Cât de mult contează aptitudinile şi personalitatea în alegerea jobului
„Acest studiu ne-a arătat că tinerii adoptă o profesie și se reconfigurează în jurul acesteia, încercând să își justifice față de ei înșiși opțiunea de carieră și de viață, chiar dacă nu se regăsesc de fapt deloc în aceasta. Această realitate este una foarte costisitoare atât pentru tineri cât și pentru sistemul educațional, angajatori și chiar întreaga societate deoarece reprezintă în același timp o risipă enormă de resurse, dar și o sursă importantă de frustrare ulterioară”, a declarat Dan Petre, partener D&D Research.
Abilitățile sunt cele care arată dacă tinerii au inteligența și aptitudinile necesare rezolvării unor sarcini cu diverse grade de dificultate, iar personalitatea este cea care ilustrează abordarea preferată pentru a rezolva sarcinile.
Deși au o gamă largă de meserii pe care și le pot alege, cei mai mulți dintre elevi își aleg aceleași zece profesii, semn că nivelul de informare despre posibilitățile de pe piața de muncă din România este destul de redus. Așadar, riscul ce reiese din aceste alegeri ale lor este suprasaturarea de specialiști într-un timp scurt pe puține domenii și un număr redus de profesioniști pentru celelalte oferte de pe piața muncii.
Ce meserii vor tinerii
Analiza pe segmente de vârstă arată că elevii din anii terminali de liceu sunt mult mai pragmatici decât colegii lor mai mici.
Cei mai mulți elevi cu vârste cuprinse între 14 și 16 ani își doresc să devină avocați (16,8%), programatori (14%1), actori (11,6%), ingineri informaticieni (10,4%) sau business manageri (8,7%), pe când cei din clasele a XI-a și a XII-a au preferințe ușor diferite. Alegerile au rămas același, însă în altă ordine. Astfel, cei mai mulți elevi cu vârsta de 17-19 aniar vrea să devină programatori (14,6%), ingineri informaticieni (11%), avocați (10,7%), business manageri (9,7%) și actori (8,5%).
Citeşte şi: Hour of Code, programul care descoperă viitori specialişti IT
Studiul arată că cei mai mulți elevi din zona de vest (Transilvania, Crișana, Banat) preferă meseria de avocat (15,3%), pe când cei mai mulți din est (Moldova) își doresc să devină programatori (15,6%).
În plus, din cele trei teste rezultă faptul că tinerii moldoveni sunt cei mai conștiincioși și așezați, iar astfel se potrivesc cel mai bine pe direcția lucrului cu cifrele, fapt ce îi recomandă pentru profesiile de programatori IT.
Cei din Transilvania, având o personalitate mai flexibilă și mai deschisă spre nou, se potrivesc cel mai bine meseriilor care implică operarea cu imagini, design-ul și o bună măiestrie a cuvintelor.