Puterea cuvintelor… Angajat vs Antreprenor
“Nu știu nimic altceva mai puternic pe lume decât un cuvânt.”
Emily Dickinson
Gândim în cuvinte, vorbim în cuvinte. Știința ne dezvăluie că fiecare dintre noi rostim zilnic în minte între 60000 și 80000 de cuvinte. Uneori cuvintele sunt aceleași. Se repetă constant. Și, astfel, ele se transformă în programe subconștiente, ce ne influențează comportamentul și deciziile în fiecare clipă.
Aparent ne simțim cu toții bine și suntem cu toții foarte mulțumiți de noi. Aparent spun, pentru că suntem învățați de mici să băgam sub preș tot ce nu merge bine și mai ales emoțiile generate de experiențele zilnice.
Îți sună cunoscut? Mie cu siguranță da! Pentru că mult timp am fost expert în a-mi dezvolta această “abilitate”. Pentru că, nu-i așa, toată lumea face asta!
30 de ani am jucat un rol ca fiind unica variantă. Cel de angajat. De persoană încadrată într-un loc de muncă. M-am conformat, astfel, modelului generației în care am crescut. L-am transformat într-un program automat de a fi, condiționată fiind să cred că este modelul unic și perfect. Cel mai sigur mod de a trăi, de a avea un salariu și de a-mi îndeplini dorințele. Am pus în scenă acest rol cu toată seriozitatea, entuziasmul și încrederea că pot face lumea mai bună, făcând parte din clubul celor cu carte de muncă. Acum privesc cu recunoștință către toate provocările din această perioadă și învățămintele ce au decurs din parcurgerea ei.
Dar, pe măsură ce timpul trecea și experiențele se succedau, simțeam mai acută nevoia de a ieși din rând, de a sparge tiparul. Ceva parcă nu se potrivea cu nevoile mele interioare. Vedeam și simțeam această nevoie de schimbare în mine din ce în ce mai puternică.
Și atunci, o forță necunoscută mi-a șoptit la ureche: Ce faci? Până când ai de gând să amâni momentul? Până când vei rămâne în această zonă pe care o numești “zona de confort”, deși, mai de degrabă, este de dis-confort? Este timpul să faci schimbarea!
Și exact asta am făcut! Am luat la mijlocul vieții decizia de a ieși din rând.
Și nu este o criză a vârstei. Este o dezvăluire lentă, concretă a tuturor programelor care credeam că mă protejează, dar care, de fapt, mă împiedicau să fiu soția, părintele, profesionistul care îmi doream să fiu. De asemenea, am aflat că blocajul rezidă în convingerile și gândurile de care mă agățam și care înclinau balanța către rolul de angajat.
Este cu adevărat o alegere la mijlocul vieții! Doar că de data asta alegerea este conștientă și voită, cu adevărat asumată. Este alimentată de dorința de a readuce în prezent curiozitatea de a descoperi lumea și de a o transforma în putere personală pentru a învăța să mă dezvăț de programe vechi, care nu-mi mai sunt utile. Pentru că, de fapt, am experimentat schimbarea de când mă știu fară să o etichetez ca atare. Pur și simplu am considerat-o un lucru firesc și necesar, fară a o aduce în mintea conștientă.
Acesta a fost momentul în care am decis:
- Să fiu, în sfârșit, eu însămi.
- Să acționez fără să mă mai tem, nici de eșec, nici de judecata altora.
- Să nu îmi mai pese de ce spune lumea.
- Să îmi găsesc liniștită locul printre ceilalți.
Așa se face că, după acea lungă experiență în rol de angajat, am ieșit din corporație cu intenția clară de schimbare radicală. Pentru următorii 30 de ani, cel puțin.
Și, iată-mă, învățând să rostesc cu încredere un nou cuvânt: antreprenor! A fost ca un anunț la mica publicitate: dau la schimb rolul de angajat pe cel de antreprenor. Și-mi tot repetam cuvântul în gând… antreprenor, simțind cum dintr-o dată îmi iau înapoi toată puterea personală, ascunsă sub preșul rolului de angajat.
Însă, ușor de zis, mai greu de făcut. De ce oare e atât de dificilă schimbarea? Poate pentru că ne pune iar pe drumul învățării, ne face să punem întrebări la care nu avem răspunsuri, încă. Dar le descoperim pe măsură ce explorăm necunoscutul. Sau poate pentru că schimbarea ne scoate din zona de confort și ne provoacă să o extindem, ne obligă să evoluăm găsind noi și noi răspunsuri la provocările vieții.
Și ce să vezi… dacă începutul pare greu, provocarea este să rămâi pe cale, sa fii atent în fiecare moment pe unde îti umblă mintea… sau mințile, adică cea conștientă și cea subconștientă.
În acest moment, o nouă revelație avea să îmi apară: puterea hipnotică a cuvintelor și maniera ne-conștientă prin care permitem ca ele să ne influențeze viața, fară a ne acorda spațiul necesar să conștientizăm dacă și în ce mod rezonează cu noi și obiectivele noastre.
Așa am descoperit beneficiile antrenării propriei minți, înțelegând că, de fapt, puterea personală este dată de superputerea cuvintelor și a gândurilor zilnice, de modul în care le înțelegem sensul în forul nostru interior. Am înțeles că, atunci când rostesc un cuvânt, el declanșează un întreg proces automat la care nici cu gândul nu gândeam.
Concret, ce făcusem toți anii trecuți, gândind în termeni de “angajat”, a fost să-mi cedez puterea, permițând acestui rol să-mi influențeze o parte semnificativă din viață. Nu ni se spune acest lucru în școală și nu ne gândim niciodată ce se întâmplă când rostim un cuvânt. Poate intuitiv am simțit dintotdeauna vibrația diferită a cuvintelor rostite. Și totuși am descoperit cu uimire puterea pe care o au cuvintele în a-ți determina tipul de gândire la un moment dat. La urma urmei, conştientizarea magiei cuvintelor face să „ni se aprindă beculeţul”, pentru a ne înţelege cu ceilalţi, pentru a demara o afacere, pentru a negocia, a convinge, a rezolva probleme sau a ne exprima creativitatea.
Acum, de mai bine de 10 ani lucrez la a înțelege procesele schimbării și transformărilor, atât în plan personal cât și profesional, urmând modelul prezentat de John Grinder și Richard Bandler în programarea neuro-lingvistică. Iar de 3 ani facilitez procese de schimbare și transformare, punând accentul pe comunicare și pe puterea cuvintelor. Pe maniera subtilă în care un cuvânt te ridică sau te coboară, îți dă putere personală sau ți-o anulează!
Tu ce sentiment experimentezi când spui Angajat? Dar când spui Antreprenor?
Ce tip de gândire accesezi? Gândire fixă? Gândire flexibilă?
Despre asta este vorba. Puterea ascunsă a cuvintelor. Atât de simplu!
Photo by Brett Jordan on Unsplash