Cum să îți depășești frica de eșec
Cu toate acestea, câțiva oameni au decis să vorbească despre fricile pe care le au, căci au înțeles că dacă nu le recunosc și nu le înfruntă, rămân pe loc. Frica este un stimulent care, până la urmă, te face să evoluezi. „Dacă stai în zona de confort, este clar că nu o poți da în bară, iar a simți teamă, este un lucru firesc”, li s-a spus celor câteva zeci de participanți adunați într-o zi de vineri 13, la Impact Hub, pentru workshopul Fears&Failures.
Psihologul Guy Winch, autor al volumului „Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure, and Other Everyday Hurts” recomandă să identificăm persoanele cu care putem vorbi despre fricile noastre. Aducerea acestor sentimente la suprafață poate ajuta la prevenirea unor derapaje și poate consolida sentimentele de autovalorizare. Pe măsură ce ne confruntăm cu sentimentul de frică și îl expunem, acesta va scădea în intensitate.
Am crezut că vom sta în scaun și vom asculta povești care au cunoscut succesul, după o luptă aprigă cu eșecul. Am ascultat, într-adevăr, povești pe care nu ni le-am fi imaginat vreodată – cartea de vizită a temerilor – lipită în văzul tuturor, alături de altele, pe o tablă.
Am aflat că, indiferent dacă purtăm sau nu ochelari, cu toții avem cel puțin o lentilă prin care vedem lumea. Dacă suntem negativiști și, atunci când se întâmplă ceva rău, ne spunem „știam eu!”, suntem totuși fortificați pentru ceva ce poate nu se va întâmpla. Chiar dacă bunicii ne spuneau „să punem întotdeauna răul înainte” este destructiv să privim viața doar prin acest filtru.
În schimb, dacă suntem excesiv de idealiști, pierdem contactul cu realitatea și, atunci când o dăm în bară, nu ne mai putem aduna de pe jos. O mică doză de idealism este benefică, fiindcă fără ea nu am avea țeluri.
Un alt speaker, un antreprenor care s-a lovit de toate formele eșecului și a privit de nenumărate ori frica în ochi, ne-a spus că cel mai mare eșec este să nu iei decizii, să nu ai curajul asumării, de teama că s-ar putea întâmpla și ceva rău. Dar, cel mai important, este să ne demonstrăm contrariul și să convertim negativul în pozitiv.
Alături de profesioniști eșecul nu își are scuze
Nimeni nu îți oferă rețeta succesului. Având însă certitudinea că dacă construiești o bază solidă și ești lămurit cu persoana ta, muncind în permanență să îți diversifici mijloacele, căutând și lucrând, convins că ești dăruit cu un har, vei evita eșecul. Iar lucrul în echipă nu este o scuză pentru eșec căci nu diminuează cu nimic personalitatea și creația ta.
Cinci idei pentru a depăși teama de eșec
Făcând un rezumat al poveștilor și al sfaturilor expuse de speakeri, am putut trage următoarele concluzii:
- Analizează toate rezultatele posibile. Foarte mulți oameni experimentează teama de eșec deoarece se tem de necunoscut. Poți depăși această din urmă teamă prin acceptarea faptului că rămânând deschis la diferite posibilități, poți avea parte de rezultate nebănuite.
- Învăță să gândești pozitiv. Sau măcar mai mult decât înainte. Acest aspect rămâne în continuare unul dintre cele mai importante elemente care te vor ajuta să îți consolidezi încrederea în forțele proprii și să lași deoparte autosabotajul.
- Creează în minte cel mai rău scenariu posibil față de o anumită situație. De multe ori, teama de eșec se poate dovedi perfect rațională. În cazul fericit însă, realizarea acestui mic exercițiu te determină să conștientizezi că ,,cel mai rău lucru care se poate întâmpla” nu este chiar atât de grav pe cât părea.
- Fă-ți un plan B. Dacă te temi foarte mult de un lucru, este recomandabil să te gândești cu ce aspect pozitiv ai putea compensa această problemă. Imaginația îți va oferi, întotdeauna, un răspuns promițător.
- Eșecul are beneficiile lui. Viața este o serie de experiențe și, cu cât treci prin mai multe, cu atât devii mai bun.
Așadar, primul vineri 13 în care s-a vorbit despre frici și eșecuri a dezvăluit că, în realitate, cu toții avem frici și eșecuri. Cu ele pornim la drum. Diferența constă în felul în care le privim. Când vă confruntați cu fricile voastre, e bine să vă amintiți recomandarea lui John C. Maxwell: „Nu trebuie să permiți eșecului din exterior să ajungă înăuntrul tău. Nu poți controla vremea, însă poți controla atmosfera din mintea ta”.