13 invitati au vorbit vineri la TEDxYouth@Bucharest
In prima parte a zilei a urcat pe scena Elena Marineci, promotorul unei vieti care combina invatarea, jocurile si interactiunea. Discursul, denumit Shiny Eyes, ne-a convins ca in fiecare dintre noi exista un promotor al schimbarii.
“Daca nu esti in stare sa faci lucrul asta, atunci nu poti schimba nimic in jurul tau”, a afirmat Elena Marineci. Iar pentru a fi un “changemaker” nu trebuie decat sa parcurgi patru nivele de invatare: sa inveti sa stii (studii), sa inveti sa faci (munca), sa inveti sa fii tu si sa inveti sa traiesti impreuna cu ceilalti.
Ziua a continuat cu arhitectul Adrian Pop de 25 de ani care a ales sa organizeze un Concurs Anual al Studentilor Arhitecti (CASA) pentru a iesi din rutina cursurilor predate la facultate. Impreuna cu alti studenti de la Arhitectura a incercat sa schimbe programa scolara, astfel incat sa fie cat mai atractiva. “Daca scoala nu e buna sau nu iti place, incearca s-o faci tu mai buna, implicandu-te cu idei creative pentru a o schimba”, a incheiat el.
Pe scena au urcat Raluca Paun si Pierre Bortnowski, membri ai PRISPA, care participa impreuna cu o echipa de 20 de oameni la un concurs international ce promoveazam energia solara. Ei se vor prezenta cu o casa pe care au executat-o cu elemente traditionala si au folosit tehnologie moderna. Cei doi au spus ca o casa sustenabila nu inseamna sa pui panouri solare, ci trebuie sa iei in considerare si partea economica si sociala.
Crina Coco Popescu este singura alpinista din lume care a urcat pe cei mai inalti vulcani de pe cele sapte continente. Adolescenta in varsta de numai 16 ani a vorbit despre cum si-a planificat, pas cu pas, plecarea in expeditie. Pe langa antrenamentele zilnice, alimentatia a avut un rol important in aceasta actiune. La final, Coco a informat publicul ca urmatorul munte pe care il va escalada este varful Everest.
Avocatul si debater-ul, Dan Cristea, a aratat audientei cat de importante sunt cuvintele intr-un speech si cum sa-ti faci cuvintele sa-ti devina cel mai bun prieten. “Cuvintele provin din emotii. Daca poti sa-ti traduci emotiile in cuvinte, atunci inseamna ca ai reusit sa te imprietenesti cu cuvintele”, a conchis acesta prezentarea.
Pe parcursul zilei au mai urcat pe scena Cezar Ursan care, impreuna cu Adrian Brudaru, a inventat un dispozitiv prin care posesorii de celulare isi pot incarca acumulatorul in timp ce merg; Alexis Eremia co-creatorul un ecosistem pentru oamenii care viseza si creaza micro-realitati ale unei societati mai umane, mai naturale; Cristina Ghenoiu care face cercetare in domeniul cancerului si multi altii.