Oare chiar putem fi fericiți la job?
Răspunsul este cu siguranță afirmativ, însă este important de punctat faptul că această stare de bine este în exclusivitate responsabilitatea fiecăruia dintre noi.
Cu alte cuvinte, este necesar să nu așteptăm că lucrurile să vină de la sine, ci să acționăm în direcția propusă.
Din experiența mea pe zona de consiliere în carieră, pot spune că există două categorii principale de condiții care asigură satisfacția profesională.
Acestea sunt: compatibilitatea cu activitatea desfășurată și compatibilitatea cu valorile organizaționale.
Compatibilitatea cu activitatea este în strânsă legătură cu motivația intrinsecă; cu alte cuvinte, dacă îți place ceea ce faci, vei reuși să fii motivat pe o perioadă lungă de timp. Tocmai din acest motiv, este esențial să stabilim într-un mod obiectiv în ce măsură suntem potriviți pentru job-ul pe care îl avem.
Compatibilitatea cu valorile organizaționale face referire la tipul de motivație extrinsecă, care deși are un impact pe termen scurt, este totuși importantă.
Fiecare dintre noi are un set de valori raportate la muncă: autonomia, relațiile sociale, provocarea, siguranța, investiția în oameni, atmosfera de lucru, recunoașterea și validarea meritelor, posibilitățile de dezvoltare profesională, transparență, ș.a.m.d.
Astfel, este necesar să stabilim care sunt valorile noastre în plan profesional și să ne asigurăm că acestea se regăsesc în organizația în care ne desfășurăm activitatea.
Dacă există o discrepanța majoră între valorile profesionale ale angajatului și cele existente în companie, există riscul că respectivul angajat să nu se simtă mulțumit în plan profesional.
Așadar, este recomandat că persoanele care se simt demotivate, lipsite de energie și care nu mai găsesc motive de bucurie la locul de muncă, să facă o analiză a vieții lor profesionale, astfel încât să își dea seama dacă aceste stări au legătură cu job-ul în sine, cu mediul de lucru sau cu ambele.
Numai în acest fel, vor putea ști care sunt zonele care necesită o schimbare și vor putea stabili soluțiile.
Deși schimbările nu sunt întotdeauna ușor de gestionat, ele sunt esențiale în procesul nostru de evoluție atât personală, cât și profesională. În acest context, conștientizarea resurselor: abilități, competențe, trăsături de personalitate și consolidarea încrederii în forțele proprii, sunt esențiale.
În concluzie, fericirea la job este o opțiune de care fiecare dispune, dar care presupune responsabilizare, efort și perseverență.