5 „trucuri” care îți îmbunătățesc relația cu șeful introvertit
„Detectarea" persoanelor introvertite nu este chiar atât de uşor de făcut precum am crede, pentru că uneori, acestea nu sunt deloc timide ori tăcute, îşi asumă responsabilităţi, lucrează extraordinar în echipă şi sunt chiar pricepuţi vorbitori în public. Însă câteva particularităţi pot „trăda" caracterul introvertit al unui individ. Uneori introvertiții fac eforturi către socializare, alteori se orientează către ele însele, într-o lume subiectivă. Exclud alte opinii, sunt rigide, noul le stârnește neliniște și teamă. Tocmai ți-ai recunoscut șeful? Uite ce îți recomandăm să faci pentru a avea o relație cât mai bună cu el:
1. Cere în avans întâlnirile individuale
Mulțimile și interacțiunea în exces îi seacă de energie pe introverți. Aceștia țin foarte mult la spațiul lor privat și cer întotdeauna să le fie respectat. Să îi ceri șefului tău să discutați „în privat” te ajută însă, și i-ai capta întreaga atenție. Să îi comunici din timp asta îl pregătește atât „emoțional”, cât și profesional.
2. Telefoanele, la final
Folosește-te de orice mediu de comunicare scris, precum e-mailul, sms-ul, căci pe acestea le preferă introvertiții. Dacă îi suni și le soliciți atenția, o faci cu siguranță într-un moment în care nu vor să aloce resurse prețioase către tine. Lucru care lor nu le place.
3. Gândește în avans și cere sfaturi
Introvertiții pot lucra „din zbor” dar trebuie să evalueze oportunitățile pentru a avea lucrurile sub control. Deci, cu un ochi pe calendarul proiectului tău, ia legătura cu șeful dacă consideri că pot apărea probleme. Acesta nu te va ignora ci va lucra, în paralel cu tine, căutând variabilele și îți va prezenta, la final, viziunea sa, într-un mod confidențial.
4. Uneori va trebui să clarifici lucrurile cu șeful tău
Introvertiții nu sunt neaapărat timizi, dar nu se exteriorizează la fel de repede sau la fel de mult precum extravertiții. Ei ezită să ajungă la contraziceri și la conflicte. Dacă nu ești sigur de preferințele sau dorințele șefului tău, este mai bine să îi ceri feedback.
5. Oferă detalii, dar rămâi la subiect
Cei mai mulți introvertiți se simt secătuiți când sunt expuși la prea multe detalii. O astfel de interacțiune îi epuizează, așa că încearcă, pe cât posibil, să oferi doar informațiile relevante. Dacă șeful tău te provoacă să îi oferi detalii specifice, abia atunci oferă-le. Dar nu prea multe, ci doar pe cele esențiale.
În relația pe care o ai cu șeful tău, nu uita un singur lucru: A fi introvertit nu este greșit, cum nu întruchipează nici perfecțiunea. Este o calitate ca oricare alta, un fel de a fi. Bine, un fel de a fi ceva mai dificil, care necesită atenție, după cum ai aflat în acest material, inspirat dintr-un articol apărut pe site-ul Inc. Ca în orice interacțiune interumană, atâta timp cât ești respectuos în ceea ce faci și spui, atâta timp cât îți faci treaba bine, totul va fi în regulă între voi.