Ce vrei să te faci când vei fi și mai mare?
Alexandra Ștef, creatoarea Hey Mărie, scrie pe site-ul proiectului independent: „Am atins un nerv. (…) Ce ne-a adus împreună într-o seară caniculară a fost o nevoie împărtășită: cum ne construim propriile joburi odată ce ne dăm seama că nu ne putem baza pe oferta de pe piață pentru joburile cu rost pe care le căutăm.
Intuim că viitorul cere:
– flexibilitate – pentru că regulile jocului se schimbă din mers;
– personalizare – adică punerea în valoare a ceea ce știm să facem, inclusiv abilități mai puțin convenționale;
– actualizare constantă – comunicare, programare, reciclare; și ne gândim cum să ne construim o viață profesională pe aceleași principii.”
Dorințele
Cam aceasta a fost prima concluzie complexă a întâlnirii. Cea de-a doua este un set de dorințe formulate de cei prezenți la șezătoarea de la Roaba de Cultură din Herăstrău, ca răspunsuri la întrebarea: „Cu ce te-ai ocupa într-o lume fără constrângeri?” Iată-le:
mi-aș deschide un art & technology hub și aș cânta
aș crește mulți copii
cu același lucru ca și acum
educație non-formală pentru copii
călătorii, bicicletă, restaurant
aș pune oamenii în legătură ca să lucreze împreună
aș construi o lume mai bună
salvarea pădurilor, a naturii; dezvoltarea (educarea) oamenilor spre bine (frumos); reciclare
cu muzica
astronaut sau pilot de avion (dar nu curse comerciale)
aș gândi sisteme sociale care să satisfacă cât mai bine nevoile umane
fotograf de călătorii
grădinărit, drumeții/călătorii, activități cu copiii, îngrijire/protecție animale
stand up comedian / improvizare
aș face lumea mai blândă, mai iubitoare și mai înțeleaptă
aș călători mult și pe drum aș lucra; aș face ilustrații de carte de copii și povești
promovare consum sustenabil all day long (și noaptea poate)
călător
aș dansa și aș călători în toată lumea; aș organiza în toate locurile în care ajung șezători unde să fie împărtășite poveștile de viață ale oamenilor
collaborative problem solving
explorări geografice; candyman
travel & do photos
m-aș muta de colo-colo prin lume ca să văd cum trăiesc oamenii în diverse locuri. Ce poate fi mai mișto?
cu dans și făcut hăinuțe demente
ceva pe promovare/susținere tradiție/meșteșuguri
Sfaturi practice – pregătiri de pensie
Ok, ți-ai ales drumul și te pregătești să spargi tiparele, să te înhami la ceea ce îți place să faci, dar nu poți să nu te gândești la stabilitatea financiară. Chiar dacă acum ești tânăr și te poți adapta vicisitudinilor vieții și unor cure de slăbire mai… forțate, ca să zicem așa, va veni vremea în care trupul n-o să te mai ajute și își va cere drepturile. De regulă, în jurul acelei etape care se chema în viața părinților și bunicilor noștri „pensie”… Noemi Salantiu, participantă la șezătoare, a povestit cum și-a creat propriul job la Edgeryders, dar a dat și câteva sfaturi utile pentru toamna vieții.
Una dintre întrebările pe care s-a concentrat era exact această pregătire pentru un viitor mai gri, mai ales în situația în care nu îți permiți să investești în pensii private sau asigurări de viață. De altfel, e destul de clar de câțiva ani buni că vom avea un acces limitat la beneficii de care generațiile anterioare s-au bucurat – dacă nu cumva acest acces va lipsi cu desăvârșire. Și atunci, avem câteva opțiuni cuprinse chiar într-un Manual pentru Viitor editat de Edgeryders:
– Construiește-ți o rețea de sprijin extinsă dincolo de membrii familiei și cercul de prieteni apropiați. Poate că n-o să ai bani să-ți cumperi medicamente la bătrânețe, dar cineva din rețeaua asta va avea, iar tu te vei putea revanșa în alte moduri.
– Oamenii care cheltuiesc mai puțini bani pe mai puține prostii realizează că nu fac chiar un mare sacrificiu și că, de fapt, nevoile se simplifică și viața e mai ieftină așa.
– Învață să lucrezi cu mâinile pentru a-ți furniza cele necesare la un nivel de bază: fă-ți o mică grădină de legume, repară-ți singur scaunul rupt, verifică singur routerul când cade conexiunea la Internet.
Șezătoarea pentru muncă și carieră, partea a II-a
Pentru că a mers atât de bine prima, Hey Mărie organizează acum a doua șezătoare, invitând în același timp oamenii să își spună povestea. Hey Mărie este un proiect independent creat de Alexandra Ștef și construit cu ajutorul unei mici comunități care crește constant. „Am prieteni care mă ajută fiecare când și cum poate. E ceva foarte deschis și flexibil, pentru că toți avem joburi. Proiectul s-a dorit a fi community-driven, adică să crească cumva dintr-un efort colectiv. Dar da, este nevoie de un pic de structură, planificare și management.” Este și motivul pentru care se caută voluntari pentru Hey Mărie – editori și creatori de conținut, dar și oameni cu abilități în organizarea de evenimente și community management. [email protected] este adresa de contact pentru oricine este interesat să contribuie.