Greşeli de parenting care distrug leadershipul copiilor
Aşa că am găsit câteva comportamente parentale distructive care devin obstacole pentru ca cei mici să devină liderii propriei vieţi sau, de ce nu, ai unor businessuri de succes.
Nu îi lăsăm să experimenteze riscul
Trăim într-o lume care ne avertizează continuu despre orice pericol. „Precauţia înainte de toate” ne consolidează frica de a nu ne pierde copiii, aşa că facem orice pentru a-i proteja. Până la urmă ăsta este jobul părinţilor, însă reuşim să-i izolăm de ideea de a-şi construi un comportament sănătos în care să facă faţă riscurilor şi efectelor lor adverse.
CITEȘTE ȘI: Cum și de unde începem să fim niște părinți mai buni
Psihologii din Europa, potrivit Forbes, au descoperit că dacă un copil nu se joacă în natură şi nu este lăsat să experimenteze o căzătură sau o julitură, dezvoltă, mai târziu, ca adulţi, diverse fobii. Copiii trebuie să cadă de câteva ori ca să-şi dea seama că este ceva normal. Dacă părinţii elimină riscul din viaţa copiilor, aceștia vor experimenta, ca potențiali lideri, mai degrabă o aroganţă ridicată şi o încredere în sine scăzută.
Intervenim prea repede
Generaţia de tineri din zilele noastre nu a dezvoltat anumite abilităţi pe care tinerii le aveau acum 30 de ani, aceasta pentru că părinții le sar în ajutor şi au grijă de probleme în locul lor. Când îi salvăm prea repede şi îi super-protejăm pe copii le eliminăm nevoia de a rezolva problemele în felul lor.
E un tip de parenting pe termen scurt şi afectează serios cheia leadershipului – aceea de a-i deprinde pe copiii noştri să rezolve anumite lucruri fără ajutorul nostru.
Mai devreme sau mai târziu se vor obișnui că mereu părinţii vor fi lângă ei să-i salveze dintr-o anumită situaţie. În realitate, le slăbeşte capacitatea de a deveni nişte adulţi competenţi.
Îi lăudăm prea uşor
Copiii observă în cele din urmă că mama şi tata sunt singurii care cred despre ei că sunt extraordinari când nimeni altcineva nu o spune. Însă, la un moment dat, ei se vor îndoi de obiectivitatea părinţilor. Îi face să se simtă bine pe moment, dar vorbele nu sunt conectate la realitate. Când îi lăudăm exagerat şi neglijăm comportamentul deficitar, copiii învaţă să trişeze, să exagereze şi să evite realitatea complicată.
Nu le împărtăşim greşelile noastre din trecut
Copilul tău nu trebuie să te iubească în fiecare minut. Copiii vor trece peste o dezamăgire, dar nu vor trece peste efectele de a fi răsfăţat. Aşa că spunele NU sau NU Acum şi lasă-i să lupte pentru ceea ce ei apreciază sau au nevoie.
CITEȘTE ȘI: Studiul care dă peste cap oamenii mari: Cât stau copiii din România pe Internet și mai ales de ce
Fii prudent şi nu îți obișnui copilul ca, după ce a luat o notă mare, să îl recompensezi cu o plimbare la mall. Dacă relaţia ta cu cei mici se bazează pe recompense materiale, copiii nu vor experiementa nici motivaţia intrinsecă şi nici dragostea necondiţionată.
Oferim lecţii de viaţă fără ca noi să le respectăm
Ca părinţi, este responsabilitatea noastră de a modela viaţa copiilor. Trebuie să-i ajutăm să aibă un caracter puternic, să fie de încredere şi responsabili pentru cuvintele şi acţiunile lor.
Putem începe prin a le vorbi sincer şi deschis – minciunile albe nu vor face decât să erodeze caracterele lor. Fii atent la acele acţiuni etice pe care le faci şi pe care ceilalţi le-ar putea observa, pentru că şi copiii tăi sunt atenţi la ele.
Arată-le copiilor ce înseamnă să faci voluntariat într-un proiect social sau grup comunitar în mod altruist şi cu implicare. Lasă oamenii şi locurile în care mergi mai bune decât atunci când le-ai descoperit, copiii tăi vor observa asta şi îţi vor călca pe urme.