Cele mai importante 5 categorii de beneficii oferite în lume la locul de muncă
Angajații fericiți sunt motivați, loiali și productivi, contribuind la succesul general al companiilor. De partea cealaltă, este interesant de știut că lucrurile care îi fac fericiți pe angajați în ultimul timp nu sunt neapărat salariul consistent, volumul redus de muncă sau zilele nesfârșite de concediu, ci pachetele de stimulente și beneficii, programele de avansare în carieră sau asigurarea unui echilibru între viața personală și serviciu. Indiferent dacă vă aflați în postura angajatorului sau a angajatului, este bine de știut care sunt direcțiile în care se îndreaptă companiile pe plan internațional și ce ar putea să vă ajute sau să vă inspire, fie în alegerea unui loc de muncă, fie în crearea unuia.
-
Asigurări de sănătate şi wellness
În această categorie sunt incluse asigurări de sănătate, de accidente, de viață, de sănătate mentală, dentară, vizuală, de dizabilităţi, inclusiv după pensionare sau la locul de muncă. Companiile recurg, cel mai adesea, la un plan de despăgubire tradițional, care presupune ca angajații să își aleagă furnizorul de servicii medicale, iar angajatorul să achite cheltuielile respective. În România, abonamentele medicale la clinici private sunt considerate, în acest moment, cele mai populare beneficii acordate de angajatori și se află pe locul doi în topul preferințelor angajaților. Un exemplu internațional recunoscut în acest sens este compania Facebook care, printre altele, oferă angajaților săi asistența medicală la locul de muncă şi servicii de chiropracție sau acupunctură.
2. Suport profesional
Cursurile de dezvoltare profesională şi personală ocupă primul loc în topul preferințelor angajaților români şi se află, de asemenea, pe locul trei în topul celor mai importante beneficii oferite de angajatorii din România. În această categorie se înscriu, de asemenea, asistenţa de şcolarizare, trainingul la locul de muncă sau programele de ucenicie. În categoria cursurilor de dezvoltare profesională angajatorii pot include sesiuni de public speaking, lecţii de dicţie, ateliere de fotografie sau design, workshopuri de parenting, masaj sau nutriţie. Pe plan internaţional, corporaţia Chevron, activă în domeniul energetic, achită 75% din costurile studiilor sau cursurilor de formare pe care angajații doresc să le urmeze, iar angajații companiei Asana au acces la cursuri de dezvoltare personală şi conducere realizate în exteriorul firmei. Alţi angajatori precum Epic Systems Corporation oferă angajaților un concediu de o lună, după cinci ani de la angajare pentru a-şi cultiva talentele creative, iar Twilio oferă angajaților un Kindle, plus 30 de dolari pe lună pentru a-şi achiziţiona cărți.
3. Vacanţe şi timp liber
Această gamă de beneficii include vacanţe, zile libere şi concedii medicale plătite şi chiar zile libere de voluntariat. Compania Google asigură angajaţilor un program de lucru flexibil, deşi condiţiile din campusul de lucru sunt remarcabile, dar şi excursii în Las Vegas sau Hawaii. Un alt gigant internaţional, Costco, asigură zile de vacanţă, sărbători şi concediu medical plătite atât pentru angajaţii care lucrează part-time, cât şi full-time, însă majorările de salariu se bazează pe numărul de ore lucrate, în timp ce angajaţii Adobe beneficiază de o vacanţă de 28 de zile pe an, compania fiind închisă o săptămână vara şi una în luna decembrie. După o zăpadă importantă, angajaţii firmei Burton primesc aşa numitele „zile libere de zăpadă” pentru a merge pe pârtie, în timp ce salariaţii companiei REI sunt încurajaţi să desfăşoare activităţi în aer liber şi primesc două zile libere pe an în acest sens, numite „zilele yay”.
4. Timp pentru familie
Concediile de maternitate, paternitate, armată, medicale de familie sau cele extinse fără plată, asistenţa pentru adopţie sau fertilitate, reducerea numărului de ore sau creşterea gradului de flexibilitate a acestora, precum şi lucrul de acasă, sunt toate beneficii care se încadrează în această categorie. Asigurarea unui program flexibil se află pe locul doi în topul preocupărilor angajatorilor români şi ocupă poziţia trei în clasamentul preferinţelor angajaţilor. La această categorie un foarte bun exemplu este firma Netflix, care oferă un an plătit de concediu de maternitate sau paternitate noilor părinți, cărora le permite, de asemenea, să revină la lucru cu o fracțiune de normă sau cu normă întreagă și să-și ia timp liber pe parcursul întregului an. În acelaşi timp, Facebook oferă angajaţilor 4.000 de dolari pentru fiecare nou-născut, în timp ce Zillow plăteşte transportul mamelor care trebuie să alăpteze.
5. Avantaje şi discounturi
Peste tot în lume, companiile internaţionale se întrec în a oferi tot felul de astfel de beneficii, cum ar fi discounturi pentru telefonul mobil, participarea la evenimente interne, asistenţă legală, mese şi gustări gratuite, abonamente pentru activităţi sportive, acordarea unei maşini de serviciu sau decontarea transportului. Mese gratuite sunt oferite de Google, Facebook, Salesforce.com sau Twitter. În topul priorităţilor companiilor româneşti se regăsesc acordarea de vouchere/discounturi la parteneri agreaţi şi de facilităţi sportive şi de recreere, acestea din urmă fiind foarte apreciate şi de angajaţii români. Oricare dintre aceste cinci categorii de beneficii la care se pot adăuga, bineînţeles, şi cele financiare sau legate de pensionare constituie un punct de atracţie pentru orice angajat şi contribuie la dezvoltarea afacerii oricărui angajator, succesul depinzând doar de alegerea şi personalitatea fiecăruia în parte.
Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/adult-chill-computer-connection-450271/