Geanina Cioară: Talentul și abilitățile de conducere trebuie cultivate și îngăduite să crească
La Continental, cultura corporativă își are rădăcinile în patru valori fundamentale: încredere, pasiune de a câștiga, libertate de acțiune și solidaritate. Acestea, alături de diversitatea unei organizații globale, au fost, practic, pilonii care au susținut schimbările impuse de pandemie atât în organizarea echipelor și proceselor, cât și în modelele de business. Bineînțeles că, pentru a ajunge aici, a fost nevoie de lideri cu viziune, dar și de implementarea unei noi filozofii de leadership.
În ce constă aceasta? Cum s-a aliniat compania la noile tendințe de pe piața muncii? Care este secretul gestionării cu succes a businessului și echipelor, indiferent de timpul, modul ori locul din care oamenii muncesc? Ne oferă detalii Geanina Cioară, Head of HR R&D Continental Automotive Romania.
Pentru început, spune-mi, te rog, cum, cât și de unde lucrează în prezent echipele tale?
Încă din 2017 am oferit colegilor posibilitatea de a lucra de acasă, de a-și organiza programul conform preferințelor și de a-și lua concediu sabatic. La acea vreme, erau stabilite reguli clare și limite bine definite pentru aceste programe. Pandemia ne-a demonstrat însă că o flexibilitate mai mare este benefică atât pentru oameni, cât și pentru companie. Credem că cel mai important lucru este să rămânem mereu deschiși la nevoile colegilor noștri, de aceea limitele acestor beneficii pot diferi de la o locație la alta, de la o echipă la alta, ajungând chiar și la poziții full remote în centrele de cercetare-dezvoltare.
Cât de ”dură” a fost transformarea? Ce a pierdut organizația ta, ce a câștigat în urma acestor transformări?
Transformarea digitală face parte din Continental. Cultura noastră corporativă cu cele patru valori și diversitatea organizației noastre globale sunt baza acestei transformări. În HR am inițiat deja mai multe inițiative și proiecte pilot pentru a face această transformare cât mai ușoară. Cele mai importante cerințe pentru a profita pe deplin de oportunitățile prezentate de transformarea digitală sunt angajații deschiși, orientați spre viitor, cu abilități digitale și capacitatea de a gândi dincolo de rolul lor individual, într-o organizație agilă. La urma urmei, noi, ca și companie, trebuie să creăm un mediu în care angajații să poată fi creativi și inovatori. Acest lucru necesită structuri organizaționale de tip rețea, moduri de gândire mai puțin ierarhice, condiții de lucru flexibile și o cultură corporativă și de conducere care să inspire, care apreciază și promovează diversitatea umană. Acestea sunt aspectele pe care considerăm că le câștigăm în acest proces.
Nu considerăm că această transformare a dus la pierderi pentru organizație. Singurul aspect care necesită o abordare mai creativă este menținerea sentimentului de apartenență, de mândrie de a face parte dintr-un colectiv divers, dar unit.
Cu un mod de lucru flexibil și hibrid, cum v-ați reorganizat spațiul și timpul de lucru?
Vremurile nu au fost niciodată mai dificile pentru lideri, iar agilitatea nu a fost niciodată la fel de solicitată ca astăzi. Procesele de lucru au devenit mai rapide, modelele de afaceri mai fragile, ciclurile produselor mai scurte, structurile mai complexe, prognozele mai dificile. Pentru a putea face față tuturor acestor aspecte este important să ne organizăm cât mai eficient, să rămânem calmi, să nu uităm de imaginea de ansamblu și să facem ceea ce trebuie la momentul potrivit.
Dacă în cazul muncii mobile, angajatul este responsabil să își creeze mediul în care poate performa cel mai bine, noi, ca și companie suntem responsabili să îi punem la dispoziție spațiul de birou care să corespundă nevoilor sale. De aceea, în toate clădirile noastre noi, am creat spații de muncă colaborativă, în care zonele open space sunt alternate cu zone de focus, săli de ședințe cu design care stimulează creativitatea, create special pentru brainstorming și inovație și spații de recreere și socializare. De asemenea, birourile reglabile contribuie la ergonomia poziției de lucru și ajută la menținerea energiei pe tot parcursul zilei. Bineînțeles, evaluăm constant nevoile colegilor noștri și adaptăm în funcție de acestea cât mai multe dintre spațiile companiei.
