Cum poți afla dacă ai nevoie de o schimbare a carierei?
Te simți copleșit la muncă? Regreți deciziile luate asupra carierei? Ești fericit? Dacă răspunsurile la aceste întrebări duc la sentimente de regret, este timpul să te gândești dacă este necesară o schimbare în carieră.
Mulți oameni rămân blocați în locuri de muncă ce nu le aduc satisfacție. Majoritatea vor răspunde: „ Supraviețuiesc”, dacă sunt întrebați de un coleg „Cum este la muncă?”
Să stai blocat într-un anumit domeniu doar pentru a plăti taxe și a menține un mod de viață cu care ești obișnuit duce la stagnare.
Îți poți redirecționa cariera cu încredere doar prin luarea unor simple decizii de viitor. Până la urmă, meriți să trăiești o viață fericită, care îți oferă un echilibru între viața privată și viața de la birou.
Să privim principalele motive pentru care ai nevoie de o schimbare a carierei și cum să îți alegi o carieră mai bună pentru o viață mult mai împlinită.
Cum îți dai seama dacă ai nevoie de o schimbare a carierei?
Dificultățile unei nemulțumiri în carieră pot avea un efect negativ asupra sănătății noastre mintale. Ca și rezultat, sănătatea noastră mintală poate avea un impact asupra calității vieții în ceea ce privește stresul, îmbătrânirea, creșterea în greutate și probleme de sănătate internă.
Meriți o carieră care îți va împlini dorința interioară de fericire. Uite câțiva factori care sunt des întâlniți când este momentul să faci o schimbare a carierei.
Semne pe plan fizic
Observi că îmbătrânești din ce în ce mai repede de când ai început noul job? Ai episoade frecvente de anxietate?
Este nemaipomenit să primești un cec uriaș, dar meriți să lucrezi într-un mediu care aduce la suprafață tot ceea ce este mai bun din tine. Dacă mediul în care muncești este unul periculos, vorbește cu șeful tău despre soluții alternative.
În cazul în care colegii sau șeful tău profită de bunătatea ta, iar ție îți este frică să nu îți pierzi locul de muncă, atunci job-ul nu este pentru tine.
Semne mintale
Unul din cinci români are probleme mintale legate de stresul crescut la locul de muncă.
Îmi amintesc multe cazuri în care clienții de la clinică îmi povesteau cum au lucrat în medii unde hărțuirea era acceptată. Trebuia să meargă pe teren minat pentru a evita anumite conflicte cu colegii de muncă. Era destul de evident că acest lucru lăsa urme adânci asupra sănătății lor mintale. Mulți și-au dat seama târziu că este bine să se axeze pe alt domeniu.
Și este o listă a semnelor pe care nefericirea de la locul de muncă le poate aduce: nod în gât, presiune în piept, palpitații, gol în stomac, tremurături și transpirații reci, insomnie, concentrare scăzută, lipsa de sens, incapacitatea de a te trezi dimineața, depresie…
Poți face testul clinic DASS pentru a-ți evalua nivelul de anxietate, stres sau depresie!
Dacă simți că stima ta de sine se diminuează, este timpul să te gândești dacă munca într-o industrie unde stresul este crescut este pentru tine. Adevărul este că această energie negativă va fi transferată oamenilor din viața ta, prietenilor și familiei.
Ești sigur că nu vrei să îți schimbi locul de muncă din motive greșite?
Majoritatea oamenilor care consideră că au nevoie de o carieră ca să fie fericiți sunt, de fapt, frustrați de situația lor actuală de la locul de muncă. Iar motivul pentru care cred că este important să ne gândim la situația noastră foarte bine înainte de a lua o decizie este faptul că mulți oameni aleg să își schimbe cariera din cauza unor factori nesemnificativi. Factori care se pot schimba dacă persoana își schimbă departamentul sau chiar organizația.
Uite o listă cu factori care se pot schimba și sunt neimportanți în luarea deciziei de a-ți schimba cariera:
Dorința de a avea un salariu mai mare
Dorința de a avea un venit crescut poate influența o persoană să creadă că și-a ales greșit cariera. Problema cu acest factor este legată de timpul necesar pentru a face mulți bani. Pur și simplu alocând mai mult timp pentru a sta la birou sau chiar pentru a lucra în mai multe domenii deodată.
În unele cazuri, această cursă pentru bani este ceea ce toți credem că ne dorim și de multe ori duce la demisia angajaților și întoarcerea acestora peste câțiva ani, deoarece și-au dat seama de greșeala făcută.
Decizie luată peste noapte
Să fim serioși, luăm mereu decizii peste noapte când suntem stresați sau dezamăgiți de locul de muncă. Problema cu deciziile rapide este faptul că nu luăm în considerare punctele negative sau pozitive.
Promovarea ți-a fost refuzată
Am auzit destule povești despre manageri care au aplicat de zeci de ori pentru anumite poziții în perioade de 5 ani. Da, sună ca un proces de durată, dar de cele mai multe ori o promovare necesită timp. Încearcă să eviți să îți schimbi cariera dacă nu vezi șanse de promovare pe termen scurt.
Plictiseala de la muncă
Gândește-te foarte mult la acest punct de vedere. Dacă munca ta este repetitivă, este normal să te simți plictisit. Poți să faci lucrurile mai interesante decorând biroul, socializând cu noii angajați sau chiar să încerci să fii entuziasmat în drumul spre muncă. De multe ori, tot ceea ce este necesar să faci este să vezi job-ul ca pe o activitate amuzantă.
O schimbare a carierei poate dura destul de mult. De la educație până la procesul de a căuta un job în domeniu, schimbarea nu este instantanee. Uite câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a face această alegere:
De cât timp lucrezi în domeniul actual? Care este principala problemă de la muncă? Te înțelegi bine cu echipa ta/colegii? Primești recunoaștere pentru ceea ce faci? Poți lua în considerare o schimbare de departament?
Dacă după ce ai citit recomandările de mai sus și nici măcar una nu ți se aplică, atunci este timpul să faci o schimbare a carierei.