Afacerile din studentie
Afacerile studentilor nu au viata lunga. In ultimii zece ani, o treime dintre cele 19.000 de firme infiintate de studenti au fost radiate. Unii tineri explica esecul prin lipsa banilor necesari investitiilor, dar si lipsei de experienta. Altii dau vina pe autoritati, care, spun ei, le pun mai mult piedici decat sa-i sprijine. Scutirile de taxe si impozite pe care statul le acorda studentilor sunt mai mult praf in ochi, spun si economistii.
Potrivit unei legi din 2003, studentii care au facut deja un an de facultate, pot infiinta o firma, fara sa mai plateasca taxele cerute in mod obisnuit la crearea unei societati comerciale, precum taxa de inmatriculare, de autorizare sau de timbru la notariat. In total, ei sunt scutiti de cateva sute de lei. Cu toate acestea, tinerii nu se arata prea interesati.
In afara de posibilitatile pe care statul le ofera studentilor, mai putem vorbi si de programele care te ajuta sa dezvolti un start-up. In acest caz, ajutorul este de sprijinire atat financiar cat si informational din partea unor investitori si coachi sau antreprenori. Sfaturile acestora din urma sunt foarte valoroase, dar, trebuie sa recunoastem, este mai greu de tinut o afacere pe picioare decat sa o infiintezi.
Pentru majoritatea tinerilor, propria afacere ramane un vis. Multi se zbat sa-si gaseasca un loc de munca si, mai apoi, o casa. Salariile mici sunt cele care ii descurajeaza pe tineri si ii fac sa aleaga sa locuiasca in continuare cu parintii, chiar si pana la varsta de 30 de ani. Potrivit sociologilor, aproape jumatate dintre tinerii romani se afla in aceasta situatie.
Dar totul porneste de la un vis. Si poate deveni realizabil doar prin multa munca, ambitie si perseverenta. Nimic nu este usor la inceput, dar pe parcurs ai multe de invatat si realizarile cresc odata cu tine.