Cum vezi tu viitorul muncii în organizația ta, în contextul discuțiilor privind reducerea săptămânii de lucru?
Așa cum precizam deja, credem că cel mai important lucru este să rămânem mereu deschiși la nevoile colegilor noștri. Flexibilitatea de care colegii beneficiază în prezent, le permite ca, atunci când au nevoie, să își organizeze programul de lucru în așa fel încât să aibă o zi liberă suplimentară. În mod sigur, dacă vom vedea o tendință în preferințele colegilor, vom implementa măsuri care să îi susțină. Ceea ce este important este că în Continental, toți angajații împărtășesc patru valori fundamentale. Ele formează rădăcinile culturii noastre corporative: încredere, pasiune de a câștiga, libertate de acțiune și solidaritate. Continental încurajează toți angajații. Pentru a face acest lucru, menținem o cultură a încrederii și oferim colegilor noștri libertatea de a-și dezvolta responsabilitatea personală. Astfel, avem încredere că ei își vor realiza sarcinile de serviciu cât mai bine posibil, făcând mereu alegeri care să li se potrivească, să îi ajute să fie cât mai bine fizic, intelectual și emoțional.
Ca lider, cum te asiguri că productivitatea echipelor tale rămâne la cote ridicate indiferent de timpul, modul ori locul din care oamenii muncesc?
În acest moment, liderii servesc drept modele pentru gestionarea și influențarea schimbării. De aceea e important să transmitem echipei perspectiva asupra celor mai importante rezultate pe care le așteptăm. Să le transmitem pasiunea care ne face să găsim mereu noi resurse, să ne inspirăm colegii într-un mod care atinge atât inima, cât și mintea, prevenind astfel pierderea motivației. Încercăm să creăm un climat fără teamă și să promovăm curiozitatea și spiritul inovator. Ne dorim ca jobul în Continental să fie unul în care este distractiv să cercetezi și să încerci noi domenii, inclusiv să faci greșeli. Bineînțeles, toate acestea se realizează prin comunicare continuă și clară, dar și învățare continuă. La Continental, fiecare angajat are oportunitatea de a face față unor noi provocări, de a crește profesional și de a-și dezvolta punctele forte. Leaderii împreună cu partenerii din HR sunt responsabili să-i ajute pe colegii noștri să se dezvolte la potențialul lor maxim. Compania le pune la dispoziție o paletă largă de traininguri tehnice, de soft skills și chiar limbi străine și mai multe platforme de online learning.
De ce noi abilități crezi că ar avea nevoie un lider, astfel încât să poată gestiona cu succes echipele, indiferent de timpul, modul ori locul din care muncesc?
Continental abordează schimbările rapide din lumea de azi prin implementarea unei filozofii de leadership care combină două abordări indisolubil unite. Prima abordare, leadership-ul bazat pe valori, se concentrează pe managerul direct ca model care acționează în conformitate cu valori clare. A doua abordare, leadership-ul transformațional, se concentrează pe rolul lor de vizionar, de manager care influențează în mod activ piața, corporația și angajații în schimbare.
Talentul și abilitățile de conducere trebuie cultivate și îngăduite să crească. La Continental, fiecare angajat are oportunitatea de a-și asuma noi provocări, de a se dezvolta profesional și de a-și dezvolta punctele forte. Managerii sunt responsabili în a-i ajuta pe angajații noștri să-şi dezvolte întregul potențial. În acest sens, cultura corporativă și de leadership este construită pe baza comunicării valorilor, încurajării autocriticii constructive, oferirii de feedback, demonstrării aprecierii și oferirii spațiului necesar proceselor creative.
Programul nostru Leadership Development Architecture conține un portofoliu cu diferite programe de leadership și dezvoltare a managementului, care au fost standardizate în locațiile noastre din întreaga lume. Acesta poate fi adaptat pentru a satisface nevoile individuale de învățare, oferind managerilor sprijinul de care au nevoie în parcursul lor ca lideri.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 280
Pentru abonare, click aici