Cum aleg?
Mă întâlnesc în activitatea de consultant sau coaching cu toți cei care au de dat o luptă, de astă dată, internă. Una dintre cele mai consumatoare de energie are la bază următoarea întrebare:
Pentru cine muncesc?
Cum se naște această controversă și toate stările aferente acesteia?
Clientul meu care și-a răspuns la intrebarea “Cum e mai bine sa-ti alegi drumul profesional? Mergând în direcția în care te conduce pasiunea sau în cea practică, identificată de aptitudinile naturale și dezvoltate în timp?
Aptitudinile sunt cele cu care ne naștem și care pot fi îmbogățite devenind abilități în acord cu obiectivul pe care ni-l propunem. Cunoașterea limbilor străine, a unor programe informatice sau tehnici de negociere, sunt tot atatea formate de învățare pe care le putem urma, obținând certificările necesare ocupării unui post dorit.
Descoperirea tărâmului profesional guvernat de dorința de a descoperi și de a crește fără nicio măsură a nivelului de cunoaștere, a pasiunii pentru domeniu și aplicabilitatea acestuia în viața de zi cu zi este provocarea.
Mihai a fost de mic curios să probeze funcționalitatea diverselor aparate. Căutând să descopere mai întâi prin preajma adulților pricepuți din familie apoi singur, a ajuns să-și câștige primii bani încă din liceu.
Alegerea facultății a fost destul de dificilă, chiar dacă domeniul tehnic era clar. Politehnică sau Construcții? A intrat la amândouă și după primul semestru a facut alegerea. Cum? Nu numai că ambele facultăți impuneau o prezență și implicare la nivel ridicat, ci mai ales datorită oportunității de a proba ceea ce învăța, Mihai a ramas student la Constructii. A găsit energia și determinarea de a lucra în paralel cu studiile în domeniu, pentru că îi plăcea ceea ce descoperea. Cunoștințele teoretice se așezau ordonate pe structura practică iar cei cinci ani de facultate, grei dar și frumoși, au trecut repede. La sfârșitul lor știa că atunci când se prezenta cu titlul de inginer nu era doar o etichetă.
Pasiunea lui Mihai pentru construcții, pentru rezultatul vizibil al efortului său, l-a călăuzit pe drumul ales. Acum este convins că locul de muncă unde va da tot ce poate este cel care îi va asigura suficiente provocări profesionale. Proiecte mari care să-l solicite să descopere noi soluții asigurându-i creșterea, și de ce nu, recunoașterea competențelor.
Alegerea de a munci în primul rând pentru tine, din placerea de a te dezvolta odată cu compania, este ceea ce oricare angajator își dorește.
Când te regăsești în mediul profesional ai la tine, zi de zi, forța și energia de a crea și construi. Este forma firească de a fi, utilizându-ți conștient toate resursele pe care le deții. Potențialul tău este averea pe care nicio criză nu o poate afecta.
De câte ori nu ai întâlnit oameni pe care te-ai supărat nu pentru că nu știau să rezolve o problemă, ci mai mult, pentru că nu vroiau. Nepăsarea este distugătoare. A fi implicat în propria viață personală și profesională este singura cheie a succesului și împlinirii. Timpul zboară, relaționarea cu ceilați este facilă, obiectivele devin provocări iar reușita nu întârzie să apară.
“A fi în elementul tău nu se referă doar la aptitudini, ci la pasiune: să îți iubești munca pe care o desfășori.” Ken Robinson – Out of our minds
Așa nu merge
Când începi să pui problema separând interesele, privind angajatorul ca un exploatator pe care nu știi cum să-l păcălești dupa zicala “ei se fac că ne plătesc, noi ne facem că muncim” nu reușești decât să-ți îngreunezi viața. Este un compromis care nu te va ajuta decât să acumulezi frustrări peste frustrări și din care niciuna dintre părți nu are cum ieși câștigată. Angajatorul manifestă o nepăsare specifică companiilor în care mai marii nu au habar de angrenajul care asigura funcționarea organizației. Salariații sunt dependenți de statutul de angajat care, nici nu este multumit, dar nici nu face nimic pentru a schimba ceva.
Soluția e la îndemână
Caută și identifică coechipierii care, asemuiți cu pilonii unui pod, solizi și flexibili în același timp, pot susține și asigura creșterea sau schimbarea de structură a companiei. Investind în dezvoltarea acestora drumul spre reușită este unul mult mai sigur.
Mihaela Feodorof,
Life & Career Coach, Managing Partner, Yourway Counseling