Reguli de etichetă la birou
O mare parte din reușitele profesionale pot fi atribuite fără greș comportamentului adoptat la locul de muncă. Principiile sănătoase și bunele maniere spun multe despre tine și pot să-ți deschidă nenumărate uși de-a lungul carierei. Iar adevărul este că de multe ori petreci mai mult timp cu colegii decât cu familia. De ce să nu încerci pe cât posibil să contribui la crearea unei atmosfere plăcute și prietenoase? Uite câteva dintre cele mai importante reguli de etichetă la birou, care te vor ajuta să interacționezi în cel mai potrivit mod cu ceilalți și să fii apreciat pentru alegerile făcute.
Atenție la aspectul profesional
Ținuta adoptată la birou te definește și, cel mai important, te descrie exact așa cum ești. Prin urmare o cămașă necălcată poate indica o persoană grăbită sau dezordonată sau un tatuaj la vedere poate transmite nonconformism. Deși mediul de lucru din cadrul companiilor a devenit mult mai prietenos și se pune mai puțin accentul pe aspectul vestimentar, este recomandat să afișezi întotdeauna o ținută îngrijită. Un costum casual, o cămașă perfect călcată și o pereche de pantofi strălucitori vor lăsa celorlalți o bună impresie. Totodată, un accesoriu de bun gust, precum un ceas elegant, va completa frumos ținuta și o va pune în valoare. În plus, te va ajuta să nu întârzii la întâlnirile importante.
Nu întârzia
Punctualitatea este o calitate foarte apreciată în ziua de azi. Timpul fiind tot mai limitat și sarcinile zilnice tot mai multe, doar o persoană cu adevărat organizată va ajunge mereu la timp la toate întâlnirile. Demonstrează că aceasta este una dintre calitățile tale și obișnuiește-te să ajungi mereu cu aproximativ 10 minute înainte de ora stabilită. Dacă întârzii, transmiți celorlalte persoane că timpul lor nu este important pentru tine, iar discuția va începe din start în dezavantajul tău.
Fii respectuos
Dacă vrei să fii respectat, trebuie în primul rând să-i respecți pe ceilalți. Adresează-te întotdeauna într-un mod politicos tuturor, indiferent de statutul sau funcția pe care o au. Folosește frecvent formule de politețe precum „te rog”, „mulțumesc”, „cu plăcere”. Ține ușa deschisă pentru persoana din spatele tău și reține liftul pentru un coleg întârziat. Toate aceste lucruri mărunte îți vor face ziua mai bună și îți vor aduce aprecierea celor din jur. În plus, timpul trece mai repede într-un mediu plăcut și prietenos.
Empatizează cu ceilalți
Spus mai pe scurt, învață se te pui mereu în pielea celuilalt. Vei ajunge astfel la binecunoscutul proverb românesc ”Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face”. De exemplu, nu ridica vocea într-o discuție. Oricât de nervos sau înverșunat ai fi, dacă țipi la cel din fața ta situația va deveni stânjenitoare. Alege să critici în mod constructiv, pe un ton jos și niciodată în prezența mai multor persoane.
De asemenea, stai deoparte de bârfe. Unii oameni încep să vorbească despre o persoană de cum aceasta a ieșit din încăpere. Nu face niciodată acest lucru, deoarece și tu vei fi la un moment dat absent și nu îți dorești să devii subiect de discuție.
Implică-te cu adevărat
Foarte mulți angajați se duc la muncă doar pentru că au nevoie de un venit, fără a fi neapărat mulțumiți de ceea ce fac. Dar să lucrezi toată luna doar cu gândul la salariu va deveni frustrant în timp. Învață să te implici cu adevărat, iar dacă nu ai prea multe motive, încearcă să le găsești. Discută în cadrul companiei posibilitatea de promovare sau de schimbare a poziției, ori de a urma o nouă pregătire.
Totodată, nu ignora lipsa hârtiei din imprimantă, nu petrece prea mult timp pe rețelele de socializare și nu arăta că de abia aștepți să se încheie programul.
Recitește e-mailurile
Înainte de a trimite un e-mail, întotdeauna recitește-l cu grijă. De foarte multe ori se pot strecura greșeli, sau, fiind influențat de starea ta actuală de spirit, o poți transmite mai departe fără să vrei. Dacă, de exemplu, ești nervos, acest lucru s-ar putea observa prin modul în care ai formulat propozițiile. Iar e-mailul l-ar putea face pe destinatar să se simtă inconfortabil. Același lucru este valabil și în cazul în care ai o zi proastă. Nu lăsa emoțiile să te trădeze și nu transmite celorlalți starea ta. Înainte de a apăsa butonul de trimitere, întreabă-te întotdeauna care este mesajul pe care îl transmiți.
O zi încărcată cu ședințe și termene limită poate deveni mult mai plăcută atunci când adopți o atitudinea potrivită. Indiferent de situație, bunele maniere și respectul față de ceilalți îți vor aduce întotdeauna aprecierea celor cu care lucrezi.
Sursa foto: Shutterstock