Durerile de spate – boala „corporatiștilor”. Cum le tratezi și de ce nu trebuie neglijate
Orele de lucru prelungite la birou, sunt primele arătate cu degetul când vine vorba despre cauzele lor, însă putem să avem grijă de sănătatea noastră, chiar și dacă avem un job solicitant. Realitatea este că durerile de spate pot fi combătute și tratate, dacă sunt încă într-un stadiu relativ incipient.
Cum poți trata durerile de spate și ce NU trebuie să faci atunci când își fac apariția
Puține sunt persoanele care pot spune că nu au avut niciodată o durere de spate după o perioadă în care au avut mult de lucru la birou. Pentru că odată dezvoltate, problemele coloanei vertebrale nu dau niciodată înapoi de la sine, ele trebuie tratate cu deosebită grijă.
Un astfel de masaj terapeutic este o abordare sănătoasă, mai ales dacă masajul este realizat de către un profesionist. După cum vezi, este vorba despre un masaj care ajută atât la relaxarea musculară, cât și la vindecarea anumitor leziuni și ameliorează durerile de spate. De altfel, mai multe companii din România au implementat programe prin care angajații beneficiază de 30 de minute de masaj săptămânal.
Durerile de spate NU trebuie tratate cu medicamente – antiinflamatoare sau geluri – care maschează durerea, ci trebuie abordate de la cauză, care poate fi stabilită doar de un medic. În lipsa unui diagnostic, exercițiile fizice pentru întărirea mușchilor ce susțin coloana vertebrală – planșe, ridicarea pelvisului, abdomene – pot fi de ajutor. Un alt lucru pe care NU trebuie să-l faci când apar durerile de spate este să le ignori. Ele nu se vindecă de la sine și chiar dacă sunt încă ușoare, trebuie să încerci să schimbi obiceiurile de zi cu zi pentru a evita agravarea lor.
Poziția corectă la birou și alte metode de a combate afecțiunile coloanei
Un prim factor de care trebuie să te ocupi și care stă într-o oarecare măsură în puterea ta este adoptarea unui poziții corecte la birou. Desigur că nu poți să vii cu un scaun de acasă, însă, indiferent de condițiile pe care le ai la locul de muncă, poți încerca să-ți creezi condițiile sănătoase de lucru. Asta înseamnă că trebuie să-ți reglezi scaunul în așa fel încât tălpile să fie pe podea, spatele să fie drept, iar picioarele la 135 grade față de corp. Spatele trebuie să se sprijine de spătarul scaunului, nu trebui să stai aplecat, iar privirea ar trebui să-ți cadă exact la mijlocul ecranului. Poziția corectă la birou este una relaxată, fără să ai umerii ridicați și mușchii din zona gâtului încordați.
Ridică-te de pe scaun la fiecare jumătate de oră. Nu e nevoie să iei o pauză prea lungă, 2 minute sunt suficiente. Poți doar să te ridici în picioare în fața calculatorului și să te întinzi puțin – desigur, dacă mediul de lucru îți permite acest lucru.
Un alt aspect esențial este mișcarea. Dacă după cele 8-9 ore de stat pe scaun ajungi acasă și mai petreci încă 2-3 ore pe canapea, spatele tău va avea cu siguranță de suferit. Exercițiile fizice, indiferent de natura lor, te vor ajuta să ții departe durerile de spate și afecțiunile, în general.
După cum vezi, stă în puterea ta să îți îngrijești în mod corespunzător corpul și să te ții departe de neurolog sau, și mai rău, de neurochirurg.
Sursa foto: Shutterstock