Trei femei de succes, un singur model de leadership
Sunt trei femei leader pe care mi-aș dori să le întâlnesc în persoană pentru a le mulțumi că mă inspiră în fiecare zi să fiu un leader cu impact. Și nu sunt singura care le admiră, pentru că aceste trei femei leader sunt celebre, inspirând o lume întreagă prin forța lor creatoare care pornește din vulnerabilitate. Toate trei sunt o forță în domeniile lor: o actriță consacrată, o avocată prima doamnă, și o cântăreață celebră.
Pentru cititorii care se întreabă de ce toate trei sunt americance, este pur alegerea mea personală și exemplul propriu de leadership de femeie de succes în care se regăsesc milioane de femei din toată lumea.
Trăim vremuri foarte turbulente, unde lipsa de egalitate dintre femeie și bărbat este o realitate în multe companii. Citeam zilele trecute cel mai recent studiu lansat de McKenzie ‘Women in workplace’ (trad. Femeile la muncă) – publicat în Octombrie 2022, care a fost condus pe 333 de organizații din America, care angajează peste 12 milioane de oameni. În acest studiu au fost intervievați peste 40.000 de angajați, iar statisticile sunt șocante: Doar 1 din 4 din bordul executiv este femeie și doar 1 din 20 este o femeie de culoare.
Vreau să accentuez că vorbim de Octombrie 2022…
În ciuda inegalității uriașe dintre femei și bărbați în bordurile de conducere, asistăm în ultimii ani la un fenomen global de leadership feminin. Femeia leader începe să ia atitudine, să se încreadă în intuiția ei, își arată latura feminină la conducere, are o abordarea soft, vulnerabilă. Femeia leader începe să-și ceară drepturile de mamă la locul de muncă, chiar alăptează la locul de muncă și are curajul să-și exprime orientarea sexuală. Are curajul să fie vulnerabilă și să spună echipei că este extenuată din cauza volumului de muncă , are curajul să – și ia un concediu sabatic și să – și ceară drepturile. Nu mai este femeia-leader tradițională care adoptă unelte de leadership masculin pentru a reuși în carieră. Vedem pe LinkedIn dezvăluiri emoționante din spatele femeilor cu o carieră exemplară și citim povești personale dureroase despre sacrificiile pe care au trebuit să le facă pentru a ajunge în top.
Sharon Stone – este o actriță celebră la Hollywood, este mamă, activist în drepturile omului, scriitoare și pictor. Pentru activitatea ei umanitară a primit Premiul Nobel de Pace Summit Award. Anul trecut am citit cartea The Beauty of Living Twice (trad. Frumusețea de a trăi a două oară). Este o biografie foarte onestă despre dezvoltare personală și profesională care te mișcă până la lacrimi. Este o carte despre optimism și despre sacrifiiciile din spatele unei cariere bogate.
Photo by Steve Granitz – © WireImage.com – Image courtesy WireImage.com
După ce a suferit un accident vascular cerebral în 2001 care aproape a ucis-o, cu șanse de supraviețuire de 1%, Sharon a avut forță să-și reclădească sănătatea cu o putere și un optimism miraculos. În carte descrie cu ce forță a luptat să-și revină din comă. Și că industria filmului nu acceptă eșecul atunci când ești deja o actrița consacrată. Sharon Stone este un exemplu de frumusețe exterioară și interioară, de femeie puternică care a avut verticalitatea să spună nu acelor roluri în care demnitatea femeii era călcată în picioare. A refuzat roluri slabe în care i se cerea doar să arate bine. Sharon Stone a avut întotdeauna o voce puternică pe care și-a folosit-o pentru a spune nu hărțuririi sexuale de la Hollywood, acea mișcare recunoscută global deja #metoo. Și-a folosit vocea și discursul pentru a inspira generații de femei să creadă în puterile proprii. Dincolo de o carieră de succes ca actriță, este mamă a 3 băieți adoptați, o mamă activă pe care o găsești jucând baschet cu băieții ei în zilele de weekend.Sharon Stone și-a clădit cariera de jos, pornind din Pennsylvania dintr-o familie fără posibilități, a știut să spună nu într-o lume a bărbaților, rămânând integră. În cartea biografică își spune povestea despre cum a învins moartea și cum și-a reclădit de la zero nu numai sănătatea ci și cariera. Și dacă nu era de ajuns, vă mai spun că de peste 20 de ani, Sharon ajută cu strângerea de fonduri pentru achiziționarea de saltele de dormit pentru oamenii străzii.
Michelle Obama – este avocat, fosta prima doamnă a Statelor Unite și scriitoare. A scris două cărți : Becoming – Povestea mea, așa cum a fost tradusă în România, și The Light we Carry – Lumina pe care o purtăm cu noi. În cea mai recentă carte pe care a lansat-o anul trecut, Michelle oferă tehnici și sfaturi de cum să te descurci în timpuri de incertitudine. Michelle invită cititorii să-și examineze propria viață și cum să devină puternici și optimiști într -o
lume turbulentă .
foto: Getty Images
A fost prima doamnă a Statelor Unite pentru 8 ani între 2009 și 2017. A absolvit două facultăți prestigioase: Princeton University și Dreptul, la Harvard. Și -a început cariera ca avocat la o firmă din Chicago. Este și fondatoarea unei organizații care pregă te ște tinerii pentru a- și dezvolta cariere în serviciul public. În a doua ei carte spune că atunci când suntem capabili să ne recunoaștem lumina proprie, devenim mult mai puternici în forțele proprii.
De 30 de ani are o căsnicie fericită cu Barack Obama și îmi place mult când spune că în viața ei a schimbat multe case , dar adevărata casă este Barack.
