RĂZVAN ENACHE: „Cea mai bună inițiativă pe care am avut‑o a fost cea de a pregăti viitorul”
Odată cu apropierea finalului anului, este momentul perfect pentru a privi înapoi și a evalua parcursul și realizările înregistrate de către companii în ultimele 12 luni. Într-o discuție cu Răzvan Enache, directorul general al Țiriac Imobiliare, am avut ocazia să discutăm despre modul în care organizația pe care o conduce a gestionat provocările și a capitalizat oportunitățile într-un an plin de incertitudini și schimbări rapide.
Ne-a împărtășit cum a implementat măsuri eficiente pentru gestionarea resurselor și a priorităților, asigurându-se că organizația este pregătită pentru provocările în continuă schimbare ale pieței.
În lumina experienței acumulate și a lecțiilor învățate în ultimul an, Răzvan Enache a dezvăluit, de asemenea, perspectivele pentru anul următor. Am discutat despre obiectivele și prioritățile stabilite pentru 2024 și cum acestea vor contribui la îndeplinirea viziunii și strategiei pe termen lung ale companiei. Cu un accent deosebit pe adaptabilitate și inovație, Țiriac Imobiliare se pregătește să facă față cu succes provocărilor viitoare și să continue să ofere servicii de calitate într-un mediu în continuă schimbare.
Imaginați-vă că sunteți căpitanul unei corăbii ce tocmai a poposit într-un port, un punct intermediar în drumul către destinația propusă. Cum a fost călătoria în ultimul an?
Ce evenimente, cifre sau rezultate evidențiate în metaforicul bilanț vă vor ajuta să navigați mai departe cu succes în direcția dorită? Continuând într-o manieră metaforică, portul în care am oprit anul acesta se numește Stejarii Collection, în „marea” pădurii Băneasa, în nordul Capitalei. Lansarea unui complex rezidențial de lux, care să depășească propriile standarde impuse pe piață prin Stejarii Club Rezidențial, a însemnat o continuă dorință de autodepășire pentru Țiriac Imobiliare, iar rezultatele avute până în acest moment ne reconfirmă interesul publicului nostru țintă pentru proiect.
Am creat un alt univers, transformând conceptul de „build to rent” în „build to experience a better life”, astfel încă din faza de pre-lansare am atins un grad de ocupare de 30% iar până la finalul anului anticipăm că acesta va ajunge la 50%. Investiția s-a ridicat la 52 de milioane de euro și suntem mândri să spunem că 20% din această sumă s-a îndreptat către implementarea sistemelor de eficientizare a consumului energetic și soluțiilor inovative care reduc impactul asupra mediului. Rezultatele au fost pe măsură, Stejarii Collection primind dubla certificare internațională Green Homes & BREEAM evaluată cu nivel de performanță „Excelent”. Luxul pentru noi nu are valențele obișnuite, luxul reprezintă experiențele pe care noi le oferim și cea mai importantă este întoarcerea către natură, de aceea am investit mult și în ceea ce înseamnă spațiile verzi, 46% din suprafața totală a complexului Stejarii Collection fiind alocată vegetației și celor 150 de tipuri de plante și copaci.
În ultima perioadă, apele-s mai tulburi, rutele-s mai anevoioase, doar buna pregătire a căpitanului nu mai e suficientă. Nici vechiul echipament de bord nu mai are același randament. Ce schimbări sau inițiative notabile ați implementat în ultimul an pentru o mai bună gestionare a resurselor și a priorităților?
În ceea ce mă privește, consider că o cunoaștere documentată a pieței imobiliare, atent studiată și însușită, precum și înțelegerea modului în care funcționează aceasta sunt cheia pentru a lua cele mai bune decizii pentru companie și echipă.
