Cum fac față angajații stresului de la job și cum pot preveni burnoutul
Într-o piață a muncii tot mai competitivă și solicitantă, stresul și burnoutul afectează tot mai mulți angajați din toate categoriile de vârstă. O tendință în creștere, mai ales în contextul în care angajații și companiile se confruntă și cu provocări economice și de dezvoltare, iar asta se traduce în consecințe negative asupra sănătății și bunăstării angajaților, dar și asupra performanțelor lor și ale companiilor.
În activitatea de recrutare, întâlnim din ce în ce mai des candidați care se plâng de burnout.
Oboseala intensă, fizică și mentală, stresul continuu, lipsa de motivație, lipsa de energie, pe scurt principalele caracteristici ale burnoutului – afectează sănătatea fizică și mentală și bunăstarea tot mai multor angajați. Pentru a înțelege mai bine cum putem evita sau gestiona burnoutul, este important să analizăm factorii declanșatori și să identificăm soluțiile cele mai eficiente de prevenire și gestionare.
Cauze
Unele dintre principalele cauze sunt legate de suprasolicitare, prea multe responsabilități și un program de lucru neadecvat. Toate acestea pot fi amplificate de așteptări nerealiste privind rezultatele, un mediu de lucru toxic sau de o cultură a muncii exagerate, care impune multe ore suplimentare pentru a atinge obiectivele.
De asemenea, lipsa controlului asupra muncii poate fi un factor important în declanșarea burnout-ului. Când angajații simt că nu au autonomie în luarea deciziilor și că munca lor nu este recunoscută și recompensată pe măsură, nivelul de satisfacție scade și pot apărea stări de epuizare. Mediul de lucru toxic, caracterizat de conflicte cu șefii sau colegii, discriminarea sau hărțuirea generează stres, sentimente negative și afectează sănătatea mentală a angajaților.
Soluții
Pentru a evita burnout-ul la locul de muncă, este nevoie de abordări proactive care să prevină aceste stări. Șeful direct sau departamentul de HR joacă un rol foarte important în descoperirea acestor probleme și gestionarea lor.
O soluție este recunoașterea beneficiilor și promovarea echilibrului între viața personală și cea profesională. Angajatorii ar trebui să faciliteze flexibilitatea în programul de lucru al angajaților, să promoveze munca de acasă și să ofere angajaților, acolo unde activitatea permite, posibilitatea de a-și planifica programul sau pauzele. Aceste măsuri pot ajuta angajații să simtă că dețin controlul, să se relaxeze și să-și refacă energia, prevenind astfel epuizarea și stresul.
De asemenea, este important ca angajatorii să stabilească așteptări clare și să ofere feedback constant și constructiv. Printr-o comunicarea deschisă cu angajații, managerii pot identifica potențialele probleme și pot oferi suportul și soluțiile necesare. De asemenea, este esențial să promoveze un mediu de lucru pozitiv și o cultură de recunoaștere a eforturilor și performanțelor angajaților. O apreciere adecvată și un sentiment de valoare sunt factori foarte importanți pentru a preveni burnout-ul la locul de muncă.
De asemenea, dezvoltarea abilităților de gestionare a stresului și a capacităților de autoîngrijire poate avea un impact semnificativ în prevenirea epuizării la locul de muncă. Ședințele periodice de consiliere, sesiunile de mindfulness sau oferirea de facilități pentru activități fizice sunt soluții foarte eficiente pentru reducerea stresului și epuizării angajaților. La nivel individual, un stil de viață sănătos, cu alimentație echilibrată, somn adecvat și activitate fizică regulată contribuie la reducerea nivelului de stres și ajută la susținerea unei stări de sănătate mai bune.
Recomandări
Ca specialist în resurse umane și executive search, recomand angajaților și companiilor o serie de măsuri pe care le pot implementa la nivel personal, individual sau colectiv pentru a evita stresul și epuizarea la locul de muncă.
În primul rând, companiile trebuie să structureze și să organizeze clar și eficient programul de lucru, cu accent pe prioritizarea sarcinilor în funcție de importanță și termenele-limită.
Delegarea și colaborarea cu colegii și managerul direct reprezintă factori-cheie. Angajații trebuie să fie încurajați să ia decizii și să gestioneze sarcini, dar să nu ezite să ceară ajutorul colegilor sau al șefului direct atunci când se simt copleșiți.
Mediul de lucru trebuie organizat adecvat și delimitat de mediul și timpul personal. Lucratul de acasă este privit de către mulți angajați ca fiind mai confortabil și relaxant, însă, în orele de lucru, angajații trebuie să evite lucratul în pijamale sau amestecat cu treburi personale. Atenția asupra îngrijirii și organizării persoanele joacă un rol important în menținerea productivității și a unei stări de bine.
Pauzele pentru prânz, de cafea sau pentru scurte momente de mișcare sau deconectare sunt importante pentru refacerea energiei și menținerea unui ritm de lucru echilibrat. Iar acestea trebuie să vină în completarea unor limite privind durata timpului de lucru. Chiar dacă mulți angajați au posibilitatea să-și organizeze timpul de lucru după preferințe, terminarea programului la o oră adecvată contribuie la menținerea unui ritm sănătos profesional dar și personal.
Socializarea nu trebuie neglijată. Varianta de lucru hibrid este cea mai potrivită din acest punct de vedere, oferind atât flexibilitate, cât și socializare cu colegii față în față.
Concluzii
În România, tot mai multe companii își arată deschiderea pentru a proteja și investi în bunăstarea emoțională și fizică a angajaților, însă doar marile companii, și chiar și acestea într-un procent destul de scăzut, alocă bugete pentru programe de gestionare a sindromului burnout, aflat în topul celor mai frecvente afecţiuni cu care se confruntă angajații.
De aceea, este esențial ca fiecare angajat să fie preocupat de sănătatea sa psihică și fizică, să cunoască semnele burnout-ului și să dețină instrumentele necesare pentru a-l preveni sau pentru a-l gestiona. În același timp, companiile trebuie să evalueze constant bunăstarea angajaților, gradul de încărcare, și să aibă o organizare eficientă a proiectelor, sarcinilor și timpului de lucru.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 285
Pentru abonare, click aici