Davos. Danemarca, parteneriat strategic cu Forumul Economic Mondial pentru dezvoltare durabilă
Acordul va face ca Danemarca, care în anul 2017 a fost prima țară din lume care a numit un ambasador al tehnologiei, să aprofundeze colaborarea într-o serie de domenii în care Forumul este activ și care includ printre altele facilitarea parteneriatelor public-private care promovează creșterea ecologică, tehnologia și inovarea precum și acțiuni concrete pentru a pune în aplicare cu succes a inițiativei Forumului privind educația, genul și munca.
"Danemarca are o agendă ambițioasă de promovare a parteneriatelor public-private și are multe de oferit în ceea ce privește crearea de societăți care să fie pregătite pentru viitor în ceea ce privește creșterea durabilă, coeziunea socială și abilitățile tehnologice. Suntem încântați să colaborăm cu Forumul Economic Mondial în scopul de a crea un progres concret cu privire la aceste agende, pentru a crea o viață mai bună pentru mai multe persoane, iar pentru a rezolva criza climatică, de urgență, trebuie să ne construim punți între sectoare, frontiere și diviziuni vechi“, a declarat Lars Løkke Rasmussen, prim-ministrul Danemarcei. (foto)
În conformitate cu termenii memorandumului de înțelegere, Ministerul de Externe al Danemarcei va desemna un consilier senior la birourile Forumului din New York City.
INACO semnalează cu această ocazie că parteneriatul public-privat este blocat în România. „Competitivitatea nu înseamnă competiție, ci colaborare. Mai ales între sectorul public și cel privat. Fără aceasta marile proiecte nu se pot desfășura. Fără încrederea dată de cadul legal clar. Haideți să-l definitivăm în acest an al Centenarului Unirii. La fel și legea lobby-ului. Instrumentul pentru funcționarea parteneriatului public privat este lobby-ul legitim. Fără încrederea bazată pe Legea Lobby-ului, tot amânată de aproape 30 de ani, Statul rămâne captiv în mâna corupției, iar privații nu pot să se dezvolte” semnalează reprezentantul INACO, Alin B. Buzescu.
Obiectivele think-tank-ului românesc INACO – Inițiativa pentru Competitivitate pentru conectarea la progresul tehnologic și dezvoltare durabilă sunt similare celor incluse în primul parteneriat mondial încheiat între un guvern european şi Forumul Economic Mondial.
INACO cheamă de asemenea autoritățile să apeleze la expertiza diferitelor think-tank-uri active – parteneriatul public cu societatea civilă… „Chiar rămasă în urmă, România trebuie să găsească modul de a se sincroniza cu lumea de azi. Așa cum o fac și țarile europene, precum Danemarca”.