recunoști și ce ai de facut:
- SPENDER (cheltuitor) – corpul și mintea ta sunt foarte sensibile la stimuli externi. În timp ce te plimbi prin mall observi toate micile detalii, de la ce pantofi poartă tipa din fața ta, la parfumul clientei de alături, la oja sau rujul vânzătoarei. Vitrinele te asaltează cu lumini, culori, texturi și arome cărora îți vine foarte greu să le reziști. Sfârsești, așadar, destul de des, cu o bluză nouă pe care a doua zi te întrebi de ce ți-oi fi luat-o și la ce o s-o asortezi. Unele din frazele tale preferate sunt „Mi-e poftă de ceva bun…” sau „Merit și eu după o zi / săptămână de muncă…”
Creierul tău e stimulat de recompense pe termen scurt ce trebuie repetate periodic. Asta se întâmplă pentru că organismul tău secretă din belșug 3 hormoni ai fericirii care îți controlează deciziile de cumpărare:
- SEROTONINA – hormonul plăcerii – stimulează pofta de „ceva bun” sau „ceva frumos”
- DOPAMINA – hormonul recompensei – stimulează tentația de a te răsplăti pentru un efort, un succes, pentru că e week-end, e soare afară sau … degeaba.
- OXITOCINA – hormonul relației – stimulează comportamente similare cu cei din grupul tău social. Vei sfârși îmbrăcându-te la fel ca ei, mergând în aceleași excursii sau la aceleași restaurante și spectacole. De la fumat împreună până la pantofi și undițe, oamenii ajung să cumpere mașini sau case pentru că mai mulți din grupul lor social au făcut aceste achiziții.
Ce e de făcut dacă te recunoști ca fiind SPENDER?
- Fă-ți un buget personal / al familiei pe 12 luni. Vei înțelege astfel mai limpede ce bani câștigi și pe ce se duc într-un an de zile.
- Folosește CASH mai des. Trebuie să fii mai conștient și să simți câți bani ai și cum se duc. Plățile cu cardul sunt dușmanul tău.
- Evită plimbările „casual” de week-end prin mall pentru te pui singur într-un context în care creierul tău nu poate rezista.
- Redu timpul TV și social media. Acestea sunt alte surse de stimuli care te împing spre achiziții neprevazute.
- Stabilește-ți un prag (ex. 200 RON) peste care vei amâna decizia de cumpărare până a doua zi. În acest timp corpul tău se va liniști și „detoxifia” și a doua zi o să gândești mult mai limpede.
- SAVER (cumpătat) – mintea ta are un scut protector. Esti imun la culori, texturi și mirosuri. Habar nu mai ai cu ce erai îmbrăcat/ă la prima întâlnire (spre deosebire de partenerul tău care le ține minte pe toate). Ceea ce pentru alții sunt detalii importante, pentru tine sunt fleacuri irelevante. Ești în stare să intri într-un hipermarket și să ieși doar cu cele 3 lucruri scrise pe lista de cumpărături. Cu o înclinație spre minimalism, gândești sau spui deseori „La ce-ți trebuie chestia asta?”, „Ce prostie inutilă…”. Obiectivele tale sunt pe termen lung și economiile consistente îți dau o stare de siguranță și satisfacție.
Ce e de făcut dacă ești SAVER?
- Fă-ti un buget personal / al familiei. Asta te va ajuta să aloci banii mai echilibrat către toate categoriile vieții.
- Fă-ți o alocație de „distracție” – (ex. 10% din venituri) – o sumă de bani pe care s-o „spargi” lunar, ca o supapă de presiune astfel încât să nu divorțezi la 60 de ani frustrat că „nu ți-ai trăit viața” și „tot timpul ai muncit pentru copii și casă…”
- Fă-ți o alocație de donații – (ex. 10% din venituri) pentru a-i ajuta pe alții mai putin norocoși.
- AVOIDER (aiurit) – mintea ta este în „cloud”. Habar nu ai câți bani îți trec prin mâini și pe ce se duc. Nu-ți place să citești un extras de cont sau un contract de împrumut decât atunci când e prea tarziu și abia reușești să plătești rata. Găsești infinite scuze să-ți faci un buget și organizarea ta financiară e pe baza de „Doamne-Ajută!”. Atâta timp cât ai venituri bune ți-e bine însă de multe ori te lovești de obstacole la care nu te-ai gândit (deși erau previzibile). Te trezești uneori în fața bancomatului cu nedumerirea „Eram sigur că trebuiau să fie mai mulți bani pe card…”
Ce e de făcut dacă ești AVOIDER?
- Fă-ți un buget personal / al familiei. Ai mare nevoie de această radiografie care să-ți arate care ți-e starea de sănătate financiară.
- Caută-ți un partener de echilibru ceva mai organizat sau disciplinat care să te ajute (soțul / soția, unul dintre părinți, un coleg…)
- Educă-te, citește, vezi cum fac alții. Ai mare nevoie de mai multă conștientizare în relația cu banii tăi.
- Deși e valabil pentru toată lumea, ție îți e cel mai util un fond de siguranță de 3-6 luni de cheltuieli care să te ferească de problemele vieții.
- MONK (călugăr / măicută) – pentru tine banii sunt „murdari” și bogații sunt niște nenorociți lacomi și răi. „Banii sunt ochiul dracului” și „Rădăcina tuturor relelor”. De aceea nici nu prea stau pe la tine, ca să nu-ți „maculeze” spiritul înalt. În universul tău lucrurile ar trebui să fie gratis și oamenii să muncească doar de plăcere sau deloc. Întâlnesc, din fericire mai rar, acest tip de personalitate care, de exemplu, nu vrea să vorbească copiilor despre bani pentru că „îi strică”. Ce pot să-ți spun, după câteva mii de copii întâlniți în fiecare an la cursurile de educație financiară pe care le țin în școli este că cei mici sunt EXTREM de interesați de subiect. Își vor lua singuri informațiile și convingerile (deseori greșite) pe care va fi greu spre imposibil să le schimbi ulterior.
Ce e de făcut dacă ești MONK?
- Fă-ți un buget personal / al familiei. Vei înțelege că în viață ai nevoie de multe lucruri care costă bani.
- Educă-te! Banii vin atunci când faci ceva bun pentru altcineva. Sunt recompensa acțiunii, educației și pasiunii tale. Nu văd cum aceste valori ar putea fi negative.
- Generozitatea are nevoie de resurse, așa încât ți-ar prinde bine ceva fonduri pentru inițiativele tale caritabile (ex. 10% din venituri).
- Banii nu sunt nici buni nici râi, asemeni unor cărămizi cu care poți să construiești o scoală sau să spargi niste geamuri. De fapt, banii nu fac decât să amplifice ceea ce există deja în sufletul omului.
Fără a-ți cunoaște personalitatea financiară a ta și a partenerului, relația cu banii va fi plină de „nedumeriri”. Odată ce înțelegi cum ești și cum e celălalt, vei putea dezvolta o discuție mai echilibrată cu banii tăi și ei vor fi mai ascultători. Soluția valabilă tuturor este bugetul personal / al familiei – îl poti descărca gratuit de aici: www.adrian.asoltanie.com/gratuit. O relație mai bună cu exteriorul începe cu înțelegerea și conștientizarea interiorului.
Educația financiară e despre viață, nu despre bani.