Cinci lucruri pe care să le faci înainte de a pleca la muncă în străinătate
Visezi să te trezeşti într-o dimineaţă şi să te reinventezi în alt oraş, în altă ţară, inclusiv să ai un nou job? Nu că n-ai fi o persoană specială, dar să ştii că toţi am visat la un moment dat la asta. Dacă asta îţi doreşti cu adevărat, ar fi mai bine să pregăteşti plecarea cu grijă, ca să eviţi un eşec. Dacă pleci singur, este nevoie în medie de şase luni ca să te pregăteşti. Dar dacă este vorba şi despre soţ/soţie şi copii, organizarea poate dura şi până la doi ani. Hai să te vedem însă care ar fi paşii pentru o plecare accelerată, să spunem în 12 luni.
Cu un an înainte de a pleca, stabileşte-ţi motivaţiile
Îniante de a începe să îţi organizezi plecarea la muncă în străinătate, trebuie să îţi faci o idee clară asupra motivelor care te împing să îţi schimbi modul de viaţă. Vrei să ai o carieră de succes? Atunci fii pregătit să nu numeri orele. Vrei să trăieşti mai bine? Aşteaptă-te atunci la posibile concesii pe plan profesional. Dacă pleci pentru că nu te simţi bine la locul de muncă sau pentru că ai probleme în cuplu, s-ar putea să nu rezolvi nimic.
Ca să nu îţi faci false speranţe, nu ezita să citeşti bloguri ale expaţilor, site-uri în care este descris modul de viaţă al ţării sau oraşului în care vrei să mergi şi, nu în ultimul rând, dacă ştii pentru cine vei lucra, documentează-te bine şi asupra culturii organizaţionale şi a eventualelor probleme de resurse umane.
Cu zece luni înainte de a pleca, vorbeşte cu familia
Dacă nu ai familie este mai uşor să pleci, ai doar responsabilitatea ta. Când însă vine vorba despre o familie şi despre copii, trebuie să vă puneţi cu toţii de acord şi să fiţi conştienţi asupra implicaţiilor asupra modului vostru de viaţă.
N-ar fi rău ca fiecare membru al familiei să scrie negru pe alb ce speră de la această plecare şi să citiţi în comun textele. Partenerul de viaţă este cel mai des întâlnită cauză al unui eşec profesional în străinătate. Cel care este pasiv în acest proces are doar 30-40% şanse să îşi găsească de lucru în primii doi-trei ani şi trebuie să fie pe deplin conştient, pentru a evita frustrarea sau depresia.
Cu opt luni înainte de a pleca, identifică destinaţia
Deşi pentru unii destinaţia este o evidenţă, unii chiar sunt trimişi de firmă, alţii au o idee mult mai vagă. Ştiu că vor să plece, dar nu ştiu unde. Mai ştii sătucul din Grecia unde spuneai că ţi-ar plăcea să trăieşti sau căsuţa de pe malul mării din Portugalia? Ai grijă să nu pici în capcană, gândeşte-te bine unde pleci.
Cel mai indicat este faci o anchetă la faţa locului, dacă îţi perimiţi, dacă poţi obţine o viză. Mergi şi vezi cu ochii tăi cum stă viaţa de zi cu zi, cum sunt şcolile, transportul, permisul de muncă. Nu ezita să contactezi nici asociaţiile de români existente în cele mai multe dintre marile oraşe ale lumii. Poţi fi dezamăgit să descoperi că unele dintre ele sunt doar de formă, dar nu pleca din start cu ideea că mai bine te ajută un străin decât un român. Mai mult, dacă nu ai un prieten în oraşul în care vrei să te stabileşti, poate ai un prieten care are un prieten.
Cu şase luni înainte de a pleca, asigură bugetul
Plecarea la muncă în străinătate trebuie asigurată mai ales din punct de vedere al resurselor. Chiar dacă pleci cu un contract, ai o primă de instalare şi salariu încă de la început, gândeşte-te că e posibil ca partenerul tău să nu aibă job mai multe luni la rând. Un depozit cu şase luni de salariu este obligatoriu, mai ales dacă ai şi copii. Apoi, gândeşte-te la sigurările de sănătate şi taxele de şcolarizare. Ia-le în calcul de la început, dacă nu sunt suportate de firmă, ca să nu fii luat prin suprindere.
Cu trei luni înainte de a pleca, valideză-ţi proiectul profesional
Alegerea unui oraş sau al unei ţări de destinaţie nu pot fi disociate de analiza pieţei locale a muncii. Deşi specialiştii români sunt foarte apreciaţi, nu te aştepta să fii primit cu braţele deschise. Mai mult, până te pui bine pe picioare şi te impui, aşteaptă-te să ai un job sub nivelul competenţelor tale. Depinde doar de tine să accepţi asta şi mai mult, depinde de tine să avansezi în carieră.