Interesul tinerilor pentru internshipuri și workshopuri. Ce spune un studiu

Doar 9% dintre tineri se pot lăuda cu un internship, iar 22% cu participarea la un workshop, conform unui studiu realizat de INACO. Datele arată că 58% dintre tineri nu primesc acces la informații despre programele de internship, voluntariat sau workshop-uri, iar 51% nu știu unde să le caute. În plus, 53% dintre respondenți consideră insuficiente oportunitățile de dezvoltare profesională disponibile.
Facilitarea accesului la internshipuri
În acest context, Asociația INACO lansează platforma internii.ro, un proiect destinat tinerilor cu vârste între 12 și 24 de ani. Scopul acestuia este facilitarea accesului la oportunități de internship, voluntariat și workshop-uri oferite de companii. Studiul arată că 69% dintre tineri sunt interesați să folosească o platformă online pentru a identifica astfel de oportunități.
“Proiectele INACO se bazează pe nevoile reale ale elevilor de a se familiariza cu viitorul profesional. Platforma internii.ro oferă acces timpuriu la companii și instituții din diverse domenii, sprijinind dezvoltarea profesională prin programe de practică, internship, mentorat și voluntariat. Scopul nostru este să facilităm alegerile educaționale și profesionale ale elevilor prin experiențe concrete. Invităm companiile să se alăture acestui demers educațional“, subliniază Andreea Paul, Președintele INACO, importanța conectării tinerilor cu mediul profesional:
Lansarea platformei are loc cu ocazia aniversării a opt ani de activitate a Asociației INACO, în cadrul unei mese rotunde organizate în parteneriat cu Facultatea de Relații Economice Internaționale. Evenimentul include prezentarea rezultatelor studiului și o dezbatere despre apropierea tinerilor de mediul de afaceri și oportunitățile profesionale disponibile.
Decanul Facultății de Relații Economice Internaționale, Radu Petrariu, evidențiază rolul educației în integrarea pe piața muncii: “Studiile noastre arată că angajatorii apreciază programele noastre și absolvenții, iar majoritatea acestora își găsesc un loc de muncă în maximum șase luni după finalizarea studiilor. Actualizăm planurile de învățământ pentru a include mai multe activități practice și colaborăm cu reprezentanți ai mediului de afaceri pentru a adapta curriculumul la cerințele pieței muncii“.
Sistemul educațional nu pregătește pentru piața muncii
Studiul INACO, realizat în perioada ianuarie-februarie 2024 pe un eșantion de peste 1.000 de tineri din mediul urban și rural, analizează percepția acestora asupra sistemului educațional și a oportunităților profesionale. Peste 50% dintre respondenți consideră că sistemul educațional nu îi pregătește corespunzător pentru piața muncii. Cei care participă la programe de voluntariat sau workshopuri au aflat despre acestea în principal de la profesori (24%), prieteni sau familie (12%) și rețele sociale (9%), iar doar 1% utilizează site-uri specializate pentru a căuta astfel de oportunități.
Preferințele tinerilor
Rezultatele studiului arată și preferințele tinerilor în materie de dezvoltare profesională. Internshipurile în companii mari sunt cele mai dorite (57%), urmate de workshopuri de dezvoltare profesională (45%), sesiuni de mentorat cu specialiști (44%) și programe de voluntariat în ONG-uri (39%). De asemenea, 34% dintre respondenți ar folosi o platformă online pentru astfel de oportunități, cu condiția ca informațiile să fie clare și relevante.
Într-un mediu economic în continuă schimbare, educația formală nu reușește întotdeauna să răspundă cerințelor pieței muncii. De aceea, INACO propune soluții pentru îmbunătățirea conectării dintre tineri, universități și mediul de afaceri.
CITEȘTE ȘI: Neuroștiința motivației: Cum să-ți resetezi creierul pentru creșterea productivității
Foto: ID 51287330 © Goodluz | Dreamstime.com