Ce faci când nu ai chef de nimic?
Știm că ar trebui să terminăm proiectul pe care l-am început sau să începem unul nou însă amânăm acel moment cât putem de mult. Cum spunea un înțelept, „dacă nu ar exista al 12-lea ceas, nu am întreprinde nimic”.
Unii coachi și psihologi spun că nu ajută la nimic să te muștruluiești pentru că ai tot amânat ce aveai de făcut, în timp ce alții sugerează să porneşti cu pași mici și constanți către ținta pe care ți-ai ales-o. Însă cu toții știm că… e ușor de zis, greu de făcut și, foarte rapid, ajungi iar să te uiți la filmulețe cu pisici.
Ce putem face pentru a rezolva totuși această problemă a procrastinării care uneori duce la probleme majore în companii?
Tony Stubblebine, fondator şi leadership coach are o soluție incredibil de simplă şi super rapidă. Tot ceea ce trebuie să faci este să-ţi concentrezi atenția, şi să faci această super simplă meditaţie. Atenție! Meditația nu înseamnă să stai în fund, cu picioarele încrucișate, cu ochii dați peste cap și mirosind bețișoare parfumate. Meditația poate fi un simplu exercițiu de atenție!
Iată metoda propusă de Tony:
1. Închide ochii.
2. Începe să-ţi numeri respiraţia. Caută să numeri 50 de respiraţii. Asta înseamnă de la 5 la 10 minute.
3. Mintea o să hoinărească. Când face asta, ia o notiţă mentală cu ce-ai găsit gândindu-te. Asta este important: Creează notiţa ca pe o frază completă şi corectă gramatical care începe cu „Sunt conştient că {completează propoziția}”.
[Spre exemplu, „Sunt conştient că mă gândesc la ce să mănânc la prânz” sau „Sunt conştient că fac o schiţă a unui e-mail care răspunde unei plângeri.”]
4. Atunci când ai terminat de notat gândul care te-a distras, întoarce-te la a-ţi număra respiraţia în locul de unde ai rămas.
De ce funcționează?
Stubblebine explică faptul că mulţi dintre noi suntem controlaţi de gândurile şi grijile subconştiente. Această meditaţie, prin faptul că ne forţează să le articulăm într-o limbă corectă, le aduce la suprafaţă, pentru ca fie să-şi piardă puterea (dacă sunt prosteşti), fie să poată fi confruntate (dacă sunt substanţiale).
„Trezindu-ţi creierul raţional, ai oportunitatea de a-ţi aduce concentrarea înapoi pe ceea ce vrei raţional să te concentrezi. În meditaţie, mintea ta este focalizată pe respiraţia ta. În muncă, este o „sarcină curentă”. Cu alte cuvinte, îţi antrenezi concentrarea în meditaţie pentru a evita blocajul (sau imaginile cu pisici) când te-ai întors la birou.
Şi înainte să refuzi să aplici acest articol, gândindu-te că meditaţia trebuie să fie dificilă pentru a fi eficientă, aminteşte-ţi că mulţi alţi experţi subliniază de cât de puţin timp şi efort este nevoie pentru ca practica să poată să facă o diferenţă în viaţa ta. Bineînţeles, un mai mare angajament va avea rezultate mai mari, dar dacă doar cauţi să treci de bariera emoţională care te opreşte din a face ce este de făcut, ceva atât de simplu ar putea funcţiona.
Încearcă acest tip de meditaţie pentru câteva zile şi anunţă-ne dacă remarci vreun beneficiu.
Eugen Popa este Trainer Personal și Profesional.
Sloganul său este Învață Crește Dăruiește și își împarte timpul între cursuri, consultații și dezvoltare personală. Afli mai multe despre el dând click AICI.