Timiditatea nu trebuie eradicată, ci trebuie gestionată
Oricare ar fi cauzele – inhibarea, introversiunea, teama de a fi judecat de către alte persoane, teama de necunoscut sau educaţia– efectele comportamentale ale timidităţii au întotdeauna aceeaşi formă.
Participarea la un interviu poate reprezenta o situaţie problematică pentru multe persoane, însă pentru cineva care tinde să fie timid în situaţii sociale, doar gândul de a vorbi cu cineva despre cunoştinţele, aptitudinile şi experienţele anterioare academice şi profesionale poate fi înfricoşător şi declanşator de anxietate.
Va sfătuiesc să participaţi la cât mai multe interviuri. Doar aşa veţi căpăta experienţă şi veţi ajunge să ştiţi exact ce să spuneţi şi cum să vă comportaţi.
Teama şi timiditatea provin adesea din necunoaştere şi anticiparea respingerii. Analizaţi şi învăţaţi din greşelile făcute pe parcursul interviului. Nu priviţi această etapă ca pe un act dramatic, ci doar ca pe un exerciţiu.
Timid sau nu, puteţi dezvolta abilităţile sociale şi tehnici utile pentru interviu, care să crească şansele de a fi selectat prin îmbunătăţirea rezultatelor obţinute în urmă participării la interviu.
Căutaţi un cosilier în carieră care să aibă experienţă în pregătirea pentru interviu şi apelaţi la serviciile sale. Dacă nu doriţi să apelaţi la un specialist, puteţi ruga un prieten să facă un joc de rol cu dumneavoastră pentru a simula un interviu.
Dacă interviul – chiar şi în formă să simulată – vă face să fiţi anxios, încercaţi să dezvoltaţi metode şi să practicaţi des acest joc de rol. Rugaţi persoana să vă adreseze întrebări pe care intervievatorii le utilizează frecvent în cadrul interviului (exemple concrete se pot găsi la o simplă căutare pe internet), dar şi întrebări fulger, care nu au neapărată legătură cu interviul, pentru a vă obişnui să gândiţi rapid , să oferiţi răspunsuri fără a va încurcă, bâlbâi sau a va bloca.
Cereţi feed-back de la persoana respectivă. Din exterior se pot observa aspecte pe care dumneavoastră este posibil să nu le conştientizaţi. Încercaţi să îmbunătăţiţi modul dumneavoastră de prezentare.
Pe parcurs veţi observa că vă veţi îmbunătăţi răspunsurile şi timpul de reacţie, iar încrederea în propria persoană va creşte treptat.
Specialiştii recomandă şi exerciţiile de respiraţie pe care le puteţi practica în scopul detensionării/ relaxării.
Sugestii pentru o mai bună gestionare a participării dumneavoastră la interviuri
În prima fază, citiţi cu atenţie anunţul pentru a putea înţelege ce anume caută compania în profilul unui potenţial candidat. După ce aţi înţeles aceste aspecte, căutaţi informaţii despre companie, astfel încât să va familiarizaţi cu domeniul de activitate, cultura organizaţională sau date despre viziunea acesteia.
Pregătiţi un răspuns la întrebarea : "De ce aţi vrea să lucraţi pentru noi?" sau "Care sunt motivele pentru care consideraţi că sunteţi potrivit pentru acest post?".
Notaţi-vă elementele importante ale carierei dumneavoastră, realizările şi / sau întrebările pe care doriţi să le adresaţi, astfel încât să nu uitaţi nimic din ceea ce este important. Puteţi lua notiţele cu dumneavoastră atunci când va prezentaţi la interviu.
În cazul în care aţi fost selectat pentru un interviu, încercaţi să ajungeţi un pic mai devreme la locul întâlnirii. Veţi avea astfel sansă de a va adună şi organiza gândurile, poate chiar să va relaxaţi un pic înainte de a face cunoştinţă cu angajatorul.
În relaţia cu intervievatorul sunt mai multe aspecte ce vor determina rezultatul final. Printre elementele cheie ale realaţiei cu cel ce va intervievează se află comunicarea verbală şi nonverbală. Sunt foarte multe elemente ce pot înclina balanţa între a fi selectat sau a fi respins. Discutăm aici despre vestimentaţie, igienă, prezenţă, postură, contact vizual, strângerea de mâna şi orice alte elemente ce impactează şi afectează decizia celuilalt.
Când faceţi cunoştinţă cu potenţialul angajator, saluaţi-l cu o strângere de mâna fermă – ferm nu înseamnă să strângeţi mâna acelei persoane cu o forţă foarte mare, astfel încât să îi provocaţi un disconfort.
Încercaţi să reţineţi numele persoanei care vă intervievează. Folosiţi numele acesteia la finalul discuţiei atunci când îi mulţumiţi pentru timpul acordat.
