Tichetele de masă intră în era electronică. Ce avantaje aduce formatul acesta
Ce beneficii aduce utilizarea tichetelor de masă electronice
Tichetele de masa electronice pot avea aceeași valoare, doar că plata este făcută cu cardul. Tot mai multe persoane preferă plata cu cardul în defavoarea cash-ului, o analiză realizată încă din 2015 arăta că 9 din 10 români din mediul urban dețin un card, aşa că o astfel de schimbare și la nivelul bonurilor de masă era de așteptat.
Adoptarea formei electronice a bonurilor de masă aduce mai multe beneficii, atât de partea angajaților, cât și de partea angajatorilor, după cum putem vedea din aceste avantaje ale cardului pentru tichete de masă. În primul rând angajații nu mai sunt constrânși de suma fixa a unui bon de masă si nu trebuie să umple coșul de cumpărături pentru a completa valoarea bonului, de la care comercianții nu oferă rest. Practic, în forma electronică, bonurile de masă sunt o sumă flexibilă şi usor de folosit, chiar şi la restaurante.
Angajatorii, de cealaltă parte, nu beneficiază doar de deductibilitatea pe care o au si la formatul clasic de tichete de masă, ci sunt scutiți de o grijă în plus – aceea de a distribui tichetele in fiecare luna. Sumele sunt virate pe cardurile de masa de compania care oferă serviciile legate de tichetele de masă, astfel încât este o degrevare pentru departamentul financiar sau de HR, care se ocupă de obicei de distribuția tichetelor.
Dezavantajele cardurilor pentru bonuri de masă și reticențele companiilor în ceea ce le privește
Singurul inconvenient al angajaților care primesc bonurile de masă pe card este legat de faptul că ele pot fi utilizate doar în magazinele cu POS. Magazinele foarte mici sau cele din zonele rurale nu au uneori astfel de dotări, astfel încât în unele situații ar putea fi mai greu de utilizat. Totuși, pentru angajatorii care au salariați din mediul urban, acest aspect nu mai constituie o problemă, întrucât în majoritatea orașelor chiar și buticurile de cartier oferă acum posibilitatea plății cu cardul.
Ca orice format nou, și acesta s-a lovit de reticența companiilor în ceea ce privește adoptarea. Conceptul de tichete de masă electronice a fost introdus în țara noastră încă din anul 2015, însă rămâne unul nou, de care nu multe companii știu și de ale cărui avantaje nu sunt conștienți încă mulți dintre angajatori.
Peste două milioane de angajați din țara noastră primesc lunar tichete de masă. Valoarea acestora o stabilește angajatorul, prin lege fiind stabilită doar valoarea maximă a lor. Începând cu data de 3 mai 2017, această valoare nominală maximă a ajuns la 15,09 lei per zi lucrata, astfel încât angajatorii pot oferi acum sume mai mari sub forma bonurilor de masă, dacă își doresc acest lucru.
Sursa foto: Shutterstock