CAT DE GREU GASESTI UN BUN CONTABIL SI CONCEPTUL DE OVERWORKED
Dupa cativa ani de experienta, majori-tatea contabililor refuza din start schim-barea companiei, chiar daca li se propun niveluri mai inalte in ierarhie sau o cres-tere salariala de 25% – 40%. Acestia nu mai pot fi atrasi decat spre controlling financiar, audit manager sau manager reporting.
Exista cazuri in care, influentati de viteza cu care cei din jurul lor schimba angajatorii, contabilii sa solicite direct o pozitie care presupune coordonarea unei echipe de macar doi-trei oameni sau chiar pozitia de Director Financiar intr-o companie mica sau medie. Dar un salt peste anumite etape din cariera unui contabil si asumarea unei pozitii de Finance Manager, dupa numai doi-trei ani de experienta, genereaza in peste 80% dintre cazuri frustrari datorate lipsei de experienta manageriala. In maximum sase luni de la angajare, respectivul Finance Manager se vede nevoit sa accepte un compromis: o pozitie inferioara si, implicit, un nivel salarial pe masura, fapt care ii afecteaza evolutia in cariera.
Pe de alta parte, programul foarte incarcat si stresul cauzat de orele inde-lungate de lucru sunt alti factori care demotiveaza contabilii. Orele indelun-gate de lucru pentru o munca ce solicita maxima concentrare pot conduce la un stres considerabil, fapt ce reiese din mai multe studii. Compania "Careerbuilder.com" a condus in anul 2006 un studiu pe 2.500 de profesionisti, printre care si multi contabili. S-a descoperit ca 77% dintre cei studiati se simteau "extenuati" de munca lor. Un studiu efectuat de Jennifer Scott Cimpermann de la Houston Business Journal (2006) arata ca o treime dintre profesionistii americani din domeniu puteau fi vazuti ca "supra-munciti", in mod cronic. Majoritatea angajatilor "supra-munciti" erau cei mai expusi in a face greseli, erau furiosi pe angajatorii lor si ii respingeau pe colegii care nu munceau la fel de mult. Oamenii care se simteau "supra-munciti" au raportat niveluri inalte de stres, sanatate subreda si chiar depresie clinica. In aceasta profesiune, nu putem niciodata vinde "program mai redus de lucru", "mai putin stres" sau "work-life balance". Insa un bun contabil stie ce-l asteapta si stie ca in aceasta meserie va avea nevoie de un grad ridicat de perse-verenta.
Din pacate, fenomenul american se regaseste si la noi, poate cel mai adesea mediatizat printre contabili sau cei ce lucreaza in domeniu.