În aceste momente dificile ale pieței de real estate nu mai este vorba doar de „căpitan”, vorbim de un „echipaj” foarte bine pregătit profesional, cu o vastă experiență și cu abilități de a intui din timp situațiile dificile și de a se adapta. Ultimul an a avut în focus finalizarea și lansarea Stejarii Collection așadar, planul fiind atent construit, ducerea acestuia la bun sfârșit nu a fost decât o fantastică muncă în echipă și coordonare corectă a tuturor resurselor, atât umane, cât și financiare. Iar dacă ar fi să fac referire la randamentul echipei, voi fi nevoit să vă contrazic, având privilegiul a lucra cu veritabili profesioniști, oameni care demonstrează o implicare continuă în a construi lucruri durabile, independent de schimbări, tendințe sau provocările pe care le traversează societatea și mediul de business. Pentru mine, ei reprezintă adevărate modele, cu o viziune clară și abilități remarcabile în domeniu, cu dorința de a inova și de a fi mereu cei mai buni, ceea ce le permite să acționeze eficient în orice context, indiferent cât de tulburi sunt apele.
Cea mai bună inițiativă pe care am avut-o consider că a fost cea de a pregăti viitorul, de a ne oferi un „higher purpose”, de a avea continuitate și a putea pune în practică experiența dobândită. În plus, am investit în soluții digitalizate de gestiune a proiectelor cât și de a crea experiențe facile pentru chiriașii noștri.
Adaptarea noilor și vechilor clădiri din portofoliu la regulile de eficiență energetică a fost și este o măsură importantă pentru noi, fiind totodată extrem de apreciată de clienții noștri.
Cum au contribuit aceste schimbări la creșterea eficienței, dar și la ținerea echipajului în siguranță și pe direcția bună?
Suntem inspirați permanent de propriile noastre realizări și de obiectivele comune pe care le atingem. De asemenea, prețuim în mod deosebit feedbackul oferit de clienții noștri. Apreciem deopotrivă recunoașterea publică, iar în acest an, proiectul nostru cel mai recent, Stejarii Collection, a fost onorat cu prestigioase premii. Toate aceste elemente ne-au consolidat ca echipă și ne-au oferit o puternică motivație de a ne face planuri și mai mari. Ne-am obișnuit să ne depășim propriile standarde și vom continua să facem acest lucru și pe viitor, rămânând etalonul pieței imobiliare de lux în materie de închiriere pe termen lung.
Obiectivele nu sunt doar cuvinte într-un document. Ele sunt cele care impun claritate și focus și creionează un curs drept, bine definit. Ce obiective și priorități ați stabilit pentru organizația dvs în noul an și cum credeți că aceste obiective vor contribui la îndeplinirea viziunii și strategiei companiei pe termen lung?
Avem obiective foarte clare la nivel de proiecte. Spre exemplu, pentru Stejarii Collection ne-am propus ca până la finalul anului viitor să avem un grad de ocupare care să tindă spre pragul cel mai înalt de 100%. La fel de important pentru noi este să continuăm să dezvoltăm aici o comunitate exclusivistă de top căreia să îi oferim o experiență la cele mai înalte standarde rezidențiale. Pentru ca acest lucru să fie posibil este foarte important ca toate echipele noastre, inclusiv din companie, dar și din cele două locații rezidențiale, să rezoneze cu noi, să fie implicate și să ne susțină. La rândul nostru, avem ca prioritate în companie omul, echipa. Este important pentru noi să susținem angajații cu inițiativă, cu o gândire inovativă și în acest scop am implementat programe de dezvoltare care le oferă ocazia participanților să își deschidă noi orizonturi în cadrul Țiriac Imobiliare.
Fiecare dintre noi are însă și obiective și aspirații în viața personală. Ca om, ce obiective v-ați propus pentru 2024? Care va fi prioritatea dvs în noul an?
Primul gând care îmi vine acum este acela că îmi doresc să învăț a mă bucura mai mult de realizările profesionale cât și cele personale.
Experiența mi-a arătat că echilibrul este cheia succesului pe termen lung, contribuind la performanță la locul de muncă și la o viață personală împlinită.
Obiectivele mele personale pentru 2024 vizează recalibrarea unui echilibru sănătos între carieră și familie, conștient fiind de importanța celor două. Îmi propun să petrec mai mult timp alături de cei dragi, dar voi continua să investesc în dezvoltarea mea personală și să explorez noi oportunități de dezvoltare profesională, care să se alinieze cu propriile mele valori.
Acest articol este preluat din ediția print a Revistei CARIERE nr. 287
Pentru abonare, click aici