Este mama a două fete pe care le educă să fie empatice, bune și să aibă un impact în lume. O vedem pe Michele în clipuri motivaționale vorbind despre puterea studiilor și a educației ca răspuns la succes și la independența financiară.
Ce este important pentru Michelle este cercul ei de prietene. Așa numita ‘masă de bucătărie’, constând în întâlniri regulate cu
prietenele ei. A reușit să cultive și să mențină aceste prietenii înainte, în perioada și după mandatul de președinte al soțului ei Obama. Michelle vorbește de cât de importantă este prietenia adevărată. Prietenele ei o descriu pe Michelle ca un conducător care reunește femeile de culoare, care le ajută să fie vizibile, să-și exprime vocile și să se ajute reciproc.
Solidaritatea femeilor, sprijinul pe care-l acordă prietenelor a început încă din copilărie în exemplul pe care îl are în mama ei. Mama i-a fost un exemplu de prietenă care a învățat-o că familia este locul în care copiii se simt în siguranță și pot fi vulnerabili, unde poți și ai voie să te plângi.
Pentru a-și menține mintea sănătoasă și liniștită în vremuri de presiune psihică, Michelle croșetează, un hobby de care e mândră și pe care îl dă ca exemplu în carte, ca strategie de a trăi în prezent, de a te deconecta de la stresul cotidian. Mama a crescut-o spunându-i că este de datoria ei să – și termine studiile și să-și găsească de muncă.
Ce mă inspiră mult este felul în care mama lui Michelle își încuraja copiii – pe Michelle și pe fratele ei – să-i adreseze întrebări la care de multe ori nu avea răspuns. Și când nu știa , răspundea ‘Nu știu ’, iar asta o elibera din constrângerea de a fi o mamă perfectă. Când crești cu o mamă care-ți este model, devii o femeie puternică care nu-și pune presiuni de a fi perfectă într-o lume a bărbaților. O femeie îndeajuns de puternică și vulnerabilă încât să spună nu știu. Când vorbește de leadership spune că leadershipul trebuie să aibă ca punct de pornire speranța și nu frica . Pentru că e nevoie să te menții cât mai sus chiar și în vremuri când este foarte greu s-o faci. ‘When they go low, we go high’ (trad. Când alții coboară, noi ne ridicăm). Este motto-ul ei preferat.
P!nk – celebritate globală , o cântăreață de 3 ori câștigătoare a premiilor Grammy, so ție , mamă a doi copii și filantropist. În 2021 a fost protagonista unui documentar Netflix – All I know so far (trad. Tot ce știu până acum). Acesta este un documentar despre cum P!nk reușește să jongleze cu viața de superstar și viața de familie. Își ia soțul și cei doi copii s-o însoțească peste tot în lume acolo unde ține concerte. Încearcă să fie și mamă și superstar deși de multe ori este foarte greu.
foto: Wikipedia
Muzica ei este una puternic motivațională și de aceea rezonează cu mulți oameni cărora le este greu, care se confruntă cu depresii.
Versurile pieselor cântate de P!nk sunt profunde și încurajatoare. Piesa cel mai recent lansată, ‘Trustfall’, invită la curajul de a avea încredere în tine, de a-ți depăși teama de eșec și de a ‘te arunca’ cu încredere. Este filantropistul ideal care se implică în multe cauze ca UNICEF, Salvați Copiii, Campanii ale Drepturilor Omului, marșuri pentru Drepturile Femeilor, marșuri pentru protejarea drepturilor LGBTQ+. Din anul 2011, când P!nk a devenit mamă, este amabasador și purtător de cuvânt al multor mișcări care militează pentru mame.
Grila de valori a lui P!nk este sinceritatea dusă la extrem, vulnerabilitatea, munca grea , respectul față de echipă și față de meseria de artist, dragostea față de tine însăți , autenticitatea și curajul. Toate videoclipurile conțin acrobații făcute de P!nk cu creativate și mult curaj. Provine dintr -o familie în care tatăl ei a făcut carieră în armata Statelor Unite, P!nk fiind influențată pe de o parte de comportamentul riguros impus de părintele ei și pe de altă a determinat-o să sprijine veteranii. În copilărie își petrecea ziua recunoștinței cu oamenii străzii, obicei care a ajutat-o peste ani, după cum ea povesteș te , să inspire prin muzica ei. În viața personală are o abordare mult mai caldă când vine vorba de educația copiilor ei. Aceștia o determină să fie o mamă iubitoare și afectuoasă, copiii însoțind-o peste tot, chiar și la toaletă cum spune ea cu umor.
Dintre melodiile mele preferate sunt cele de pe cel mai recent album: ‘When I get there’, o piesă sensibilă despre durerea pierderii tatălui. De asemenea, ‘Trustfall’ – o piesă care transmite mesajul că întodeauna există ceva pentru care merită să ne asumăm riscuri și să mergem acolo unde dragostea este de partea noastră. Să luăm atitudine și să facem ce trebuie să facem și apoi, ‘boom’ așa cum spune P!nk, gata, frica dispare!
Ce au în comun aceste trei femei de success este un singur model de leadership: leadershipul din inimă . Sunt leaderi puternici care conduc cu inima. Sunt leaderi cu impact social a căror forță porneș te din vulnerabilitate. Sharon, Michelle și P!nk ne motivează să avem încredere în noi înșine, să spunem nu când nu suntem respectate la locul de muncă, să spunem nu știu, să ne dăm voie să fim vulnerabile și să ne asumăm riscuri fără frică. Pentru că atunci când alții coboară, noi ne ridicăm…
La mulți ani, Femeie Leader, oriunde te-ai afla!
Până la următoarea ‘revedere’, îți doresc mult succes și multă sănătate din Londra.