Daniela Staicu, profesor, antreprenor, activist civic: Trei pălării, o singură misiune

Există oameni care nu își compartimentează viața în roluri, ci aleg să creeze punți între ele. Oameni pentru care educația, antreprenoriatul, implicarea civică și solidaritatea umană nu sunt domenii separate, ci fațete ale aceluiași angajament: acela de a lăsa lumea mai bună decât au găsit-o.
Daniela Staicu este unul dintre acești oameni. Cercetătoare și asistent universitar la Academia de Studii Economice din București, antreprenoare socială la ALTRNTV și Atelier Merci, reprezentantă a asociației Merci Charity în comitetele de educație și sănătate din cadrul AmCham România, ea îmbină viziunea cu acțiunea și pasiunea cu responsabilitatea.
IEDC Alumni Achievement Award
Recent, munca și angajamentul Danielei au fost recunoscute și răsplătite prin acordarea IEDC Alumni Achievement Award, alături de alți patru bursieri IECD, lideri remarcabili din Europa Centrală și de Est.
Ceremonia de la Bled a fost un moment de celebrare, dar și de introspecție. Un moment în care și-a reamintit cuvintele mentorului său de la IEDC, profesorul JB Kassarjian, care i-au rămas ca un fir roșu în viață: Fiecare dintre voi, la un moment dat, ar trebui să înceapă ceva. Nu trebuie să fie o afacere. Poate fi un proiect artistic, poate fi social, poate fi legat de sport. Nu contează! Dar începeți ceva care nu ar exista dacă voi nu l-ați fi creat. Cred că acesta este cel mai incitant lucru în viață!
Încă sub imperiul emoțiilor
La scurt timp după întoarcerea din Slovenia și încă sub imperiul emoțiilor Global Alumni Forum 2025, Daniela ne-a împărtășit ce înseamnă pentru ea această distincție: „Premiul IEDC Alumni Achievement Award este o recunoaștere cu o încărcă- tură profundă pentru mine, atât la nivel personal, cât și profesional. Este un moment care mă obligă să fac un pas înapoi și să reflectez sincer la drumul parcurs până acum. Mă gândesc nu doar la reușite, ci și la provocările, renunțările, greșelile din care am învățat și, mai ales, la oamenii care au fost alături de mine în tot acest timp: profesori, mentori, parteneri de business, colegii de la facultate și comunitățile cu care am lucrat și pentru care am lucrat. Premiul este, fără îndoială, o validare importantă a muncii depuse în ultimii 20 de ani și a impactului creat până acum prin antreprenoriat, activitate umanitară și prin predare”.
În același timp, crede că premiul vine cu o nouă responsabilitate: aceea de a promova un model de leadership bazat pe impact, integritate și inovație socială.
Cele trei pălării
Dincolo de simbolistica și importanța premiului, Daniela ne-a vorbit și despre parcursul ei profesional. Îl vede și îl trăiește ca pe o împletire atentă de roluri, fiecare cu propria valoare, dar toate orientate către același sens: impactul. „În acești ani, preocuparea a fost ca toate «pălăriile» pe care le port – cumva derivate de la Six Thinking Hats, instrument dezvoltat de Edward de Bono – să se potențeze între ele, să creez o sinergie și să nu lucrez în silozuri.”
Pentru că, de sub toate aceste pălării, Daniela își folosește experiențele educa- ționale și antreprenoriale ca pe niște catalizatori care se completează reciproc. Le aplică în practică, dar le și transpune în predare, implicându-se activ în formarea unei noi generații de lideri.
„Activitatea umanitară căreia i-am dedicat peste 12 ani, inovând în medicină prin aducerea conceptului de cabinet medical mobil în România, este utilă și ea în procesul de predare. Și sper că inspirațională pentru studenții de la licență și master cu care lucrez”, povestește cu un firesc pe care doar proiectele validate de realitate îl pot da.
Și misiunea: „A style that fits your hand”
Când o întrebi cum a influențat-o experiența educa- țională de la IEDC Bled School of Management, Daniela răspunde fără ezitare: a fost un moment-cheie în definirea propriei viziuni despre leadership.
„Experiența de la IEDC a avut un impact profund asupra felului în care înțeleg și practic leadershipul, atât în antreprenoriat, cât și în predare. A fost o experiență transformațională care m-a provocat să îmi definesc un stil de conducere care mi se potrivește. Așa cum spunea profesorul JB Kassarjian: a style that fits your hand.”
Iar una dintre cele mai valoroase lecții deprinse în timpul programului a fost aceea că leadershipul autentic începe cu autocunoașterea: „Ne-au provocat constant să reflectăm asupra modului în care luăm decizii și asupra impactului pe care îl avem asupra celor din jur. În acest sens, IEDC mi-a oferit instrumente concrete de leadership care au trecut testul timpului. Chiar și acum reflectez periodic la metafora căpitanului, echipajului și vântului (captain – crew – wind) folosită în management”.
Și tot IEDC a fost locul în care, recunoaște, a reflectat cel mai profund asupra rolului profesorului, a ceea ce înseamnă să fii un profesor bun. Acolo a învățat că un profesor bun ascultă profunzimea întrebării studentului și ia în considerare multiplele niveluri la care îi poate răspunde și își poate arăta curiozitatea. „Dacă ești mai preocupat să arăți că ai toate răspunsurile, atunci este cazul să faci un pas înapoi și să evaluezi dacă te afli în rolul dorit”.

DANIELA STAICU, doctor în economie, lector universitar și cercetător la Facultatea de Administrare a Afacerilor în Limbi Străine (FABIZ), din cadrul Academiei de Studii Economice din București. Este și antreprenoare socială la ALTRNTV și Atelier Merci, reprezentantă a asociației Merci Charity în comitetele de educație și sănătate din cadrul AmCham România. Este absolventă IEDC – Bled School of Management, promoția 2007.
CITEȘTE ȘI: Ce spun și ce nu spun liderii la microfon | EDITORIAL
Foto: DANIELA STAICU

Acest articol este preluat din ediția print a Ghidului MBA 2025.