De ce părăsesc managerii companiile și migrează la concurență
Lipsa oportunităților, conflictul cu superiorii și dorința de schimbare sunt cele mai întâlnite motive pentru care managerii din companiile locale decid să facă o schimbare drastică în carieră, uneori în cadrul organizației, alteori în afara acesteia.
Tranzitarea se face, de cele mai multe ori, pe laterală, în companie, sau în organizații similare pe poziții mai înalte, doar în puține cazuri optând pentru o schimbare totală a domeniului și a ariei de expertiză.
“Foarte multe companii au un plan de carieră pentru angajați, însă problema intervine în modul în care acesta este comunicat. Există, astfel, un gap între ceea ce transmite compania legat de oportunitățile de carieră în organizație și ceea ce percep angajații ca oportunitate, acest lucru ducând la o migrare a angajaților, de cele mai multe ori la competiție”, este de părere Amalia Sterescu, Leadership Consultant, Personal Branding Strategist, Public Speaking Coach și autor al cărții “Tango cu viața”.
Un al doilea motiv pentru care liderii își părăsesc rolurile este relația cu șeful direct, practic angajații părăsind superiorul, nu compania. Există de cele mai multe ori conflicte nerezolvate ce se nasc din lipsa de leadership a ambelor părți, iar angajații se tem să deschidă o discuție deschisă despre problemele apărute, în căutarea unei soluții, alegând să își dea demisia și să facă o tranziție în carieră, uneori nu neapărat avantajoasă pentru ei.
O altă categorie a celor care fac schimbări în carieră este cea a managerilor care simt că organizația în care se află nu evoluează atât de repede precum și-ar dori.
Pe lista motivelor pentru care managerii fac tranziții în carieră se află și schimbarea perspectivei de evoluție. Acest lucru, în cazul femeilor, poate veni după perioada de maternitate – își doresc o evoluție mai rapidă, doresc să își echilibreze mai bine viața personală cu cea profesională. În cazul bărbaților, aceștia simt nevoia de a face mai mult, de a câștiga mai bine, de a deveni business angels, de a-și explora mai bine maximul potențial.
Potrivit Amaliei Sterescu, locul al cincilea în topul motivelor pentru care managerii renunță la pozițiile din companie este reprezentat de schimbările majore din cadrul organizației. Fie că este vorba de o achiziție de către o altă companie, de o transformare digitală majoră, liderii nu se mai simt bine în pozițiile în care se află, nu se identifică cu noile valori ale companiei și, atunci, optează pentru un switch în carieră.
Către ce migrează managerii români și ce beneficii își doresc
“Managerii care își părăsesc compania aleg, de cele mai multe ori, un rol mai complex, cu beneficii și salariu mai mari. Pe locul al doilea sunt cei care pleacă în compania visurilor lor, pe un rol mai puțin complex (branduri puternice), dar pe un salariu cel puțin egal. Există și cei care spun «Da» unei provocări într-o companie mică, pe care să o dezvolte, dar pentru beneficii cu 20-30% mai mari. O mică parte aleg și drumul antreprenoriatului”, explică Amalia Sterescu.
În ceea ce îi privește pe cei care migrează către antreprenoriat, de cele mai multe ori este vorba de persoane ce nu sunt compatibile cu autoritatea, care au un spirit liber și nu se văd puși într-un sistem standardizat de corporație. Desigur, există și categoria antreprenorilor “de nevoie”, aici încadrându-se cei care sunt prea scumpi, prea specializați pentru a fi angajați și care, astfel, aleg să investească în ceva pe cont propriu pentru a beneficia la maxim de cunoștințele acumulate.