Nu lăsaţi anxietatea să vă domine
Asumaţi-vă modul în care vă simţiţi şi vă prezentaţi. Puteţi comunica angajatorului faptul că resimţiţi o uşoară anxietate, dar precizaţi şi faptul că veţi încerca să o gestionaţi. Astfel eliminaţi o situaţie confuză în care intervievatorul poate interpreta greşit semnalele venite din încercarea de dismulare a adevăratelor trăiri. Majoritatea angajatorilor vor înţelege faptul că anxietatea nu diminuează competenţele dumneavoastră şi vor încerca probabil să afle care sunt cauzele anxietăţii în încercarea de a vă detensiona.
Postura abordată pe parcursul interviului face trimitere către nivelul de încredere în sine şi îl poate face pe cel în cauza să pară interesat de ceea ce are de spus cealaltă persoană sau dimpotrivă, dezinteresat. Aşezaţi-vă suficient de aproape de interlocutor, astfel încât să puteţi comunica cu uşurinţă,însă nu atât de aproape încât să invadaţi spaţiul celeilalte persoane.
Fiţi atenţi la poziţia corpului, chiar şi în sala de aşteptare, înainte de interviu. O postură corectă ne face să ne simţim mai încrezători şi creează o imagine exterioară pozitivă.
Specialiştii recomandă să priviţi interlocutorul în timp ce îi comunicaţi anumite aspecte sau atunci când va comunica informaţii. Se considera că această acţiune denotă încredere în sine şi întăreşte credibilitatea datelor comunicate. Atenţie, însă, să nu exageraţi – alternaţi perioadele în care aveţi contact vizual direct cu cele în care priviţi în altă parte. Menţineţi contactul vizual fără a fi prea insistent şi fără a îl deranja sau incomoda pe celălalt.
Expresiile faciale sunt esenţiale şi au un impact puternic asupra partenerilor de discuţie. Zâmbetul este binevenit chiar şi în cadrul unui interviu – nu faceţi însă excese.
Limbajul nonverbal trebuie să fie în armonie cu ceea ce comunicaţi la nivel verbal
Încercaţi să controlaţi gesturile care va trădează emotivitatea sau nervozitatea. Acestea pot distrage atenţia intervievatorului de la ceea ce este esenţial în ceea ce îi comunicaţi verbal. Dacă nu puteţi face acest lucru încercaţi să va axaţi doar pe un singur aspect al limbajului non-verbal: de exemplu, menţinerea tonului vocii şi intensităţii acestuia.
Veniţi în sprijinul dumneavoastră cu referinţe de la foşti angajatori, calificări, specializari şi, eventual, o listă de realizări pe care aţi conceput-o anterior şi care vă poate scoate dintr-o situaţie de impas: spre exemplu, un moment în care vă blocaţi exact atunci când vă sunt adresate întrebări referitoare la rezultatele muncii dumneavoastră.
Promovaţi-vă, utilizaţi–vă punctele forte în timpul unui interviu de angajare atunci când sunteţi întrebat sau când consideraţi că este momentul să punctaţi aceste aspecte. Arătaţi potenţialului angajator care sunt avantajele coptarii dumneavoastră în echipa. Vorbiţi despre realizări, succes professional, despre aportul dumneavoastră la fiecare job în parte. Cu cât va cunoaşteţi mai bine şi aveţi mai multă încredere în abilităţile dumneavoastră cu atât veţi părea mai puţin timid.
În cazul în care nu vă simţiţi confortabil să vorbiţi direct despre realizările dumneavoastră, puteţi face apel la expunerea opiniei celorlalţi. Puteţi menţiona caracterizări realizate de către superiorii dumneavoastră ierarhici, puteţi face referire la rezultatele obţinute în urmă evaluării activităţii, sau puteţi relata descrierile pozitive făcute de alte persoane în legătură cu activitatea dumneavoastră pe plan profesional etc.
Pregătiţi un set de întrebări pentru angajator sau intervievator. Adresarea întrebărilor confirmă interesul dumneavoastră pentru locul de muncă sau pentru companie.
Astfel, riscul de a va bloca scade semnificativ în momentul în care intervievatorul vi se adresează dorind să ştie dacă aveţi întrebări referitoare la postul în cauză sau referitoare la companie.
Un aspect care merită precizat aici este faptul că există angajatori care preferă candidaţii ce nu adresează în această etapă întrebări legate de plăţi sau beneficii, ci întrebări care subliniază practicinteresul şi entuziasmul cu care priviţi postul respectiv.
În concluzie, acceptaţi faptul că sunteţi introvertiţi/timizi. Aveţi abilităţi şi aptitudini pe care cei extroverţi este posibil să nu le deţină: acordaţi atenţie detaliilor, sunteţi un bun ascultător şi un bun observator etc. Aceste calităţi reprezintă cu siguranţă avantaje atunci când aplicaţi pentru un post. “Antrenaţi-vă” aşa cum o fac şi atleţii înaintea unei competiţii. Concentraţi-vă nu pe rezultatul interviului, ci pe desfăşurarea procesului de intervievare.